Tarkista sähkölaitteiden kunto kun ostat niitä kirpputorilta.  Tukesin kirpparikierros paljasti puutteita myynnissä olevista sähkölaitteista.

Sähkölaitteita myydään valtavat määrät erilaisilla kirpputoreilla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki kierroksen muutamille kirppareille Tampereella ja Helsingissä ja selvitti, millaisia puutteita käytettynä myytävissä sähkölaitteissa on.

Yleisin ongelma on käyttöohjeiden puuttuminen, myös muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita löytyi. Tukes muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa myymänsä tuotteen turvallisuudesta ja ostajankin kannattaa tarkistaa tuotteen kunto ennen ostopäätöstä.

Tarkista ostamasi tuotteet

Kirpputorit ovat hyvä tapa toteuttaa kiertotaloutta ja pitää tavarat pitkään kierrossa. Toiselle jo arvoton tuote saa uuden käyttäjän kautta lisää käyttövuosia.

Ihan mitä tahansa ei kuitenkaan kannata myydä eteenpäin, vaan myyjän on hyvä miettiä myös myyntiin laittamansa tuotteen turvallisuutta. Tavoite on kierrättää hyvää eikä hengenvaaraa.

”Valitettavasti kirppareilta löytyy myös toimimatonta ja rikkinäistä tavaraa ja jopa vaarallisia sähkölaitteita.  Sellaiset laitteet kuuluvat -Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräykseen, eivät kirpputorille, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Käyttöohjeet puuttuvat, turvallisuudessa puutteita

Tukesin sähkölaiteasiantuntijat kiersivät kesäkuun aikana muutamilla kirppiksillä tarkistamassa myytävien sähkölaitteiden kuntoa ja turvallisuutta. Suurin osa tuotteista oli päällisin puolin kunnossa, mutta lähes kaikista puuttui käyttöohjeet. Joissakin tapauksissa laite oli niin monimutkainen, ettei sen käyttö onnistu turvallisesti ilman ohjeita.

Joukosta löytyi myös muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita, kuten ilmastointilaite täynnä pölyä, rikkinäinen työmaavalaisin, vaarallinen jatkojohto ja veistelty pistotulppa.

Nämä sähkölaitteen myyjän kannattaa tarkistaa

Myyjä on vastuussa myymänsä sähkölaitteen turvallisuudesta, vaikka sitä myytäisiin kirpputorilla käytettynä. Sähkölaitteita saa kaupata tai luovuttaa toiselle vain, jos pystyy pyydettäessä osoittamaan sen turvalliseksi. Sähkölaitteista ei saa oikein käytettynä aiheutua sähköiskun tai tulipalon vaaraa.

”Myyjän on hyvä tarkistaa, ettei myytävää tuotetta löydy Tukesin Vaaralliset tuotteet -rekisteristä. Jos se löytyy rekisteristä, niin silloin sitä ei saa myydä. Tukesilla on oikeus määrätä myyjää poistamaan tuote myynnistä, jos se ei ole turvallinen. Tuotteen voi arvioida turvalliseksi, jos se on esimerkiksi CE-merkitty, turvallisuus- ja käyttöohjeet ovat tuotteen mukana ja tuote on ehjä ja toimiva”, Mustonen neuvoo.

”Melkein kaikista myytävistä sähkölaitteista puuttuivat käyttöohjeet. Todella yksinkertaisissa sähkölaitteissa ei välttämättä ole mukana paperisia ohjeita, jos turvallisuustiedot ja ohjeet on annettu laitteessa tai laitteen pakkauksessa. Vaikka yksinkertaista laitetta osaisikin käyttää ilman käyttöohjetta, voi monimutkaisen laitteen käyttö olla haastavaa ilman ohjeita. Jos ohjeiden puuttumisen vuoksi sähkölaitetta ei pysty käyttämään turvallisesti, laitetta ei tulisi myydä ilman ohjeita”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jussi Vesti.

Lue lisää:

Mökkiloman tärkein tarkistus: Missä kunnossa sähkölaitteet ovat?

Tarkista nämä, jos ostat tai myyt kirpputorilla sähkölaitteita

Tee vähintään silmämääräinen tarkastus laitteelle. Varmista, että

  • laitteen liitäntäjohto ja pistotulppa (töpseli) ovat ehjät
  • laitteen kuori on ehjä
  • laitteen kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia
  • valaisimen lampunpitimet ovat ehjät eivätkä ne ole löysällä
  • jatkojohdon ulkovaippa, pistotulppa ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni pistotulpassa ja jatkopistorasiassa, eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia
  • laitteeseen liittyvät oleelliset asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) ovat laitteen mukana.