”Jonkinlainen höyrynsulku seinärakenteessa tulee olla ja tilassa riittävä ilmanvaihto. Vesihöyryn pääseminen asuin­tiloista rakenteisiin aiheuttaa kosteusvaurioriskin”, sanoo neuvontainsinööri Timo Jokela Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämis­keskus ry:stä.

Suomen ilmastossa seinärakenteet ovat lujilla. Seinärakenteen pitäisi olla sellainen, että kosteusvaurioilta vältytään, vaikka olosuhteet miten koettelevat.

”Vesihöyry on haitallista erityisesti rakenteissa, jotka muodostuvat esimerkiksi sisäverhouslevystä tai -paneelista, puurungosta, lämmöneristevillasta ja tuulensuojasta sekä ulkoverhouksesta. Myös villaeristetyt yläpohjat ja alapohjat ovat alttiita vesihöyryn aiheuttamalle kosteusrasitukselle”, muistuttaa toimitusjohtaja Mikko Juva PRKK:sta.

Ulkoilman kosteudelta rakenteita suojaavat vesikate ja sen alla oleva aluskate, julkisivu, tuuletusrako ja tuulensuoja.

Talvella vesihöyryä voi olla sisäilmassa paljon

Lämpötila määrää, kuinka paljon vesihöyryä ilmassa voi olla. Mitä kylmempi ilma on, sitä vähemmän siinä on vesihöyryä.

”Suomessa kosteuden matka kulkee suurimman osan vuodesta lämpöisemmistä asuintiloista kohti viileämpää ulkoilmaa. Molekyylit pyrkivät siirtymään väkevämmästä pitoisuudesta laimeampaan siten, että seosten pitoisuudet hiljalleen tasoittuvat”, Mikko Juva selittää.

Peseytyminen, saunominen, kodinkoneiden käyttäminen, ruoanlaitto ja talon asukkaat tuottavat yllättävän paljon vesihöyryä: lämpöiseen ilmaan sitoutunutta vesihöyryä puskee kohti ulkoilmaa sitä enemmän mitä suurempi lämpötilaero sisällä ja ulkona on. Ero voi olla 30–40 astetta, jopa enemmänkin.

”Talvella vesihöyryä voi olla sisäilmassa peräti viisinkertainen määrä ulkoilmaan verrattuna. Sen pääsyä rakenteeseen on myös vaikeampi havaita kuin ulkopuolelta tulevan veden.”

Höyrynsulku seiniin sekä ala- ja yläpohjaan

Neuvontainsinööri Timo Jokela Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:stä on työssään törmännyt tilanteisiin, joissa talon rakentaja on pohtinut jopa höyrynsulun jättämistä pois puurunkoisesta, villaeristeisestä talosta.

”Jonkinlainen höyrynsulku on tarpeen sekä seinärakenteessa että talon ala- ja yläpohjassa. Höyrynsulkumuovin hengittämättömyys herättää jatkuvasti keskustelua, vaikka sen tehtävä ei ole hengittää vaan estää rakenteen kosteusvaurioituminen. Hyvästä sisäilmasta huolehtii koneellinen ilmanvaihto.”

Höyrynsulkuna voivat toimia myös esimerkiksi polyuretaanilevyt, höyrynsulkukangas eli hygrokalvo sekä betoni­rakenteet. Lue lisää höyrynsulkuna toimivista materiaaleista TM Rakennusmaailmassa 10/21 julkaistusta jutusta.

Lue lisää:

TM Vertailu: Höyrynsulkuteipit, leveys 50-60 mm

Lämpö- ja kosteustekniikkaa omakotirakentajille: Höyrynsulku ja vesihöyryn tiivistyminen rakenteissa