Sekä kokolattiamaton että tekstiililaattojen (50 x 50 cm) asentaminen on suhteellisen helppoa, kun noudattaa tarkasti valmistajan antamia asennusohjeita. Vaativiin mattoasennuksiin kannattaa palkata kokenut ammattilainen.

Kokolattiamatto on tekstiililaattaa anteeksiantavampi alla olevan pinnan suhteen. Ennen rullamaton tai laattojen asennusta työ on suunniteltava kunnolla, sitten tehdään pohjatyöt. Vanhan lattian materiaali tai sen pintakäsittely voivat rajoittaa tietyiltä osin asennustapaa, käytettäviä kiinnitysaineita tai valitun maton pohjausmateriaalia.

Jos kyseessä on vuokra-asunto, vanhaan lattiaan ei saa jäädä jälkiä eikä liimauksia. Maton pohjassa voi olla liukumista estävä kiinteä liukuestehuopa tai lateksipinnoite. Myös erillistä liukuestehuopaa käytetään irtomattojen alla. Kerrostalossa irtomaton tai kokolattiamaton alla kannattaa käyttää askelääniä vaimentavaa huopaa, jota on saatavilla eri paksuuksia erilaisten desibelimääritysten mukaisesti.

Kokolattiamatto tuo yhtenäisen pinnan

Useimmat mattovalmistajat tarjoavat rullamattomateriaalia, jonka vakioleveys on neljä metriä. Jos se ei riitä, mattoa voi jatkaa. Liitoksesta voi tehdä melkein näkymättömän.

Rullatavara ei aina edellytä liiman käyttöä. Jos maton alla oleva lattia halutaan säilyttää koskemattomana, kokolattiamatto onkin hyvä ratkaisu. Laattoja voi kiinnittää myös esimerkiksi tarra-asennuksella, joten liimaa ei niissäkään aina välttämättä tarvita.

Kun mattoa asennetaan vanhan lattian päälle, aluslattian on oltava tasainen, kuiva, joustamaton, puhdistettu ja pölytön. Jos siis vanha pinnoite jää alle, sen pitää olla tiukasti kiinni alustassaan ja myös riittävän luja uuden päällysteen alustaksi.

Tarvittaessa vanha päällyste poistetaan ja alustasta puhdistetaan liimajäänteet, pöly, rasva tai vaha. Kaikki kolot tai painaumat, saumat, halkeamat tai epätasaiset kohdat tasoitetaan.

Ennen asennusta matto rullataan auki, annetaan asettua levitettynä ja leikataan sitten lattian muotoon tai tarvittaviin mattovuotiin. Kun kokolattiamattoa ei haluta kiinnittää alustaan liimalla, sen voi asentaa ns. kelluvana jalkalistojen alle, tai kaksipuolisella tarkoitukseen soveltuvalla mattoteipillä kynnysten vierestä, joistakin kohtaa reunoilta ja joistakin kohtaa keskeltä. Valmistajan antamia asennusohjeita kannattaa noudattaa.

Helppohoitoinen tekstiililaatta

Tekstiililaatta (50 x 50 cm) vaatii tarkemmat pohjatyöt ja erittäin tasaisen asennuspinnan. Laattojen asentaminen huonolle pinnalle nostaa helposti saumat esiin altistaen ne rispaannuttavalle kulutukselle.

Laattojen asentamista varten koko huonetta ei tarvitse tyhjentää huonekaluista. Se on monissa tapauksissa mainio asia, kun kodissa halutaan elää normaalia arkea lattiaremontista huolimatta. Tekstiililaatalla on pienempi hukka kuin esimerkiksi rullatavaralla: laatoilla hukka on noin 2–4%, rullatavaralla noin 8–10%.

Tekstiililaatat sopivat pieneen pakettiin (normaalisti 5m2/20 kpl 50 x 50 cm laattoja/ltk), kun verrataan nelimetriseen mattokääröön. Laattapakettia on helpompi kuljettaa ja käsitellä kerrostalon portaissa tai hississä ja myös huoneissa.

Huoltokin on kätevää. Vaikeasti tahraantuneen tai kuluneen laatan voi helposti ja edullisesti vaihtaa uuteen laattaan. Yksittäinen likaantunut laatta voidaan myös irrottaa lattiasta ja puhdistaa pystysuorassa, jolloin sen kuivuminen on nopeampaa. Jos lattiaan on muodostunut kulkuväylä, voidaan ”polun” laatat irrottaa ja vaihtaa uusimatta koko lattiapintaa.

Asiantuntijat: Susanna Melametsä ja Mirka Haikarainen, Koolmat

Kuusi vinkkiä lattiaostoksille

1 Lattiamateriaalin tietyt maksimineliömäärät kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi Tarkettin Extra-vinyylimatto sopii enintään 25-neliöiselle ja tekstiilipohjainen Texstyle-vinyylimatto enintään 45-neliöiselle alueelle.

2 Uusissa muovi- eli vinyylimatoissa on trendikkäitä kuoseja, joilla on helppo piristää esimerkiksi eteisen tai keittiön ilmettä. Ne voidaan usein asentaa ilman liimaa, joten ne sopivat vuokra-asuntoonkin.

3 Jumittavatko ovet eli tulee liikaa paksuutta, jos vanha lattia jää alle? Tähän löytyy ratkaisuja. Esimerkiksi Viva-puuviilulattia on vain 8,5 mm:n paksuinen, joten sen voi usein laittaa vanhan lattian päälle. Se on kokonaan puuta ja erittäin kestävä, mutta kulutuskerrosta ei voi hioa. Alle jäävän lattian pitää olla tasainen, vakaa ja joustamaton, jotta pontit pysyvät kiinni.

4 Tutustu asennusohjeisiin ennen lattian hankkimista, mikäli aiot asentaa sen itse. Joskus työ kannattaa antaa kokeneelle lattia-asentajalle, joka hallitsee työkäytännöt. Esimerkiksi parketin lajitelma saattaa vaatia usean paketin avaamisen ja lautojen lajittelun, jotta tulos on halutun mukainen.

5 Parketeissa on laatueroja, ja kaikki eivät sovi yhtä hyvin Suomen olosuhteisiin. Meillä lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat erittäin paljon eri vuodenaikoina. Tarkista valmistajalta, että tämä on huomioitu parketin rakenteessa ja valmistusprosessissa.

6 Hyvän sisäilman kannalta kannattaa kiinnittää huomiota materiaalien turvallisuuteen. Tarkistathan, että vinyylilattiat ovat ftalaatittomia ja niiden päästöt ovat mahdollisimman alhaiset.

Asiantuntija Katri Lindström, Tarkett