Naantalin Asuntomessujen talot on pistetty paremmuusjärjestykseen Työtehoseuran arvioinnissa. Taloista löydettiin voittopuolisesti hyviä ominaisuuksia.

TTS Työtehoseura ja ympäristöministeriö arvioivat yhteistyössä Naantalin asuntomessualueen pientalojen ekotoimivuuden. Arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa oli toteutettu toimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta.

Tarkastelussa keskityttiin asuntojen yleiseen toimivuuteen, keittiöihin, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Kestävä kehitys, hiilijalanjälki ja energiatehokkuus ovat oleellinen osa arviointia. Ympäristöministeriön erityisen kiinnostuksen kohteena arvioinnissa ovat esteettömyys ja ikääntymisen sekä lapsiperhearjen tuomat haasteet asumisessa.

Asuntomessujen parhaimmat talot

Työtehoseuran ja ympäristöministeriön arviointiraati tutustui etukäteen alueen omakotitalojen pohjapiirustuksiin ja arviointipäivinä paikan päällä kohteisiin. Arvioinnissa painotettiin asuntojen ekotoimivuutta.

Arvioinnissa kymmenen kärkeen valikoituivat kohteet 3 Honka Haiku, 7 Hirsi-Kastelli Aisti, 9 Auroran ruusu, 11 Kultaranta, 19 Torppa Rauhala, 20 Neljäs Tiira, 23 Rauhalanrinne, 24 Palokärki, 27 Talo Corten ja 28 Naantalin Aurinkolinna.

Toimivin talo on kohde 23 Rauhalanrinne.  Esteettömyysmaininnan saavat talot 3 Honka Haiku ja 28 Naantalin Aurinkolinna – näissä taloissa esteettömyys oli huomioitu hyvin ja kumpikin kohde soveltuu myös lapsiperheille. Muut talot esitellään seuraavassa messuaikaisessa numerointijärjestyksessä, ei paremmuusjärjestyksessä.

Lue valintojen perustelut TM Rakennusmaailmasta 6/22 tai digilehdestä.