Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on helppoa.

Kun tiedostat tulipalon syttymissyyt, sinulla on tietoa miten toimia sekä tarvikkeita palon sammuttamiseen, olet varautunut hyvin. Jo tieto ja ymmärrys palon syttymissyistä auttavat ennaltaehkäisemään tulipaloja.

Näin teet arjesta paloturvallisen

1 Hanki kotiin riittävä määrä palovaroittimia ja pidä ne toimintakunnossa.

2 Suunnittele poistumistiet ja harjoittele niissä kulkemista.

3 Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Ylemmissä kerroksissa palovaroitin sijoitetaan makuuhuoneiden lisäksi portaikon yläpuolelle.

Talon jokaisessa kerroksessa on kuitenkin oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Palovaroittimen toiminta on hyvä testata kerran kuukaudessa testinappia painamalla ja huolehtimalla, että palovaroittimessa on toimiva paristo.

Kaikkien asukkaiden on tunnettava kodin poistumisreitit tulipalotilanteessa. Jos tulipalo ei ole poistumisreitin varrella, voi normaalia poistumistietä käyttää. Jos pelastautuminen ei ole sitä kautta mahdollista, perheenjäsenten on tiedettävä vaihtoehtoiset pelastautumisreitit.

Poistumisteiden on oltava esteettömät, sillä aikaa pelastautumiseen on vain pari-kolme minuuttia. Sopikaa myös yhteisestä kokoontumispaikasta. Sillä tavoin näette, että kaikki ovat päässet turvaan.

Hanki kotiin riittävästi sammutuspeitteitä ja käsisammuttimia. Laita ne paikkaan, josta ne ovat helposti saatavilla. Opettele myös käyttämään niitä. Sammuta palon alku jos se on mahdollista, mutta älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.

Lähde: SPEK

Lue lisää:

Palovaroitin on menestystarina

Näin pidät omakotitalon paloturvallisena