Tee ekoteko kompostoimalla biojätteet. Kompostointi on helppo keino harjoittaa kiertotaloutta niin kotona kuin mökillä.

Kompostointi tekee mökkeilystä mukavaa, kun  jätehuolto helpottuu, kun sekajätteiden määrä vähenee. Myös kuivikekäymälän jätteet voi rauhassa jälkikompostoida ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi vaikkapa kukkapenkkeihin tai pensaille.

”Saat siis kompostista ravinteikasta multaa oman pihasi kasveille ja tuet samalla luonnon kiertokulkua. Komposti parantaa maaperän hyvinvointia lisäämällä pieneliötä, jotka muokkaavat ravinteita kasveille sopivaan muotoon. Nämä ovat hyviä syitä kompostoida puutarha- ja biojätteet myös kotona”, kertoo Kekkilän puutarhaneuvoja Mari Kaartokallio.

Huomioi nämä kompostoria valitessasi

Kompostoria valittaessa kannattaa ottaa huomioon sen käyttötarkoitus. Tarvitsetko kompostoria ympärivuotiseen kotikäyttöön vai tarvitsetko kesämökillesi ratkaisua kuivikekäymälä- ja muiden biojätteiden kierrätykseen?

Kotiin hankittavalle kompostorille on hyvä varata tilavuutta 50–100 litraa perheenjäsentä kohti, mutta mökille voi riittää pienempikin yksilö.

Tee helppo ekoteko ja kompostoi jätteet

1 Täytä kompostoria kerroksittain. Laita vuorotellen reilu kerros biojätettä ja kosteutta imevää kuiviketta. Silloin kompostorin sisältö pysyy ilmavana, ja jätettä hajottavilla pieneliöillä on riittävästi happea.

2 Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Jos täytät kompostoria kerroksittain, säännöllistä sekoitusta tai ilmastusta tarvitaan vähemmän, sillä ilma kiertää kompostorissa luonnollisesti. Vaihtoehtoisesti kompostia voi ilmastoida möyhimällä sitä muutaman viikon välein.

3 Hyödynnä komposti maanparannuksessa eli tee omaa multaa puutarhaasi. Kypsä komposti sopii myös ravinteikkaaksi katemullaksi pihan istutuksille. Kompostivirkisteen käyttö

on suositeltavaa, sillä se nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa kypsän kompostin laatua.

Kierrätä käymäläjäte kompostin kautta kukkapenkkiin

Käymäläjätteiden käsittely on tärkeä osa kestävää puutarhanhoitoa ja mökkeilyä, sillä ravinteet pääsevät takaisin luonnon kiertokulkuun jätteet kompostoimalla. Käymäläkompostia kannattaa käyttää ensisijaisesti vain koristekasveille.

Käymäläjäte on hyvä siirtää vielä jälkikompostoriin, ja vuoden kuluttua kompostoinnista sitä voi käyttää puutarhassa laajemminkin.

Lue lisää:

Nikkaroi puisista pihalaatoista kompostikehikko ja kukkalaatikot

Jäätyikö kompostikäymälä? Näin herätät jäätyneen kompostin