Sementtilaastimaailma tunnetaan hyvin rakentamisessa. Rakentajalle muodostuu omat suosikkimerkit ja tuotesarjan tuotteet valitaan käyttökohteiden mukaan. Oman tutun merkin ominaisuudet ja vesimäärät muistetaan hetken kuluttua jo ulkoa. Sementtituotteiden käyttö askartelussa sen sijaan onkin jo paljon vähemmän tunnettua.

Askartelu- ja harrastepuolella sementtiä sisältäviä tuotteita kutsutaan yksinkertaisesti yleisnimityksellä betoni. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä saneerauslaattalaastin, lattiatasoitteen tai kuivabetonin kaltainen tuote. Askartelupuolen betonituotteilla ei tavoitella lujuusluokkia tai 1,5 megapascalin vetolujuuksia.

Askartelumaailmassa hassuttelua voi harrastaa myös tuotevalinnoissa fiiliksen mukaan. Askartelubetonit on pakattu pääsääntöisesti 1–5 kilon purkkeihin ja pusseihin. 300 grammankin purkkeja löytyy ja isompia 15 kg:n säkeissä. Rakentajalle tuttu tuote S30-kuivabetoni 25 kg:n säkissä tunnetaan hyvin myös askartelijoiden keskuudessa.

Askartelubetonien kirjosta löytyy korubetoneita, muotoilubetoneita, valkoista betonia, perusharmaata betonia, niksibetonia, betonipastoja ja ihan uusimpana uutuutena innovoimani superkevyt kelluva betoni sekä sarjaan kuuluvat värijauheet.

Askartelu yhdessä perheen kanssa

Betoniaskartelu on maailmanlaajuinen ilmiö. Betonileivontaan hurahtaneena voin sanoa, että se on erittäin hauskaa ja luovaa puuhaa. Se voi olla myös yhteistä tekemistä, vaikka koko perheen kesken. Tietenkin pitää muistaa sementin käyttöön liittyvät varoitukset ennen kuin pussin tai purkin suu avataan. Hanskat on oltava kädessä tässäkin hommassa!

Betonin valantaan löytyy markkinoilta erilaisia valmismuotteja. Kierrätysmuotit löytyvät helposti jokaisen kotoa. Tyhjät viili- ja jogurttipurkit sekä erilaiset pahviset pienet laatikot ja kartonkitölkit toimittavat hyvin valumuottien virkaa. Lähes poikkeuksetta muotteihin sipaistaan öljyä, jotta kuivunut valutyö irtoaa helpommin.

Tekniikoita on erilaisia ja ominaisuudet vaihtelevat valitun tuotteen mukaisesti. Pääosassa tuotteita massoja voidaan muokata eri käyttötarkoituksiin sopiviksi vesimäärää säätelemällä. Esimerkiksi kangas- ja lankavaluihin massasta tehdään löysää. Kun halutaan muokkautuvuutta, vettä käytetään vähemmän.

Askartelubetonien sekoitus on ohjeistettu yleisesti tehtäväksi käsin tai koneellisesti. Pienet sekoitusmäärät saa vispattua pienen pakkelilastan tai vaikkapa puulastan avulla. Niinhän se kuitenkin on, että työkalut vaikuttavat tekemisen meininkiin ja aloittamisen ”kynnykseen”, oli sitten kyseessä pieni tai vähän isompi homma.

Ammatti- tai harrastajarakentajillakaan ei voi olla enää mitään syytä olla kokeilematta betoniaskartelua! Monelta löytyy vähintään se yksi akkuporakone, johon pikkuvispilän saa kiinnitettyä ja sekoittaminen käy jouhevasti. Muutkin hommaan tarvittavat vehkeet saattavat löytyä pakun tai varaston uumenista jo valmiiksi.

Kuusen sisälle voi laittaa paristo- tai sähkökäyttöiset ledit tuomaan valoa.

Tee betonikuusi näin

1 Kuusen muottina voi käyttää valmista styroxkartiota tai taivutella sellaisen pahvista. Kartion ympärille kannattaa kietaista kelmua. Näin kuivuneen betoninarutyön saa helposti pois kartion päältä.

2 Massan sekoittaminen käy kätevästi akkuporakoneeseen kiinnitetyllä lyhyeksi tuunatulla vispilällä. Kevyen betonimassan seassa on pieniä eps-helmiä. Tekniikasta riippuen valutöiden pinta vaihtelee sileästä helmimäiseen. Helmien ansiosta tämä betoni myös kelluu!

3 Naruna voi käyttää lähes mitä tahansa lankaa, johon betonimassa tarttuu. Jos pakin pohjalla on parhaat päivänsä nähnyttä laattasaumanarua tai vaikkapa muurauslinjalankaa, ne voi hyvin kierrättää betoniaskartelutöissä.

4 Lankakerä kannattaa laittaa tyhjään ämpäriin, josta sitä saa kätevästi vedettyä massoitusastiaan. Muista kumihanskat! Lankaa kastellaan ja ”pyykkäillään” betonimassassa. Ei kannata ahnehtia narua liikaa kerrallaan, ettei se mene solmuun.

5 Betonimassaan kyllästettyä narua kieputetaan kartion ympärille. Alareunan ympärille kierretään narua tasaisesti muutama kierros, jotta saadaan ”perustukset” kuntoon ja askartelutyö pysyy pystyssä muotin poiston jälkeenkin. Kun mielestäsi työ on valmis, katkaise lanka ja työnnä pää edellisten kieputusten väliin tai ”liimaa” se massan avulla työn pintaan.

6 Glitterjauheet kiinnittyvät märkään massaan hyvin. Tässä vaiheessa tällaiset koristelut on helpointa tehdä. Glitterijauhetuksen voi toki tehdä kuivankin työn pintaan erilaisten liimojen avulla. Eivät pienet ”timantitkaan” pöllömpiä koristeita olisi.

7 Kuusen sisään voi laittaa ihan tavalliset tuikkukynttilät, mutta varsinkin ulkokäyttöön paremmin erilaiset pattereilla tai sähköllä palavat versiot. Tämän kuusen sisällä on kahdella nappiparistolla toimiva vesitiivis ledvalo. Sen voi upottaa vaikka kukkamaljakkoon tulppaanien sekaan. Valoa voi kätevästi ohjata kaukosäätimellä. Kaukosäätimen kantavuus on 3 metriä.

Betonipiparit syntyvät piparimuoteilla

1 Tehdään vielä betonipipareitakin! Taputtele massa alustalle tasaiseksi ”letuksi”. Kovin ohueksi massaa ei kannata taputella. Saat itse määritellä kuinka ohuita tai paksuja koristeistasi tulee.

2 Jos haluat väriä joulukoristeisiin, voit tehdä sen jo valuvaiheessa. Uuteen kevytaskartelubetonisarjaan kuuluu viisi eri sävyistä värijauhetta. Se soveltuu myös muille askartelubetoneille ja rrityisesti valkosementtisille, joissa värit pääsevät oikeuksiinsa. Kun värijauhetta lisää ripaus kerrallaan, saa massan sävyä säädettyä asteittain vaaleasta tummempaan. Värijauheita voi sekoitella myös keskenään, joten halutessasi ruskeatkin piparit onnistuvat.

3 Paina muotilla muoto. Poista reunat pikkulastan tms. avulla. Reunat voi pyöräyttää takaisin massan joukkoon. Finnfoamin paloista saa tehtyä hyviä ”uunipeltejä”, joiden päällä piparit on helppo siirtää kuivumaan vaikka kirjahyllyn päälle. Jos tästä jotain negatiivista hakee, niin se on se, että tätä piparitaikinaa ei voi syödä!

4 Reiän pipariin voit painaa ruuvilla naulalla tai millä tahansa tikulla. Sen saa tehtyä helpoiten märkään massaan. Massan ominaisuuksien ja oikean koostumuksen ansiosta reikä ei mene umpeen. Toki reiän tekeminen kuivaankin pipariin onnistuu pienellä poranterällä, mutta jos pipari on kovin ohut, se halkeaa helposti.

5 Vaihtoehtoisesti massan voi sulloa muotin sisään. On makuasia, kumman tekniikan valitsee. Massa tiivistetään ja tasataan. Nosta muotti saman tien pois. Tällä samalla tekniikalla voi tehdä kätevästi myös jääkaappimagneetteja. Paina tuoreeseen massaan magneetti tai pari riippuen siitä, minkä kokoinen ja paksuinen työ on. Myös magneetin koko ja teho vaikuttavat.

Valmiit betonipiparit voi pujottaa kuusen oksille tai vaikka joululahjapaketin koristeeksi.

Katso lisätietoa:

Joulukuusi

Lumiukko

Lyhty

Esittelyvideo