Kukkaniitty on suosittu valinta kotipihalle nurmikon sijaan. Valitse kukkaniitylle kukat kasvupaikan mukaan.

Kukkaniitty sopii myös kaupunkipihalle, ainakin osaksi pihaa. Kukkaniittyjä perustetaan myös viherkatoille. Nurmikon sijaan niittyyn päädytään ennen kaikkea ekologisista syistä, pörriäisten pelastamiseksi. Hoidon helppouskin houkuttelee.

Hätäisen puutarhan hoitajan hommaa niityn perustaminen ei kuitenkaan ole – etenkin, jos niityn perustamisen lähtötilanne on hyvin voiva nurmikko. Yksivuotisen kukkapellon kylvää vaikka vuosittain kukkapenkkiin tai -ruukkuun. Monivuotisen kukkakedon tai -niityn perustamiseen ja hoitoon kannattaa perehtyä ennen kuin projekti alkaa.

Kukkaniitty viihtyy eri paikoissa

Kun haluaa monivuotisten kasvien kukkaniityn, kannattaa aloittaa tutkimalla kasvupaikkaa. Maan kuivattaminen onnistuu ojituksella ja valoa saa lisää kaatamalla puita, mutta helpoimmalla selviää, kun valitsee kasvit kasvupaikan valo- ja kosteusolojen mukaan. Se on myös ekologisin vaihtoehto.

Kasvivalintaa helpottavat siemen­seok­set, jotka sisältävät monia lajeja, ja seokset on jopa nimetty kasvupaikkavaatimusten mukaan. Eri lajeja sisältävä seos puoltaa paikkaansa myös siksi, ettei yksikään piha ole kauttaaltaan samanlainen. Kasvuolot voivat olla erilaiset pienenkin alueen sisällä, ja kukin kasvilaji menestyy omien vaatimustensa mukaisesti.

Aurinkoisilla, kuivilla ja niukkaravinteisilla niityillä viihtyvät ketokukat, ketoneilikat, kissankäpälät ja kissankellot. Kosteammilla paikoilla menestyvät harakankellot, kyläkellukat, puna-ailakit, niittyleinikit ja päivänkakkarat. Hyvin kostean maan lajeja ovat rantatädykkeet, ranta-alpi, rentukka, käenkukka, keltakurjenmiekka, mesiangervo ja ojakärsämö.

Yksivuotisten lajien kukka- tai maisemapellon kasvien siemenet voi myös ostaa seoksena. Yhtä hyvin voi sekoittaa eri lajien tai värien siemenet astiassa ennen kylvöä. Suoraan kasvupaikalle kylvettäviä lajeja ovat ruiskaunokit, silkkiunikot, kosmokset, hunajakukat ja malvat.

Lue lisää:

Näin perustat kukkaniityn kotipihalle

Tee pihallesi kukkaniitty ja perhobaari pölyttäjien iloksi