Jätä osa pihanurmikosta leikkaamatta pölyttäjien iloksi. Esimerkiksi perhoset talvehtivat parhaiten pitkäksi jätetyssä heinikossa.

Kasveja pölyttävät etenkin kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset, perhoset ja kovakuoriaiset sekä monet muut hyönteiset, kuten kesymehiläiset. Ne käyttävät ravinnokseen mettä ja siitepölyä ja kukasta toiseen siirtyessään ne samalla pölyttävät kasvit.

Isolla tontilla nurmikon sijaan isojen puiden alustoille tai tontin reunamille voi antaa kehittyä niittymäistä kasvustoa. Pohjamaan siemenpankista kasvaa paikalla viihtyvä lajisto, jonka kehitystä ohjataan leikkaamalla kasvusto kerran kesässä ja keräämällä maata rehevöittävä leikkuujäte pois. Uudella pihalla niittyalueen voi perustaa hiekkapitoiseen maahan siemenistä kylväen.

Jos pihat siistitään puhtaaksi lehdistä, kuivuneista kasvustoista ja risuista, hyönteisille jää vähän suoja- ja pesäpaikkoja. Hyönteishotellit sopivatkin hyvin kaupunkialueiden siistittyyn ympäristöön, sillä ne houkuttavat hyönteisiä asettumaan aloilleen. Kotimaiset mehiläiset ja kimalaiset pesivät puiden ja ruokojen koloissa tai maassa. Villimehiläiset pesivät puurakenteissa ja lahopuissa.

Tee perhosbaari

Vaeltajaperhosia voi houkutella pihalle myös perustamalla perhosbaarin. Siinä perhosten ravinnoksi tarjotaan nestettä, joka antaa energiaa lisääntymiseen ja syksyisiin muuttovaelluksiin.

Biologi Riku Cajanderin germaanisessa reseptissä ykkösolueeseen sekoitetaan ylikypsää banaania, reilusti siirappia ja hieman hiivaa. Juoma imeytetään sieneen ja laitetaan jugurttipurkkiin, joka ripustetaan narulla suojaisaan paikkaan, kuten räystään alle.

Lue lisää:

Suosi kotipihalla pölyttäjiä

Nämä ovat pölyttäjien suosikkeja

Luonnonkasvit

Ailakit, ajuruohot, kaunokit, kielo, kohokit, käenkukka, mäkitervakko, neilikka, nokkonen, ohdakkeet, pietaryrtti, maitohorsma, rantakukka, rohtovirmajuuri, ruusuruoho, valkomesikkä, villivadelma, vuokot.

Puutarhakasvit

Puut ja pensaat: hedelmäpuut, lehmus, näsiä, pihasyreeni, pihlaja, raita, syyssyrikkä, tuomi, vaahtera

Kesäkukat: auringonkukka, kehäkukka, neidonkukka, orvokki, ruiskaunokki, rusokki, tulikruunu

Perennat: ajuruohot, auringontähti, esikot, heliotrooppi, hohdekukat, illakko, isohirvenjuuri, isotähtiputki, kaunokit, kevätvuohenjuuri, krookukset, kurjenpolvet, leimukukat, maksaruohot, mirrinminttu, myskimalva, nauhukset, piikkiputket, punahatut, päivänhatut, ritarinkannukset, sammalleimu, sinililjat, suopayrtti, syysasteri, tulikukat, tädykkeet, vihmat, värimintut

Hyötykasvit: iisoppi, kurkkuyrtti, laventeli, mintut, mäkimeirami, ruohosipuli, salvia, timjami, tuoksu-ampiaisyrtti