Ruohonleikkurille kannattaa tehdä tärkeä kotihuolto tehdään kerran vuodessa. Fiksuinta on tehdä syyshuolto, jossa kesän karstat puhdistetaan teristä ja koneesta.
Ruohonleikkurille tehtävä huoltotyö sujuu ilman erikoisia työkaluja, ja käyttöohjekirjasta selviävät huoltokohteet ja myös tärkeät työturvallisuusseikat, kuten tulpan hatun irrotus.
Turvallisuus ensin
Ota ennen huoltotoimien aloittamista sytytystulpan johto irti, jotta kone ei käynnisty vahingossa.
Missä kunnossa runko on?
Älä jätä koneen alustaa pesemättä syksyllä. Hapokas ruoho ruostuttaa runkoa. Huuhtaise kone puhtaaksi vedellä ja tiski-harjalla. Paikoin suositellaan painepesurin käyttöä, mutta ammattilainen kehottaa varovaisuuteen. Painepesuria ei kannata käyttää ainakaan ajoleikkureiden leikkuukoteloiden pesemiseen, sillä laakerit menevät nopeasti huonoiksi, vaikka ne olisivatkin suojattuja. Tiskiharja on hyvä puhdistusväline ruohonleikkurille.
Sytytystulppa syyniin
Tulppaan kertyvä karsta heikentää sytytystä. Jos leikkuri ei käynnisty tai savuttaa, tarkista ja vaihda ensimmäisenä tulppa. Ota vanha tulppa mukaan malliksi kauppaan.
Ilmansuodatin
Vaihda likainen paperisuodatin, vaahtomuovinen ilmansuodatin pestään pesuaineella.
Öljyä pitää olla
Vaihda öljy. Leikkurin mallin mukaisesti vanha öljy imetään pois tai valutetaan pohjapropun kautta. Vanha öljy on vietävä jäteöljyn kierrätyspisteeseen.
Terät kuntoon
Eikö kone leikannut syksyllä kunnolla, jäikö ruoho epätasaisen hapsukkaaksi? Tylsän terän voi teroittaa viilalla, teroituskivellä, sähkötahkolla tai rälläkällä. Puhdistamisen voi tehdä tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Testaa terän tasapainoisuus työntämällä terän reikään ruuvimeisseli. Loppuun teroitettu terä vaihdetaan uuteen. Lopuksi terä kiinnitetään kunnolla ja oikein päin eli terävä puoli edellä moottorin pyörimissuuntaan.
Tarkista terän ja rungon välissä olevan murtopalan kunto. Pala suojaa koneen akselia kolhuilta, jos kone osuu kiveen.
Polttoaine uusiksi
Vanha 98-bensa valutetaan pois ja laitetaan uutta tilalle. Pienmoottoribensa on paras vaihtoehto ruohonleikkurille, ja sen voi jättää talveksi tankkiin.
Mitä muuta?
Leikkurin kiinnikkeet ja vaijerien kunto tarkistetaan. Ja se tärkeä viimeinen vaihe: Aja koneella koekierros ja katso, kulkeeko se tasaisesti ja yskimättä ja savuttamatta, onko terä suorassa eikä tärise.
Yksi tärkeä seikka unohtui. Ruohonleikkuria ei saa kallistaa sivusuunnassa, vaan aina aisa alas tai pystyyn. Öljyt menee väärään paikkaan. Öljyä ei myöskään saa laittaa liikaa. Yleisin vakiomäärä on n. 0,6 l.