Etätyöstä on tullut uusi normaali. Viimeistään nyt on hyvä laittaa kotitoimistossasi ergonomia ja laitteet kuntoon, jotta työt sujuvat.

Jotta työ etätoimistossa kotona sujuu joustavasti, tarvitaan ratkaisuja, joilla toimistotilojen parhaat puolet tuodaan myös kotioloihin.

Esimerkiksi pistorasiayksikön saa kiinnitettyä suoraan työpöytään. Näin myös johdot kulkevat siististi ilman jatkojohtoviritelmiä. Lisävarusteena pistorasian päälle on saatavilla myös roisketiivis kansi.

”Pistorasian asennus työpöytään onnistuu tee se itse -projektina, sillä työ vaatii vain asennusaukon eli reiän tekemisen pöytälevyyn. Rasia kytketään toimintaan pistokkeella”, kertoo tuotepäällikkö Teemu Hämäläinen Schneider Electriciltä.

Ratkaisu on myös muunneltavissa, sillä laitteet voi ottaa irti ja asentaa uudestaan toiseen paikkaan.

Sähkönsyöttöön on tarjolla useita tapoja: perinteisen pistorasiasyötön lisäksi latauksen voi hoitaa myös langattomasti tai USB:n kautta. Saatavilla on lisäksi tavallisen pistorasian ja USB:n yhdistelmiä.

”Yleisesti käytössä on USB A -tyypin ratkaisu, mutta USB C -latureista on tulossa standardi: siinä liittimen voi laittaa kummin päin tahansa ja latausaika on nopeampi”, Hämäläinen sanoo.

Ennen töiden aloittamista kannattaa varmistaa, että internetyhteyden saa toimimaan haluamassaan paikassa. Moni jakaa verkkoyhteyden puhelimestaan, mutta  Gigantin myyntipäällikkö Sami Kinnunen suosittelee liikkuvaan etäkonttoriin reititintä eli mokkulaa, joka jakaa verkon laadukkaasti ja tarvittaessa useammallekin käyttäjälle.

Valaistus tilanteen mukaan

Toinen kotitoimiston käytettävyyteen vaikuttava tekijä on valaistus. Erilaisten kodinohjausjärjestelmien avulla kotiin saa luotua erilaisia valaistustilanteita ja esimerkiksi ajastettua valaistuksen kirkastumaan aamusta ja toisaalta sammumaan portaittain illan tunteina.

Yksinkertaisimmillaan tavallinen valokytkin voidaan muuttaa himmentimeksi, mutta järjestelmällä voi ohjata myös useampaa valaisinta kerralla tiettyihin asentoihin. Järjestelmien avulla toiminto onnistuu ilman uusia johdotuksia. Muutostyön tekeminen käy sähkömieheltä helposti, minkä jälkeen valoja voi ohjata älypuhelimen kautta.

Läppärille voi myös helposti askarrella aurinkosuojan itse esimerkiksi pahvilaatikosta. Lisäksi näytön näkemistä voi parantaa hatulla, lippalakilla tai polarisoiduilla aurinkolaseilla tai valita suoraan työskentelypisteensä varjosta.

Ergonomia ja taukoliikunta kuntoon

Jos teet jatkuvasti tai toistuvasti etätöitä, kannattaa töille järjestää oma työpiste. Parasta olisi, jos työpisteen voisi sulkea päivän päätteeksi ja jättää työvälineet katseilta piiloon. Esimerkisi vaatekomeroon tehty työpiste jää illaksi ovien taakse.

Jos kotona ei ole sähköpöytää, tarpeeksi korkean tason voi rakentaa kirjoista, laatikoista tai vaikkapa silityslaudasta.

Erilaiset rutiinit tekevät päivästä mielekkään. Työvireeseen voi virittäytyä lyhyen aamulenkin tai joogahetken kautta. Myös lounasaikaan tehty pieni happihyppely virkistää ja auttaa jaksamaan iltapäivän.

Moni työyhteisö tarjoaa työntekijöilleen taukojumppaohjelmia, jotka muistuttavat säännöllisesti pienen tauon tarpeellisuudesta. Säädä ohjelma oman tarpeesi mukaan muituttamaan tauosta, tai laita puhelimen hälytys kertomaan, koska olisi hyvä vaihtaa vaikka istumapaikkaa.

Ota iltapäiväkahveilla etäyhteys työkavereihin, ja vietä heidän kanssaan rento virtuaalinen kahvihetki. Samalla saat vaihtaa heidän kanssaan muutkin kuin palaverikuulumiset.