Paristot ja akut voivat herätä kolhiintuessaan henkiin, vaikka ne olisi jo poistettu käytöstä. Ne aiheuttavat jo kuukausittain tuhoisia tulipaloja kodeissa ja jätehuollon eri vaiheissa.

Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 20 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Lisäksi tiedossa on lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

Ongelman pelätään pahenevan, sillä litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Akut ja paristot omaan keräykseen käytön jälkeen

Käytöstä poistetut paristot ja akut on muistettava tehdä vaarattomiksi teippaamalla niiden virtanavat ennen kuin ne viedään kierrätysastioihin. Niitä löytyy kaupoista sekä kunnallisista vaarallisen jätteen keräyspisteistä.

paristo

Kun paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteisiin, ne matkaavat turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen.

Jos paristot tai akut jättää teippaamatta, voivat ne herätä henkiin esimerkiksi kolhun seurauksena. Väärin hävitettyjen akkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on sekajätteeseen tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

Lue lisää:

Väärä talvisäilytys voi pilata työkalujen ja puutarhalaitteiden akut

Ethän säilö vanhoja akkuja ja paristoja pöytälaatikossa? Vaarana voi olla oikosulku