Myrskyt tekevät etenkin haja-asutusalueilla vahinkoja, ja voivat viedä sähköt useaksi päiväksi. Silloin apua tuovat bensiinikäyttöiset aggregaatit ja muut varavirtalähteet. Kokosimme tähän artikkeliin keinoja, joilla myrskyyn voi varautua ja vahingoista selvitä.

Kun myrskyvaroitus annetaan, kannattaa toimia ohjeiden mukaan ja suojata ihmiset ja omaisuus. Tuulivahinkojen lisäksi myös sateiden nostattamat tulvat voivat aiheuttaa haittaa omaisuudelle. Tulviin voi varautua jo rakennusvaiheessa.

Aggregaateilla varavirtaa

Bensiinikäyttöinen aggregaatti on hyvä varavoiman lähde, jonka avulla virtaa saa esimerkiksi sähkötyökaluihin tai kodinkoneisiin. Olemme vertailleet pieniä 2kW:n aggregaatteja, joilla saa virtaa esimerkisi 1850 watin ketjusahaan.

Järeämpi Bosch GEN 230V-1500 -virtalähde on suunniteltu ammattikäyttöön, mutta toimii hyvin virtalähteenä myös esimerkiksi kesämökillä. Dieselkäyttöisillä aggregaateilla onnistuu kolmivaihevirran tuottaminen.

Käsikäyttöiset apuvälineet

Jos myrsky on kaatanut puita ja jättänyt niitä pahasti konkeloon, kannattaa niiden poistaminen jättää ammattilaisille. Pienempien puiden ravaamisessa voi käsikäyttöisestä työntötangosta olla apua.

Akkutoimiset ketjusahat mahdollistavat myös muutaman tunnin raivaustyön ja puiden pilkkomisen ja pärjää metsätöissä. Ja jos saha on päässyt jumittumaan, näillä ohjeilla se saadaan taas teräkuntoon.

Jos pöllit pitää pilkkoa saman tien, onnistuu se kirveen ja kiilankin avulla. Kirveidenkin on hyvä olla valmiiksi hyvässä terässä.