Sähkölaitteita tulee käyttää ohjeiden mukaan ja niiden kunto tulee tarkastaa säännöllisesti. Näillä toimenpiteillä pystyttäisiin sähköpaloja välttämään jo huomattavasti. Laite voi syttyä palamaan tai aiheuttaa tulipalon, jos sähkölaitetta ei ole huollettu tai laite on päässyt rikkoutumaan ja sitä käytetään siitä huolimatta.

Puolet sähköpalovahingoista johtuu laitteen virheellisestä käytöstä ja toinen puoli teknisestä viasta. Tekninen vikakin voi alun perin aiheutua huolimattomuudesta tai puutteellisesta kunnossapidosta. Asennus- ja käyttöohjeet pitäisi muistaa lukea ja laitteen ominaisuuksiin tutustua. Sähkölaitetta tulee myös käyttää vain sille tarkoitetuissa olosuhteissa.

Kodinkoneita ei tule jättää päälle kodista poistuttaessa, kylmälaitteiden ilmankierrosta tulee huolehtia ja erityisesti hellekausina, silitysrauta kannattaa sammuttaa tarkkaavaisuuden kiinnittyessä muualle kuin silittämiseen, saunan kiukaan päälle ei missään tapauksessa tule ripustaa palavaa materiaalia, vaikka saunassa vaatteiden kuivattaminen houkuttelisikin.

Kuntokartoitus kannattaa

Sähköasennusten kuntoa ja toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti. Sähköjohdot, sähkökeskukset, kytkimet ja pistorasiat on syytä selvittää ja tehdä kuntokartoitus parin vuosikymmenen välein. Kuntokartoituksen tekee sähköalan ammattilainen. Sähköistyksen turvallisuus on syytä varmistaa myös putkiremonttia tehtäessä ja esimerkiksi asuntoa ostettaessa.

Kartoitus on hyvä tehdä aina, jos sähköjärjestelmässä on vaurioita kuten valot vilkkuvat, sulakkeet palavat tai automaattisulake laukeaa herkästi. Kuntokartoituksella asukas saa mielenrauhaa, parantaa turvallisuutta, nostaa asumismukavuutta ja kenties myös asunnon arvoa. Palovaroittimen kunto tulee tarkastaa säännöllisesti ja paristo vaihtaa, jos laite on paristokäyttöinen.

Liesi, loisteputki ja laturi

Suuri osa sähköpaloista johtuu kodinkoneista kuten liedestä. Ruoanlaittoa sähköliedellä tulee valvoa eikä lieden lähelle saa jättää mitään helposti syttyvää. Myös lemmikit voivat vahingossa käynnistää lieden. Astian- ja pyykinpesukonetta ei pidä jättää päälle valvomatta, vaikka poistuisi paikalta vain lyhyeksi aikaa. Kylmälaitteiden tausta tulee aika ajoin imuroida puhtaaksi pölystä.

Sähköpaloja voi ehkäistä esimerkiksi näillä vinkeillä:

  • vältä veden roiskumista pesukoneen päälle ja puhdista nukkasihti säännöllisesti
  • irrota piensähkölaitteen pistotulppa käytön jälkeen, poista viallinen laite käytöstä
  • vaihda välkkyvä loisteputki välittömästi ylikuumenemisvaaran vuoksi
  • vaihda kuumenevat lamput viileisiin ledilamppuihin
  • käytä vain ehjää laturia ja tarkasta latauksen aikana ladattavan laitteen lämpötila