Tekstiilijäte voi tulevaisuudessa päätyä rakennuslevyiksi. SavottaHackathonin voittaja Greenful Finland hyödyntää näin tekstiilituotteiden valmistuksessa syntyviä sivuvirtoja ja hukkapaloja.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo järjesti yhdessä Kasvu Openin kanssa ja Finn-Savotta Oy:n toimeksiannosta innovaatiokilpailun eli hackathonin, jossa haettiin uusia ideoita, kaupallisia yhteistyökumppaneita ja hyödyntämistapoja Finn-Savotta Oy:n tekstiilituotteiden valmistuksen yhteydessä syntyville sivuvirroille ja hukkapaloille.

Voittajaehdotuksessa tekstiilijäte jalostetaan rakennuslevyiksi, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti rakennusteollisuudessa tai esimerkiksi sisustuselementteinä. Tulevaisuudessa Finn-Savotan tuotteet voivat olla myymälöissä esillä tilassa, jonka sisustus on toteutettu Savotan oman tekstiilituotannon sivuvirroista tehdystä materiaalista.

Tekstiilijäte on iso ongelma

”Ratkaisuehdotus vastasi annettuun haasteeseen mainiosti, ja heidän kanssaan päästään nopeasti eteenpäin. Hyvää ideassa oli myös se, että Greenful Finland aikoo toteuttaa keruuverkoston, jonka myötä myös muiden tekstiilituottajien sivuvirrat on mahdollista hyödyntää”, kommentoi Finn-Savotta Oy:n laatujohtaja Harri Rautiainen.

”Yrityksen tavoitteet ovat korkealla: he haluavat ratkaista Euroopan tekstiilijäteongelman. Savotta voi olla osana ensimmäisen tehtaan materiaalivirtoja, pilotoimassa toimintamallia. Ratkaisu ja yrityksen arvomaailma vastaavat Savotan arvoja ja voivat tuoda tulevaisuudessa Savotalle brändiarvoa.”

Potentiaalia löytyi myös muiden loppusuoralla olleiden tiimien ideoista. Nordgroup Finlandin idea perustui hukkatekstiilien hyödyntämiseen ekologisen georakennuskankaan valmistuksessa, ja Finaje RRE:n idea taas perustui hukkatekstiilien käsittelyyn ja hyödyntämiseen kaasutuslaitoksessa energian ja tisleiden tuotannossa.

SavottaHackathonin myötä käynnistyi myös yhteistyö Sideflow Oy:n kanssa, jonka johdosta kaikki Finn-Savotan tuotannossa syntyvät leikkuutähteet viedään tällä hetkellä Ukrainaan, jossa niistä tehdään naamiointiverkkoja.

Biotalouden yrityskiihdyttämö –projektin, BioPaavon, toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella, sekä Sitra.

Lue lisää:

Rakennusmateriaalien ilmastovaikutukset kiinnostavat suomalaisia