Ensi kesän Asuntomessuille Lohjalle valmistuvan Pyörre-talon runko tehdään teräsrankaelementeistä, joiden kierrätysaste on korkea. 

Lohjan Hiidensalmen asuntomessualueella on rakennustyöt jo täydessä käynnissä. Yhdelle alueen 18 pientalotontista nousee teräsrankaelementtirunkoinen Pyörre, jonka toteuttaa teräksisten rakennustuotteiden valmistaja Aulis Lundell Oy. Talo on jo harjakorkeudessaan Lohjanjärven rannalla.

Pyörteen rakennusmateriaaleista suuri on kierrätettyjä ja kierrätettäviä. Suunnittelusta vastaava arkkitehti Matti Kuittinen kertoo, että kiertotalousajattelulla talon toteuttamisessa on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.

”Kierrätettyjen materiaalien käyttöä rakentamisessa tulisi lisätä sekä resurssien riittävyyden että ilmaston vuoksi. Tähän olen Pyörteessä pyrkinyt. Metalleissa ja eristeissä on ollut kohtuullisen helppoa löytää korkea kierrätysasteen tuotteita. Hankkeen lopuksi teemme avoimen listauksen siitä, miten pitkälle kiertotalouteen nykyisillä rakennustuotteilla pääsimme”, Matti Kuittinen kertoo.

Teräs on suosittu rakennusmateriaali

Aulis Lundell Oy:lle teräsrakenteiden moduulitalon kehittäminen on osa yhtiön strategiaa tuottaa korkean lisäarvon rakennustuotteita. Yhtiö valmistaa muun muassa teräsrunkoisia väliseinä- ja liukuovielementtejä, alakattoja ja lattioita sekä teräsrankoja ja niihin perustuvia julkisivujärjestelmiä. Pitkälle jalostetut tuotteet lisäävät tarkkuutta ja tehokkuutta rakentamisessa.

”Innovaatioprosessimme on tuottanut myös monia ratkaisuja moduulirakentamiseen. Moduulitalot ovat nopeita koota, sopivat laadukkaiksi työmaa-asunnoiksi, sillä talotekniikka saadaan rakenteiden sisään jo tehtaalla. Samat ratkaisut sopivat myös asuntorakentamisen moduuleiksi, kun rakentamiseen halutaan parasta elinkaarilaatua”, kertoo toimitusjohtaja Leena Lundell.

Teräs on rakennusmateriaalina sataprosenttisesti kierrätettävä ja sen hiilijalanjälki on pieni. Teräs ei kärsi kosteudesta. Sillä saa myös paremmin katkaistua kylmäsillan kuin puulla tai betonilla.

”Kun osat valmistetaan kontrolloidussa ympäristössä ja kokoonpano tapahtuu nopeasti, kosteusvaikutukset pystytään minimoimaan”, Lundell kertoo.