Tähän TM Rakennusmaailman teema-artikkeliin olemme koonneet terassin rakentamiseen ja huoltamiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelit ovat ilmestyneet alun perin TM Rakennusmaailmassa tai verkkosivuillamme.

Tähän teema-artikkeeliin olemme koonneet yhteen paikkaan laajan joukon artikkeleita, joissa opastetaan erilaisissa terassien rakentamiseen, huoltamiseen ja remontoimiseen liittyvissä asioissa. Materiaaleina käytetään niin puuta kuin vaikkapa keraamisia laattoja. Lisäksi tästä teemalehdestä löytyy joukko aihepiirin testejä ja vertailuja, joita TM Rakennusmaailmassa on viime vuosina ilmestynyt. Teemalehteä päivitetään sitä mukaa, kun uusia artikkeleita ilmestyy.

Jos aihepiiri on läheinen, näistä aiheista kirjoittava TM Rakennusmaailma ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Tilaajaksi pääset täältä.

Näin teet terassin

Jos olet tekemässä ensimmäistä terassiasi, on sinulla varmasti paljon kysymyksiä. Katso tästä vinkit terassin suunnitteluun. Hyviä ideoita oman terassisi suunnitteluun löydät vaikka asuntomessutalojen terasseista.

Terassin kansilaudoituksen rakentamisesta annoimme ohjeita keväällä 2019. Terassin kansilaudoitukseen on erilaisia materiaalivaihtoehtoja. Yleisin kestopuu, jota on saatavana eri vahvuuksia ja leveyksiä ja värisävyjäkin on useita.

Terassin voi tehdä myös lämpöpuukomposiitista. Tässä artikkelissa lämpöpuukomposiitista rakennettavan terassin perustukset tehdään ruuvipaaluilla, sillä rakennuspaikalla oleva saviperäinen maa-aines routii helposti. Helpoin ja nopein tapa tehdä terassi on tehdä perustus ruuvipaaluilla.

Terassin materiaalina voi olla myös keraaminen laatta, ja perustuksen voi silloin tehdä kätevillä säädettävillä jaloilla. Keraaminen laatta on huoltovapaa ja säänkestävä. Jalkojen varaan asennetut laatat voi nostaa yksitellen pois, jos niitä tarvitsee huoltaa tai vaikka terassin muotoa muuttaa.

Vinkkejä erilaisiin terassimalleihin tai puusta tehtyihin kasvilaatikoihin, porrasaskelmiin ja pihan asettamiin reunaehtoihin löydät tästä artikkelista. Videolla kerromme 18V:n iskevien ruuvinvääntimiemme testistä, ja vertailun iskevistä akkuruuvinvääntimistä pääset lukemaan täältä.

Näin kiinnität terassilaudan

Kestopuisen terassilaudan kiinnittämiseen suositellaan käytettäväksi nimenomaan terassiruuveja. Mutta mikä ruuvi soveltuu ja kestää missäkin kohteessa parhaiten? TM Testin terassiruuveista pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Puun kiinnittämiseen naulaamalla ja ruuvaamalla -artikkelista löydät myös lisää vinkkejä.

Näin huollat terassia

Terassikin tarvitsee huoltoa, sillä se on jatkuvasti alttiina sään vaihteluille, sateelle, pakkaselle ja kovalle kulutuksellekin. Terassi on hyvä puhdistaa kesäkuntoon ennen kuin sen käytön aloittaa. Terassin puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi puhdistusrakeita. Soodapuhallus on ympäristöystävällinen ja tehokas keino puhdistaa terassi, kaiteet ja vaikka puutarhakalusteet. Jos terassiin ikääntyessä tulee vihreitä homepilkkuja, löydät ohjeet homepilkkujen poistamiseen artikkelistamme.

Oksainen painekyllästetty puu saattaa vaatia uuden pintakäsittelyn muutaman vuoden käytön jälkeen. Silloin työ on syytä tehdä huolella, vinkkejä pintakäsittelyyn löytyy esimerkiksi näistä ohjeista.

Joskus vanhakin terassi saa lisää käyttäaikaa pelkällä pinnan hionnalla, jos perustukset ja kansilaudat ovat muutoin kunnossa. Kokeilimme konevuokraamosta löytyvää työkalua terassin pinnan hiomiseen.

Ja sitten sisustamaan terassia!

Kun terassi on valmis, tarvitsee se luonnollisesti kalusteet, jotta viihtymiminen ja esimerkiksi grillaaminen onnistuvat.

Terassille sopivat monenlaiset kalusteet. Laadukkaan puutarhakalusteen valitsemiseen löydät vinkkejä kesäkalusteartikkelistamme. On myös hyvä tietää, miten puutarhakalusteita on syytä huoltaa.  Täältä löydät myös vinkkejä terassin huollosta ja sisustustavaroista.

Grillaaminen on ehdottomasti parhaita terassilla tapahtuvia viihdykkeitä! Terassille sopivat esimerkiksi pienet sähkögrillit, joista testasimme vuonna 2019.

Jos terassi on kovin tuulinen, voi grilliä tai oleskeluryhmää varten tehdä terassille suojasermin ohjeillamme. Viihtyisyyttä voi terassille tuoda itse tehtävillä kukkalaatikoilla ja syötävien vihannesten kasvattamiseen tarkoitetuilla viljelylaatikoilla. Niiden avulla on helppo kasvattaa monipuolisesti niin vihanneksia kuin kukkia. Pienoiskasvihuoneessa viihtyvät vaikka viherkasvit kesän yli.

Terassille sopii myös aurinkotuolien pehmusteiden tai puutarhatyökalujen säilytykseen sopiva itse tehtävä penkkiarkku. Pikkukaapissa voi säilyttää monenlaista terassilla tarvittavaa tavaraa.