Termostaattiremontti on nopea energiaremontti. Vesikiertoisen lämmityksen patteritermostaatin vaihto on ällistyttävän helppo toimenpide.

Nykyisin sekä vesikiertoiseen että sähkölämmitykseen on saatavissa elektroniseen säätöön perustuvia termostaatteja. Niissä on selkeä näyttö tai suorastaan kosketusnäyttö. Tärkeintä kuitenkin on, että niihin on helppo ohjelmoida erilaisia lämmityssyklejä, joten ne osaavat pudottaa lämpötilaa silloin, kun lämpöä ei tarvita.

On vaikea sanoa, koska termostaatti kannattaa vaihtaa, mutta suotuisassa tapauksessa se saattaa säästää hintansa jo ensimmäisen lämmityskauden aikana. Jo vanhojen laitteiden kulumisesta sekä vanhan tekniikan epätarkkuudesta johtuva ylimalkainen säätö vie turhaa energiaa, mutta suurin hyöty saadaan säädön monipuolisuudesta.

Vesikiertoisen lämmityksen patteritermostaatin vaihto on ällistyttävän helppo toimenpide. Vanha irtoaa muutamaa ruuvia löystämällä, jonka jälkeen voidaankin ryhtyä etsimään venttiiliin sopivaa sovitetta. Se kiinnitetään tapauskohtaisesti kierteellä tai ruuvilla.

Esimerkkitermostaattimme mukana tuli useita sovittimia, jotka kattanevat yleisimmät Suomessa käytetyt venttiilit.

Termostaattiremontti onnistuu helposti

Kun asennusohjeet oli vielä varmistettu netissä olleen asennusvideon avulla, termostaatti voitiin kääntää asennustilaan, ja laitteen sisällä oleva askelmoottori kiristi laitteen paikoilleen. Ensimmäisen termostaatin ihmettelemiseen saattaa mennä kauemmin, mutta seuraava vaihtuukin jo suunnilleen minuutissa. Askelmoottori tekee laitteesta niin hiljaisen, että se sopii myös makuuhuoneeseen.

Aachenin yliopiston tutkimuksen mukaan uudet, elektroniset termostaatit säästävät 23 prosenttia lämmityskuluissa, mutta on selvää, että luku on vain suuntaa antava. Mitä kalliimmalla menetelmällä kiertovesi tuotetaan ja mitä summittaisempi vanha säätö on ollut, sitä enemmän energian kulutuksesta voi leikata.

Näytön ansiosta termostaatin ohjelmointi on helppoa, niin että lomallaolon tapaisilla, lämpötilaa laskevilla toiminnoilla säästäminen muuttuu helpoksi ja kannustavaksi. Koska säätö on elektroninen, ohjaukseen on voitu tehdä viikko-ohjelmat ja tuuletustoiminto. Siinä termostaatti sulkeutuu lämpötilan nopeasti laskiessa; se säästää energiaa ja tehostaa tuuletusta. Lisäksi laite siirtää kerran viikossa venttiilin ääriasennosta toiseen, joten se ei pääse hapettumaan samaan asentoon.

Näytöllisen patteritermostaatin hinta liikkuu 70 euron tienoilla, ja tässä käytetty malli toimii kahdella sormiparistolla; niiden toiminta-ajaksi arvioidaan pari vuotta. Asennukseen ei tarvita ammattitaitoa, joten omakoti- tai rivitalon termostaattien vaihtaminen vaatii vain tavallisen kotinikkarin osaamistason.

Sähkölämmityksen termostaattien vaihto saattaa tuottaa paljon patteritermostaatteja nopeamman säästön, sillä lämmityskohteet sallivat usein hyvinkin voimakkaasti vaihtelevan lämmityksen. Esimerkiksi kylpytiloissa lattialämmitys voidaan kytkeä päälle vain peseytymiseen käytettäväksi ajaksi.

Sähkölämmitteisellä kesämökillä lämpö voidaan ohjelmoida hyvin matalaksi, ja siitä huolimatta loma-asunto on viikonlopun koittaessa kodikkaan lämmin. Uusimmat termostaatit on varustettu näytöllä, joskus jopa kosketusnäytöllä. Silloin lämmitysprofiilin valitseminen tai uuden luominen on helppoa. Uudet termostaattityypit mittaavat sekä lattian että huoneilman lämpöä ja oppivat itse lämmitettävän tilan ominaisuuksia. Samalla ne keräävät tietoa toteutuneesta sähkönkulutuksesta.

Lue lisää:

Näin vanhaan termostaattiin asennettiin huonetermostaatti