Oksasilppurit

Oksasilppuri on oiva apuväline etenkin omakotitaloissa, joiden pihapiirissä on runsaasti vuosittain leikattavia puita tai suurehkoja pensaita. Monet laitteet lupaavat silputa paksuhkoa oksaa vähäisillä tehoilla, mutta käytännössä työskentely heikkotehoisella laitteella takkuaa usein jo alkuvaiheessa.

Oksasilppuri on nimensä mukaan tarkoitettu hakettamaan pihapiirin oksia ja risuja. Laitteen avulla oksat ja risukasat saadaan kätevästi rouhittua hakkeeksi, jota voidaan levittää katteeksi esimerkiksi pensaiden juurelle tai käyttää kompostissa kuivikkeena.

Sähkökäyttöistä oksasilppuria hankittaessa on selvitettävä, mistä sille saa ulkoa sähkövirtaa ja kuinka tehokkaan laitteen pistokkeeseen voi kytkeä. Sähkösilppurien moottorien tehot ovat tavallisesti 1 800-2 500 wattia ja tällöin silppurille riittää tavallinen yksivaihesähkö. Heikommille tehoille riittää 10 ampeerin sulake, mutta suurempitehoiset vaativat jo 16 ampeerin sulakkeen. Kotitalouskäyttöön myydään myös yli 2 500 watin sähkökoneita, jotka toimivat kolmivaihesähköllä ja edellyttävät talon seinässä kolmivaiheista ulkopistorasiaa.

Rakennusmaailma testasi oksasilppureita Viking GE 260 S ja Viking GE 355. Lue lisää testistä täältä.

Akkutyökalut

Akkukäyttöiset työkalut säästävät sekä ympäristöä että rahaa. Akussa riittää virtaa koko päiväksi, joten tankkaustaukoja ei tarvita. Rakennusmaailma on testannut sekä GreenWorks- että Pellenc-akkutyökalut

IKH:n maahantuomassa Greenworks Toolsin G-MAX Lithium-Ion -pihatyökalulinjassa on tällä hetkellä tarjolla kolme erilaista ruohonleikkuria, kaksi siimaleikkuria, kaksi pensasleikkuria, lehtipuhallin, oksasaha ja kaksi ketjusahaa. Työkalut saivat testeissämme erinomaiset arvostelut. Lue testistä kirjoitettu nettiartikkeli täältä.

green works akkutyökalut

GreenWorks

Myös Pellencin työkaluilla työ sujuu tehokkaasti. Akussa riittää virtaa koko päiväksi, joten tankkaustaukoja ei tarvita eikä tarvitse paimentaa bensa- ja öljykannuja. Kevyen reppuakun painopiste on niin lähellä vartaloa, ettei se paljoakaan kuormita käyttäjää.

Ammattikäyttöön suunntaut Pellenc-työkalut ovat hyvin keveitä, ne painavat vain puolet tai kolmasosan verrattuna vastaavaan polttomoottorilaitteeseen. Koneet säästävät myös käsivarsia ja olkapäitä, kun niitä ei tarvitse alvariinsa puolilämpiminä repiä käyntiin. Akkujen on jo käytännössä havaittu kestävän ainakin 5-6 vuotta. Lue testistä kirjoitettu nettiartikkeli täältä.

Pellenc

Robottiruohonleikkuri

Rakennusmaailma testasi Hondan Miimo-robottiruohonleikkuria noin kuukauden ajan. Robotti sai tehtäväkseen hoitaa noin 1000 neliömetrin nurmialueen ruohonleikkuun. Laite vaikutti lähtötiedoiltaan tehokkaalta, monitaitoiselta ja kursailemattomalta. Miimossa on tehokkaat 25-wattiset ajomoottorit ja 56-wattinen leikkuuterää pyörittävä moottori. Käyttövoimaa Miimolle antaa 22,2 voltin ja 3 600 mAh:n Li-ion-akku. Monipuolinen ohjelmointi mahdollistaa jopa viiden eri alueen yksilöllisen ajo-ohjelman käytön.

Piha jaettiin kolmeen osioon, jotka eroavat toisistaan selvimmin pinta-alansa ja muotonsa ansiosta. Jokaisen neliömetrin tasapuolisen kohtelun vuoksi kullekin alueelle pyrittiin antamaan aikaa ja valitsemaan leikkuutapa osion vaatimusten mukaan. Työskentelyaika kokonaisuudessaan asetettiin joka päivälle aamusta iltaan, sillä näin robotille annettiin varmasti riittävästi aikaa työstää uutta, perustettua aluetta.

Toisinaan Miimo karkasi satunnaisen leikkuukuvionsa takia yhteisen alueen kautta osiolta toiselle. Myöskään kaikista esteistä se ei selvinnyt, vaan jäi paikalleen junnaamaan. Kun liikeratoja hienosäädettiin ja paikka kunnostettiin esteettömäksi, oli robotista kuitenkin suuri apu nurmikon leikkaamisessa. Testikesän jälkeen nurmikko oli hieno ja huoliteltu. Lue lisää testistä täältä.