Rikkaimurit kehitettiin aikoinaan korvaamaan harja ja rikkalapio. Näppärä mutta hyvin pienitehoinen johdoton laite oli käyttövalmiina seinätelineessä.

Akkuteknologian kehitys on luonut laitteelle uusia käyttötapoja. Rikkaimuriin lisättiin varsi, joten enää ei tarvitse kyykistellä lattialla lyhytvartisen kihvelin ja harjan kanssa. Nykyään tehokkaimpien varrellisten rikkaimurien imukyky hipoo jo kohtalaisen perinteisen letkuimurin arvoja. Varsi-imureiden hinnatkin ovat lähentyneet perinteisiä imureita.

Saimme vertailuun kaksi varsi-imuria, joita markkinoidaan erityisesti lemmikkitalouteen sopivina. Molempien markkinahinta on 350 euron kieppeillä, joten kyseiset laitteet ovat varsi-imureiden aatelistoa.

Verrokiksi valikoitui upouusi keskihintainen laite, jonka varustetaso on varsin monipuolinen. Keskihintainen työväline irtoaa yleensä alle kahdellasadalla. Hintaan vaikuttavat laitteen uutuusarvo ja lisävarusteet. Nykyään on tapana lisätä erilaisilla suulakkeilla varustelista pitkäksi, jotta laitteen kokonaishinta voidaan hilata ylöspäin.

Akkusähköä kuluu

Lemmikkitalouteen suositellaan varsi-imureita, jotka ovat imukyvyltään tavallista tehokkaampia. Riittävä imukyky syntyy vain ottamalla moottorista niin sanottuja turbotehoja. Imureissa on moottoroidut suulakkeet, jotka käynnistyvät usein vasta suurimmilla tehotasoilla.

Varsi-imureihin on lisätty eri materiaalien imurointia varten erilaisia tehotasoja, jotka vaikuttavat suoraan imukykyyn ja tietysti toiminta-aikaan. Valmistajat ilmoittavat valitettavasti toiminta-ajan aina matalimmalla imukyvyllä. Sillä hädin tuskin saa hienojakoisen pölyn poistettua lattiapinnalta.

Akkukäyttöisissä imureissa tehojen mittarina käytetään volttimäärää. Nykyisin käytetään lähes yksinomaan litiumakkuja, koska ne latautuvat nopeasti. Yleisin varsi-imureiden akkujännite on tällä hetkellä 18 volttia, joka muodostetaan yhdistämällä sarjaan viisi 3,6 voltin akkua.

Testi-imureiden akut ovat jännitteeltään hieman korkeampia. Dyson ja Dirt Devil sisältävät kuusi (21,6 V) ja Bosch seitsemän (25,2 V) 3,6 voltin akkuyksikköä. Akkupaketin kapasiteetti vaihtelee tavallisesti 1,5–2 Ah. Täyteen ladattu akkupaketti riittää parhaimmillaan noin 15 minuutin imurointiin suurimmalla teholla.

Vain viritettyjä perusmalleja

Vaikka tiettyjä varsi-imureita kohdennetaan erityisesti eläinkotiin sopiviksi, niiden todelliset erot tavallisiin peruslaitteisiin jäävät vähäisiksi. Eläinsuositus perustuukin lähinnä laitteen hyvään imukykyyn ja moottoroituun suulakkeeseen. Tosin moottoroituja suulakkeita on jo vakioina muissakin tehokkaimmissa laitteissa.

Lemmikki-imureiden myyntipakkaukseen kuuluu vakiona ainakin yksi moottoroitu suulake. Lattiasuulakkeessa on moottori, joka pyörittää harjastelaa vinhaa vauhtia. Pyörivät harjakset avaavat maton pintaa, jolloin pöly ja karvat saadaan tehokkaammin irti. Ikävä kyllä harjaksien ympärille kiertyvät myös helposti pitkät karvat ja hiukset.

Laitteiden valmistajat nimeävät moottoroituja suulakkeita omilla tyyppinimillään, mutta periaatteessa niiden rakenne ja toimintatapa on sama. Harjastelatkin ovat hyvin samankaltaisia.

Varsi-imureiden pölysäiliöt ovat pieniä ja suodattimet suojaavat lähinnä vain laitteen moottoria hienojakoiselta pölyltä. Lemmikkitaloudessa säiliö täyttyy entistä nopeammin ja suodattimet vaativat useammin huoltoa ja puhdistusta, jotta laite pysyy toimintakuntoisena. Pölysäiliön tyhjentämiseen tarvitaan harmittavan usein myös käsiä. Säiliöön kertyneiden roskien tyhjentäminen on vaivalloista.

Lisäosilla monikäyttöinen

Varsi-imureihin on tänä päivänä saatavilla runsaasti erilaisia suulakkeita ja lisäosia, joilla laitetta voidaan hyödyntää perinteisen imurin tavoin. Varsi-imureita myydään erilaisina paketteina, joiden sisältö ja hinta riippuvat lähinnä vain suulakkeiden määrästä ja muista lisäosista. Valmiiksi koottuja suulakepaketteja myydään myös lisävarusteina.

Boschin Zoo’o ProAnimal -paketin olennaisin lisävaruste on imuletku, jolla varsi-imurista tehdään suurehko rikka-imuri. ProAnimal-paketin mukana tulee vain perussuulakkeet, jotka saadaan kiinnitettyä imuletkuun. Ilman lisäosaa laite toimii vain varsi-imurina, joka myydään myös Athlet-mallina.

Dyson räätälöi V6-varsi-imuria moneen käyttötarkoitukseen. Animal Pro -malli sisältää muun muassa moottoroidun lattiasuulakkeen lisäksi pienemmän moottoroidun turbiinisuulakkeen, jolla ylettyy myös ahtaisiin paikkoihin.

Pika-apua paikallisesti

Tehokas varsi-imuri voi tuoda pika-apua myös lemmikkiperheisiin, kunhan muistaa huoltaa laitetta tarkemmin, etteivät suodattimet tukkeudu. Pääimuriksi laitteita ei kuitenkaan kannata hankkia, mikäli eläinten karvaa pyörii runsaasti nurkissa.

Bosch ja Dyson ovat hyvin tasavertaisia laitteita. Boschin imukyky ja toiminta- aika suurimmalla teholla ovat Dysonia hieman paremmat. Dysonin eduksi voi lukea ketteryyden, muunneltavuuden ja suulakkeiden toimivuuden.

Tekniikkaa

Bosch BCH6ZOOO

Dyson V6 Animalpro

Dirt Devil DD698-4

Tyyppi

varsi-imuri

rikka-/varsi-imuri

rikka-/varsi-imuri

Akku

Li-ion

Li-ion

Li-ion

Akun kapasiteetti (mAh)

1950

2100

2000

Jännite (V)

25

22

22

Latausaika (h)

6

4

6

Käyttöaika max (min)

60

20

24

Tehotasojen määrä

3

2

1

Pölysäiliön tilavuus (ml)

900

400

400

Suodattimet

pestävät suodattimet

kestosuodatin

pestävät suodattimet

Suulakkeet

Pro-animal-varustepaketti**

miniturbiinisuulake, rakosuutin ja yhdistelmäsuulake + V6 suulakesarja*

parkettisuulake, yhdistelmäsuulake, taipuisa rakosuulake, hyllynpäällissuulake

Moottorisuulake

x

x

x

Mitat (l x s x k) (cm)

29,0 x 19,0 x 116

25,2 x 18,4 x 114

22,5 x 16,8 x 112

Paino (kg)

3

2

2

**lyhyt lisäkädensija, olkahihna ja imuletku, rakosuutin, huonekalu-/autonistuinsuutin

* Dyson V6-suulakesarja: patjasuulake, karkea ja pehmeä harjasuulake, imuletkuvarsi

 

Mittaukset

Bosch

Dyson

Dirt Devil

Toiminta-aika (min)

49/24/14

22/7

24

Latausaika (h:min)

04:00

03:20

05:15

Imukyky

Ilmanvirtaus (l/s)

8/17/27

13/18

9

Alipaine (-mbar)

12/23/45

-*

40

Melu dB(A)

67/78/81

79/83

81/85**

* Dysonin imuri on varustettu alipaineen rajoittimella, joka estää suulakkeen jumiutumista.

** Dirt Devil toimii varsinaisesti yhdellä teholla, turboasetus käynnistää vain moottorisuulakkeen

Näin testattiin

  • Varsi-imureista mitattiin akkujen latausaika ja toiminta-ajat kaikilla tehotasoilla.

Imurin ja suulakkeen aiheuttaman melun tarkistimme melumittarilla metrin etäisyydeltä.

Lattiasuulakkeen toimivuus ja imukyky testattiin imuroimalla tasaisesti levitettyä hienoa hiekkaa, pölyä ja erilaisia karvoja erilaisilla kovilla lattiapinnoilla ja huoneen nurkissa. Imurin imukyvyn toimivuutta ja puhdistuskykyä kokeilimme lyhyt- ja pitkänukkaisilla matoilla.

Imukyvyn arviointia varten mittasimme imurin kykyä kehittää alipainetta sekä ilmanvirtauksen suuruutta. Alipaine mitattiin sulkemalla imuputki ja kytkemällä imuri maksimiteholle. Suulakkeen läpi menevä ilmamäärä mitattiin laittamalla suulake ilmatiiviiseen laatikkoon ja rekisteröimällä laatikkoon virtaavaa ilmamäärää virtausmittarin avulla.

Loppuarvostelu

Bosch Zoo’o BCH6ZOOO

Edustaja: BSH Kodinkoneet Oy, www.bosch-home.fi

Hintaluokka: 350

Boschin lemmikkikotiin markkinoima laite pohjautuu valmistajan Athlet-varsi-imurimallistoon. Sarjan perusmallia on muokattu muutamilla lisävarusteilla. Laitteessa ei ole tyypillistä irrotettavaa rikkaimuria, mutta erillisen letkun ja adapterin avulla sen voi muuntaa rikkaimuria vastaavaksi laitteeksi. Boschissa on kolme tehotasoa, joista tehokkaimman turbotehon imukyky on lähes perinteisen imurin tasolla.

Pienimmällä tehotasolla toiminta-aikaa on lähes tunti. Imukyky matalimmalla tehotasolla jää kuitenkin hyvin vähäiseksi, eikä moottoroitu suulake ole toiminnassa. Siksi melutaso pysyykin maltillisena. Keskiteholla toiminta-aika ja melutaso nousevat jo Dysonin tasolle, kuten myös imukyky. Turboteho nostaa Boschin ylivertaiseksi imukyvyltään. Tosin imukyky saa lattiasuulakkeen jumittumaan etenkin paksuilla nukkamatoilla imuroitaessa.

Boschin varsi-imuri on jykevä kokonaisuus, mikä tekee laitteesta melko raskaan liikutella. Lattiasuulakkeen liikkuvuus ja kääntyminen ovat myös jähmeitä, eikä isolla suulakkeella pääse ahtaisiin paikkoihin. Pölysäiliö on varsin tilava ja suodattimet laadukkaan oloiset. Imuri ladataan suoraan verkkojohdolla laitteen kyljestä ilman telakkaa ja imuri seisoo itsenäisesti. Selkeät merkkivalot kertovat akun varaustilasta ja pölysäiliön puhdistustarpeesta.

Dyson V6 Animalpro ja V6-suulakesarja

Edustaja: Suomen Sähkötuonti Oy, www.sahkotuonti.fi

Hintaluokka: 350

Dysonin yhdistetyssä varsi/rikkaimurissa on kaksi tehotasoa. Perusteholla Dysonin toiminta-aika yltää lähes Boschin keskitehon tasolle. Imurointikyvyltään se on silloin vähintään yhtä tehokas. Suurin turboteho kuluttaa laitteen akun tyhjäksi jo seitsemässä minuutissa. Imuri pyörittää moottorisuulaketta molemmilla tehotasoilla. Turbotehoa käytettäessä imukyky parantuu ja harjastela pyörii perustasoa nopeammin.

Dysonin imuri on rakenteeltaan kevyt ja sen liikkuvuus on sujuvaa. Imuri muuntuu helposti varsi-imurista rikkaimuriksi. Suulakkeiden vaihtaminen on vaivatonta. Litteä, pienehkö lattiasuulake taipuu helposti ahtaisiin ja mataliin paikkoihin. Laitteessa on käynnistysliipaisin, jota on painettava jatkuvasti, jotta laite toimii. Dyson on Boschia hieman äänekkäämpi. Turbotehoa käytettäessä laitteen toiminta-aika jää lyhkäiseksi, mutta akku latautuu melko nopeasti verkkojohdon kautta laitteen kyljestä.

Roskasäiliön voi tyhjentää irrottamatta sitä laitteesta. Laite ei seiso itsenäisesti vaan se on tuettava seinää vasten tai ripustettava telineeseen seinälle. Dysonin Animal Pro -sarjaan kuuluu myös pienempi moottorilla toimiva suulake, joka on kätevä esimerkiksi sohvapäällisten imuroinnissa tai ahtaissa paikoissa. Dyson V6 -suulakesarja kattaa useita suulakkeita, joita voi käyttää laitteen kanssa kotona ja esimerkiksi auton istuinpäällisiä imuroitaessa.

Dirt Devil Cavalier DD698-4 VERROKKI

Edustaja: Idelux Oy, www.idelux.fi

Hintaluokka: 250

Dirt Devil edustaa 100 euroa edullisempaa verrokkimallia, jonka silti melko korkeaa hintaa nostaa laitteen uutuusarvo sekä runsaat vakiovarusteet. Akun kapasiteetti on Dysonin tasolla, kuten myös toiminta-aika. Dirt Devilin ulkoinen muotokieli mukailee hyvin paljon Dysonia. Laite muuntuu ongelmitta rikkaimuriksi.

Dirt Devil käyttää lattiasuulakkeessa moottoroitua suulaketta, joka tosin toimii vain käytettäessä turbopainiketta. Imurissa on vain yksi tehotaso ja turbopainikkeen avulla harjastelan saa pyörimään. Laitteen ilmavirtaus jää melko matalaksi suhteessa syntyvään alipaineeseen. Kevyt ja pieni suulake jumittaa paikoin imuroitaessa matolla ja raskaammat roskat jäävät paikoilleen lattialle. Melutaso on selvästi kimakampi kuin muissa vertailluissa laitteissa.

Dirt Devil on rakenteeltaan heppoisen oloinen ja lattiasuulake hieman holtiton. Laitteen saa purettua helposti osiin ja lukitusmekanismit toimivat hyvin. Akun saa irrotettua. Dirt Devil ei seiso omatoimisesti vaan tarvitsee seinätuen tai -telineen kiinnitykseen.

Imurin akku latautuu tyhjästä täyteen noin viidessä ja puolessa tunnissa suoraan laitteen kylkeen liitettävällä verkkojohdolla. Käynnistysmekanismi on samanlainen kuin Dysonissa, mutta käyttöliipaisimen voi lukita paikoilleen käytön ajaksi. Laitepakkauksen mukana tulee useita lisäsuulakkeita.