”Itä-Suomen yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että puukiukaiden hiukkaspäästöissä on hurjia eroja. Tietoa hyvistä ja huonoista kiukaista ei vain haluta kertoa. Se on väärin” kirjoittaa TM Rakennusmaailman toimituspäällikkö Juho Huttula.

”Itä-Suomen yliopiston Kiuas-tutkimushanke on erinomainen esimerkki siitä, miten huonosti asiakirjojen julkisuus saattaa toteutua.

Hankkeessa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen ympäristökeskus, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY sekä Helsingin, Kuopion ja Turun kaupungit.

Tulosten kuuluisi siis ilman muuta olla julkisia ja kansalaisten saatavilla. Mutta ei, salailua perustellaan sillä, että tutkimusmenetelmästä ei ole yksimielisyyttä tutkijoiden ja yritysten kesken.

Tämähän on naurettavaa. Jos julkisin – valtion ja kunnallisin – varoin tehdään tutkimusta, tuloksia ei voi salata, vaikka mukana olisi minkälaisia yrityksiä tahansa. Niiden intressi ei voi olla tärkeämpi kuin kuluttajien. Kun kerrotaan, että tuotteissa on hiukkaspäästöjen suhteen jopa satakertaisia eroja, kyllä kuluttajan oikeuksiin kuuluu silloin saada tietää mitkä ovat huonoja ja mitkä hyviä tuotteita.

Taustaksi voi ottaa vaikkapa Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen tuoreen kyselytutkimuksen, jonka mukaan vaarallisten hiukkaspäästöjen vähentäminen koetaan yleisesti tärkeäksi. Kansalaiset ovat valmiita laittamaan huomattavan summan rahaa vanhan tulisijan uusimiseen vähäpäästöisemmäksi; pieni romutuspalkkio vanhasta tulisijasta nostaisi investointihaluja vielä merkittävästi lisää.

Puukiukaat ovat kiinteisiin tulisijoihin verrattuna paitsi kulutustavaraa, myös huomattavasti pahempia hiukkaspäästöjen lähteitä. Nykyisin vaadittava CE-hyväksyntä ei kerro hiukkaspäästöistä mitään. Siksi onkin erityisen tyhmää ja harmillista, että tietoa pimitetään. Siinä eivät paljon lämmitä ministeriön neuvottelevien virkamiesten hurskastelut ”asian edistämisestä niin, että kaikki olisivat voittajia”.

Jos ette halua kertoa mitkä ovat huonoja kiukaita, kertokaa edes ne, joissa on pienet hiukkaspäästöt!”

Juho Huttula on TM Rakennusmaailma -lehden toimituspäällikkö. Hänen pääkirjoituksensa on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 3/19.