Styroxin eli EPS:n leikkaaminen on sotkuista puuhaa. Sahatessa ja muuten jyrsimällä siitä irtoaa niin paljon pientä murua, että siivoaminen on hitaampaa kuin EPS:n asentaminen. Täydennysrakentamisen yhteydessä on naapurisovun kannalta tärkeää, ettei muruja leviä lähiympäristöön. Lämpöleikkurilla muruja ei synny lainkaan!

Saimme maahantuojalta pikakokeeseen hyvin käteen istuvan lämpöleikkurin. Sen pääasiallinen tehtävä rakennustyömaalla on putkien roiloaminen lattiaeristeeseen. Lisävarusteena leikkuriin on saatavana teriä myös suurempien kappaleiden upotusleikkaamiselle niin EPS:ään kuin muihinkin muovisiin eristemateriaaleihin – esimerkiksi 50×100 mm:n koolingin upottamiseen lämpöharkkoon apukarmiksi ikkunalle tai ovelle. Lisäksi on olemassa erimuotoisia teriä, joilla lämpöleikkuria voidaan käyttää vaikkapa taiteen tekemiseen soveltuvilla solumuovimateriaaleilla. EPS, XPS, EPE, EPP ja myös uretaanimuovit leikkaantuvat leikkurilla.

Kantolaukun sisältö

Laite toimitetaan kätevässä kantolaukussa. Se suojaa leikkuria autossa mahdollisesti tulevilta kolhuilta. Tähän jokamiehen malliin kuuluu leikkurin lisäksi 150 mm:n suora terä ja kaksi terälattaa, joista voi itse muotoilla sopivan pituisen ja muotoisen terän kuhunkin työhön. Terä kiinnitetään erilliseen kuusiokoloruuveilla leikkuriin kiinnitettävään urateräsovitteeseen.

Lisäksi pakkauksesta löytyy vielä kuusioavain ja teräsharja terän kiinnittämistä ja puhdistamista varten.

Yleinen käytäntö terän puhdistamiselle on kuumentaa se niin kuumaksi, että epäpuhtaudet palavat pois. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi. Se lyhentää terän käyttöikää. Kantolaukusta löytyvät vielä käyttöohjeet ja takuutodistus.

Leikatut eristelaadut

Leikkasimme aluksi putkiroiloa 28 mm:n suojaputkessa olevalle vesijohdolle tavalliseen 100 mm:n lattiaeristeeseen EPS-lattia 100:aan. Seuraavaksi vaihdoimme materiaalia hieman tiheämpään 100 mm EPS 120 routa -materiaaliin. Kolmas roilottava materiaali oli mustaa Grafit-eristettä ja neljäs laatu suulakepuristettua polystyreeniä (XPS).

Leikkuri upposi kaikkiin materiaaleihin kuin kuuma veitsi voihin. Tai paremminkin kuin lämpöleikkuri styroxiin. Lisäksi leikkasimme 100 mm paksua XPS-eristettä 150 mm pitkällä suoralla terällä. Suora terä leikkaa XPS-eristettä oikein hyvin.

Allekirjoittaneella on usean vuoden ja työmaan kokemus styroxin roiloamisesta vesijohtojen asennuksen yhteydessä ammattityökaluilla. Onkin mielenkiintoista kokeilla hieman kevyempää konetta, sen työtehoa ja ergonomiaa.

Ohjekirja lupaa viisi minuuttia yhtäjaksoista työaikaa kerrallaan, jonka jälkeen leikkuria on jäähdytettävä. Pikakokeessa leikkurilla leikattiin putkiuraa aiemmin mainittuihin eristelaatuihin n. 20 metriä. Tässä määrässä laite ei ylilämmennyt.

Vertailun vuoksi 100–110 neliön asuntoon tulee vesijohdoille uraa 70–90 metriä sen mukaan missä kohtaa asuntoa jakotukit ja vesiposti sijaitsevat ja onko pesuhuoneessa yksi vai kaksi suihkua.

Eristeestä ei saa nousta savua

Leikkurin kahvassa on peukalolla pyöritettävä tehonsäätörulla. Sopiva teho kannattaa hakea johonkin hukkapalaan aina ennen varsinaisen työn aloittamista. Toki tehoa voi säätää leikattaessakin.

Tehon tarve riippuu leikattavasta materiaalista ja leikkausnopeudesta. Pikakokeen aikana sopiva teho löytyi pitämällä virtakytkintä pohjassa ja säätämällä teho siten, että terä ei lämmennyt aivan punaiseksi saakka. Hieman siitä viileämpi terä puri erittäin tehokkaasti kaikkiin kokeiltuihin materiaaleihin. PVC-muovia ei kannata leikata sen myrkyllisten käryjen vuoksi.

Jos leikatessa nousee savua, on terä joko liian kuuma tai leikkausnopeus liian hidas. Savun noustessa leikkausjälki ei ole enää siistiä ja leikattu soiro liimautuu herkästi kiinni juuri leikattuun uraansa.

Leikkuria ei pidä myöskään pysäyttää leikkauksen aikana. Terä polttaa heti melko suuren poteron eristeeseen. Onnistuneen roiloamisen lähtökohta on, että mietitään ja piirretään putkien reitit etukäteen eristeen pintaan. Näin vältytään myös tarpeettomilta putkien risteämisiltä.

Ergonomia

Leikkuri on pieni kooltaan ja kevyt käsitellä. Se istuu käteen hyvin ja painaakin ainoastaan reilut puoli kiloa.

Leikkurissa kiinni oleva terä oli viistottu molemmista reunoistaan, joten sillä voi leikata joko eteenpäin työntämällä tai taaksepäin vetämällä.

Jos laitteen mukana oleva terälatta on viistottu vain toisesta reunastaan, kannattaa se asettaa leikkuriin niin päin, että viistottu reuna on itselle mieluisempaan leikkaussuuntaan.

Laitteessa on tehoa vain 190 wattia, mutta leikkausnopeus on aivan uskomaton. Leikkuria saa työntää EPS:ään todella reippaasti. Laite ei väsyttänyt kättä pikakokeen melko vaatimattomassa leikkausmäärässä minkään vertaa.

Vaikka teho on oikein säädetty ja savua ei leikatessa nousekaan, pitää tilan riittävästä tuulettamisesta huolehtia. Myös paloturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota, kuumeneehan terä jopa +500 °C:een.

Loppupäätelmä

Ensituntumalta uskoisin ottavani tämän pikakokeen leikkurin mieluummin käyttöön kuin omat raskaammat, ammattikäyttöön tarkoitetut leikkurit. Tosin ne ovat jo 15 vuotta vanhoja, mutta toimivat edelleen moitteetta.

Kun on kerran kokeillut lämpöleikkuria, ei paluuta muunlaiseen työkaluun enää ole. Se on nopea, tehokas ja siisti tapa saada putket ja apukarmit upotettua eristeeseen. Myös kertarakentajan tai remontoijan kannattaa hankkia lämpöleikkuri muovieristeen leikkaamiseen, vaikka ainoastaan yhtä työmaata varten. Sen saa joko vuokraamosta tai ostamalla itselleen. Tässä jokamiehen mallissa hintakaan ei ole este.

Canty KD-5H 190 W

Laite on CE-hyväksytty

Nimellisjännite: 230 V 50–60 Hz

Teho: 190 W

Lämpötilan säätö: 50–500 °C

PxLxK: 320x105x45 mm

Paino : 654 g liitosjohtoineen

Liitosjohdon pituus: 290 cm

Hinta: 160–230 €

Takuu: yksi vuosi, ei koske teriä

Maahantuoja: Oy Naccanil Ab, Helsinki

 

Hyvää

  • leikkausteho
  • ergonomia
  • keveys

Huonoa

  • ei mainittavaa