Vertailimme taannoin akkukäyttöisiä laastinsekoittajia. Mukana olivat Collomix Xo 10 NC, DeWalt DCD240X2 ja Milwaukee M18 FPM-0X. Kaikki sekoittajat olivat erinomaisia. DeWalt oli tehoiltaan omaa luokkaansa, kun taas Collomix imarteli työntekijää erinomaisella ergonomiallaan. Milwaukee puolestaan oli pelkistetty, mutta erittäin varma ja toimiva peruskone. Nyt Makitalta on tullut aivan uusi akkusekoittaja. Pikakokeilimme, kuinka se olisi pärjännyt tuon kovan kolmikon porukassa.

Akkukäyttöisten sekoittajien pääasiallinen työsarka on pienten määrien sekoittaminen sellaisessa paikassa, jossa sähköä ei ole, tai se on hankalasti saatavilla suhteutettuna sekoitettavan maalin, liisterin, laastin tai tasoitteen määrään. Tai sellaisessa työkohteessa, jossa pieniä määriä tavaraa tarvitaan vaikkapa eri kerroksissa.

Ensi tuntuma käteen otettaessa

Makitan akkusekoittaja on erittäin näppärän kokoinen ja hyvin käteen istuva, kevyt kone. Sen ”lapiokahvamallisesta” kädensijasta saa hyvän otteen ja reilun kokoisesta sivukahvasta saa pidettyä sekoitinta tukevasti kiinni, vaikka laasti olisi hieman jäykempääkin. Koneen istukan ja sivukahvan läpi kiinnittyy tukeva, muotoiltu kumilevy, suojaamaan konetta laastiroiskeilta.

Koneessa on kaksi kierrosnopeus-aluetta, 0–350 rpm ja 0–1300 rpm. Kierrosten portaaton lisääminen tapahtuu liipaisinta painamalla. Kone käynnistyy todella pehmeästi aivan nollakierroksilta. Voisi kuvitella, että jos roiskeita tulee housuille tai ympäristöön, saa syyllistä etsiä peilistä.

Koneen mukana tulee uudentyyppinen vispilä. Se on ruostumatonta terästä ja muodoltaan tasainen lautanen, jonka keskellä on neljä reilun kokoista reikää ja lautasen reunoilta rosteriin on leikattu halkioita. Joka toinen halkion muodostama pala on käännetty lautasesta 90° ylöspäin ja joka toinen alaspäin.

Aiemman akkusekoittimien vertailun perusteella voimme odottaa akkukäyttöiseltä sekoittajalta riittävää voimaa vispaamaan vaikka hieman jäykempääkin laastia. Mutta kuinka Makita saa akkunsa riittämään koneelta melko paljon voimaa vaativaan työsuoritukseen?

Toistimme pikakokeessa aiemman vertailun mukaisen työsuoritteen. Näin siitäkin huolimatta, että Makitan ilmoittama suurin laastimäärä rajoitetaan enintään 30 kg:n sekoituserään. Pakkaskoetta ei pikakokeissa tehdä.

Näin testasimme

Latasimme 18 V/5,0 Ah:n akut täyteen ja kaivoimme 60 litran paljun esille. Kaadoimme paljuun 6,2 litraa vettä (laastin valmistajan ohje 3,0–3,25 l/säkki) ja sekaan kaksi säkkiä (50 kg) S100-kuivabetonia.

Aiemmassa vertailussa oli kaksi vispilää, jotka painoivat laastia alaspäin. Niillä sekoittamisen aloittaminen oli erittäin hankalaa ja koneelta todella paljon voimaa vaativa työvaihe. Vispilät eivät uponneet tai sekoittaneet kuivaa laastia kunnolla veteen.

Sen sijaan Makitan uudenmallinen vispilä toimi erittäin tehokkaasti sekoittaen kuivabetonijauhon nopeasti veden kanssa. Vispilä aiheuttaa pyöriessään laastia ylös päin nostavan pyörteen. Se ei kuitenkaan sekoita laastiin ilmaa, eli vispilä soveltuu myös notkeille, itsestään tasoittuville tasoitteille. Tätä kokeiltiin Kiilto TopPlan DF -lattiatasoitteella.

Akkukapasiteettikoe suoritettiin sekä S100-kuivabetonilla (2 säkkiä ja 6,2 l vettä 60 litran paljussa), että 90 litran paljuun kaadetulla kiviainesseoksella (3 säkkiä 0–4 mm hiekkaa ja säkki 3–6 mm sepeliä ilman vettä). Kapasiteettikokeet ajettiin molemmilla kierrosnopeusalueilla, vaikka ennen varsinaista koetta epäröitiin koneen selviytymistä todella rankasta yhtäjaksoisesta akun tyhjäksi ajamisesta 2-nopeusalueella. Vispilänä käytettiin täsmälleen samanlaista Collomixin 120 mm:n ylöspäin nostavaa vispilää, jota oli käytetty myös aiemmassa kolmen koneen vertailussa.

Makita selvisi sekä laastin- että kiviaineksen sekoittamisesta ilman ainoa-takaan merkkiä liikarasituksesta. Akut sai päästellä tyhjiksi ilman lämpöreleen laukeamista. Kone ja akku eivät lämmenneet kumpaakaan materiaalia sekoitettaessa yhtään 1-nopeusalueella. 2-nopeusalueella sekä akku että istukan laakeri lämpenivät jonkin verran, mutta koneen moottori ei lämmennyt kädellä tunnustellessa juuri lainkaan.

Makitassa on voimaa todella paljon ja akkukapasiteettikin on erinomainen. Kaiken lisäksi koe suoritettiin 5,0 Ah:n akulla. Tarjolla olisi lisäkapasiteettia kaipaaville vielä pykälää väkevämpi 6,0 Ah:n akku. Voiman ja akkukapasiteetin osalta Makitalla sekoittaessa tuli jopa mieleen, että mihinkähän johdollista, käsikäyttöistä verkkovirtakonetta tarvitaan. Jos sekoittamista on niin paljon ettei Makitalla pärjää, kannattaa jo käyttää kunnollisia sekoitusasemia, joissa sekoituskoneet ovat kiinni telineissä, eikä käsivoimia tarvita sekoittamiseen ollenkaan.

Makita tuntuu aluksi oikein mukavalta koneelta työskennellä, mutta yli puoli tuntia kestäneessä akkukapasiteettikokeessa 1-vaihteella ajettaessa alkoi selkä mennä hapoille. Sen aiheuttivat koneen korkeussuunnassa eri tasoissa olevat kahvat. Virtakytkinkahva on n. 20 cm sivukahvaa ylempänä, mikä johtaa siihen, että selkää tulee taivutettua sivulle, jotta kädet pääsisivät hieman helpommalla. Näin pitkää yhtäjaksoista sekoitustarvetta tuskin työmaalla tulee eteen.

Toinen seikka, jossa olisi toivomisen varaa, on erillisen, portaattoman kierrosnopeudensäätörullan lisääminen koneeseen. Vaikka kierrosnopeutta jo nyt voi säätää portaattomasti liipaisimesta, on koneessa käytännöllisesti katsottuna ainoastaan kaksi eri kierrosnopeutta, 350 rpm ja 1300 rpm. Jos näet sekoitettava materiaali antaa yhtään vastusta koneelle, tarkoittaa se sitä, että koneesta on pidettävä tiukasti kiinni. Silloin liipaisin painuu aina automaattisesti pohjaan. Eri materiaaleja sekoitettaessa saattaa 350 rpm olla liian hidas pyörimisnopeus ja 1300 rpm liian nopea.

 

Miitaustulokset Collomix-vispilällä DeWalt Collomix Milwaukee Makita 1-nopeus Makita 2-nopeus
Akkukapasiteetti S 100 kuivabet. Min,sek 22,28 13,20 19,21 34,56 13,35
Akkukapasiteetti hiekka-sepeliseos Min,sek 18,40 10,45 17,31 29,52 12,58
Pakkaskoe hiekka-sepeliseos Min,sek 16,06 9,35 14,27 Ei tehty Ei tehty
Latausnopeus h:min.sek 1:09,27 1:32,40 1:01,25 0:45,06

Taulukossa mittaustulokset aiemmin tehdystä akkusekoittimien vertailusta.

Makitan pikakokeen tulokset oikeassa reunassa sekä 1- että 2-nopeudella ajettuna.

 

Makita DUT130Z

Moottori: 18 V hiiliharjaton

Akku: Pikakokeessa mukana 18 V/5,0 Ah

Kierrosluku: Portaaton 0–350 ja 0–1300 rpm

Vispilän halkaisija max: 165 mm

Vispilän kiinnitys: M14 kierre

Suurin sekoitusmäärä: 30 kg:n erä

Paino: 2 930 gr 5,0 Ah:n akun, sivukahvan ja suojakumin kanssa, ilman vispilää

Hinta: 349 € ilman akkuja ja laturia

Takuu: Rekisteröitymällä koneelle 3 vuotta

Maahantuoja: Makita Oy, www.makita.fi

 

Hyvää

  • voima
  • akkukapasiteetti
  • keveys

Huonoa

  • ergonomia
  • liipaisimesta riippumaton maksimikierroslukusäädin puuttuu