Oven lukkoon liitettävä sähköinen avaaja tekee vanhastakin lukosta älylukon, joka ratkaisee monet arkipäivän avainongelmat. Älylukko vaatii rinnalleen toimivan kännykkäsovelluksen, jotta lisäjärjestä olisi oikeasti hyötyä.

Kotimainen Oviku Nero on älylukkojen maailmassa kevytsarjalainen. Suurten valmistajien tarjotessa kaiken kattavaa lukkojärjestelmää, Nero ei vaadi lukkopesän irrotusta eikä laite edes näy oven ulkopuolelle.

Valkoinen Oviku-moduuli asennetaan vääntönupin ja lukkopesän väliin. Asennustapa on suunniteltu erityisesti suomalaisiin lukkopesiin. Alkuperäisestä oven lukosta irrotetaan sisäosan vääntönuppi, mikä usein vaatii vain ristipää- tai torx-ruuvimeisselin ruuvien avaukseen.

Mekaanisen lukon toiminta säilyy ennallaan, ja oven saa auki avaimella kuten ennenkin. Vääntönupin tilalle asennettu Oviku kääntää lukon vääntörautaa sähkömoottorin avustuksella avauskäskyn saadessaan. Yhtä äänettömästi sisään ei pääse kuin tavallisella avaimella, sen verran äänekäs sähkömoottori on toimiessaan.

Oviku soveltuu käytettäväksi paikoissa, joissa lämpötila laskee alimmillaan +5°C:een. Koska laite jää oven lämpimälle puolelle, tippuu käyttökohteista käytännössä ainoastaan kylmät ulkovarastot. Virtansa lukko saa neljästä AA-litiumparistosta, joiden keskimääräiseksi käyttöajaksi ilmoitetaan noin yksi vuosi tai 8 500 avauskertaa. Kehotus paristojen uusimiseen annetaan, kun varaustaso on laskenut 15 prosenttiin.

Älypuhelin avainasemassa

Puhelin ja siihen ladattava Oviku-sovellus muodostavat yhdessä virtuaalisen avaimen. Lukko yhdistyy puhelimeen langattomasti bluetooth-yhteydellä noin kymmenen metrin säteellä.

Avain määritetään joko jatkuvaan käyttöön tai määräaikaiseksi tietylle aikavälille. Ensimmäinen sopii perheenjäsenille ja jälkimmäinen annettavaksi esimerkiksi siivoojalle tai remonttityöntekijälle.

Väliaikaisia avaimia pystyy lisäämään myös etänä, kunhan sekä avaimen lisääjällä että vierailijalla on käytettävissä puhelimessa internet-yhteys. Lukkoa itsessään ei siis yhdistetä nettiin mobiili- tai kotiverkon välityksellä. Vierailijan tarvitsee myös ladata Oviku-sovellus. Väliaikainen virtuaaliavain lähetetään kirjainkoodina esimerkiksi tekstiviestillä tai sähköpostilla. Oven avauksesta sovelluksella jää kirjaus lukon asetusvalikon lokinäkymään, mutta tavallisella avaimella kuljettaessa merkintää ei synny.

Lukko kiinni, muttei aukene

Asensimme Ovikun 90-luvun omakotitalon ulko-oveen, jossa on Abloy 4190 -lukkorunko. Varsinainen asennustyö kävi helposti. Mukana toimitetut uudet katkoruuvit piti lyhentää oikeaan mittaan sivuleikkureilla. Oviku paikoilleen ja uusi järjellinen lukko oli valmis koekäytettäväksi.

Testasimme lukon käyttöä Huawein ja Samsungin Android-malleilla sekä iPhonella. Alusta alkaen vastaan tuli selviä epäjohdonmukaisuuksia ja kiusallisia yhteysongelmia.

Applen iPhonella lukon oman laiteohjelmiston päivitys ei onnistunut lainkaan, ja lukon ollessa yhteydessä toiseen puhelimeen, sovellus kaatui toistuvasti. Kummallakin alustalla bluetooth-yhteyden muodostaminen lukkoon kesti vähintään viisi sekuntia. Toisinaan lukon löytäminen tai epäonnistunut yhteysyritys venähti yli kymmeneen sekuntiin ilman selvää palautetta, mistä oikein kiikasti. Odottavan aika on pitkä, ulkona odottavan vielä pidempi.

Parannusta päivityksestä

Testirupeamassa oltiin jo loppusuoralla, kun heinäkuun loppupuolella sovelluskauppoihin ilmestyi uusi versio sovelluksesta lupaavin saatesanoin; sovelluksen virheitä on korjattu ja bluetooth-yhteydenottoa kehitetty.

Pikaisten kokeilujen perusteella havaittiin, että selviä parannuksia on tehty. Sovellus ilmaisee nyt, että lukko on yhteydessä toiseen puhelimeen eli se on varattuna. Yhteydenoton luotettavuus testipuhelimilla parani selvästi, ja yhteyden muodostus nopeutui noin neljään sekuntiin. Tosin sovelluksen viimeistelemätön käyttöliittymä odottaa edelleen kasvojen kohotusta.

Oviku Neron testin aikainen taival osoittaa, ettei ohjelmiston ja sovelluksen painoarvoa saa väheksyä älylaitteessa. Helposti asennettava hybridilukko kärsi keskeneräisestä sovelluksesta, joka ei toiminut testin aikana luotettavasti ja vaati käyttäjältään pitkää pinnaa. Uusin päivitys saattaa osoittautua käännekohdaksi Oviku Nerolle.

Pisla Oviku Nero

Edustaja: Pisla Oy, www.pisla.fi

Hinta: 250 euroa, paketissa paristot, katkoruuvit, kevennysteipit sekä asennus- ja käyttöohjeet

Akku: 4 × 1,5V AA-litiumparistoa, vuoden toiminta-aika

Yhteys: bluetooth LE

Sovellustuki: Android ja iOs

Rakenne: abs/pc-muovi, IP40-luokitus

Mitat (k × l × s): 160 ×  60 × 25 mm

Paino: 320 g

 

Hyvää

  • helppo asentaa

Huonoa

  • toimintavarmuus
  • sovellus