Ostoskanava pauhasi kotona vähän kuin taustameluna tai ”musakkina”. Satunnaiselle remontoijalle esiteltiin elämän mullistavaa maalaustelaa, Tvins Renovator Paint Runner Pro -telasettiä. Sehän piti ehdottomasti tilata tutustumista varten.

Telasetti tuli postin välityksellä luvatussa ajassa, muutamassa päivässä tilauksesta. Pakkausta tarkastellessa näytti siltä, että se on jo kerran avattu ja ehkä käynyt asiakkaalla, joka on sen palauttanut (30 päivän palautusoikeus). Hankintaa piti tarkastella heti, sisältö näytti olevan koskematon ja priimakunnossa. Pettymyksen tuotti suomenkielisen käyttöohjeen puute.

Kokonainen maalaussetti

Setti koostuu säiliöllisestä maalaustelasta, täyttökannusta, rajaustelasta ja nurkkien maalaustyynystä. Ulottuvuutta tarvittaessa lisähintaan on saatavana maalaustelan jatkovarsi. Lähempi tarkastelu osoitti tavaran olevan viimeistelty ja laadultaan vakuuttavan tuntuinen.

Netistä haettu suomenkielinen käyttöohje neuvoi huuhtelemaan ja kuivaamaan maalaustelan ennen käyttöä. Toimenpiteellä varmistetaan, että telan irtonukka ja mahdollinen ”varastorasva” huuhtoutuvat pois, jotta maali levittyisi parhaiten.

Tela soveltuu emulsio-, akryyli-, lateksi- ja vesipohjaisten maalien käyttöön. Maalia kaadetaan ensiksi kaato-nokalliseen täyttökannuun ja siitä telan maalisäiliöön. Käyttöohjeen mukaan maalin ohennus on usein tarpeen, jotta maali kulkeutuisi notkeasti säiliöstä maalattavaan pintaan. Tämä tuli kokeiltua, sillä esimerkiksi tässä pikakokeessa käytetty ohentamaton Cello-sisustusmaali ei ollut riittävän juoksevaa.

Ohennuksen jälkeen maalaaminen alkoi sujua kuin tv-kanavan mainosvideolla. Tela rullasi luistelematta maalattavalla pinnalla ja maali levittyi tasaisesti. Ensimmäinen maalauskerta peitti hyvin, pienellä varauksella, sillä olihan maalia jouduttu ohentamaan.

Maalaamista nopeutti tuntuvasti se, että telaa ei tarvinnut alituiseen käyttää telakaukalossa kuten tavanomaista telaa. Säilöstä riittää maalia usean neliömetrin peittämiseen, tietysti maalista ja pinnasta riippuen. Tuntuva ero tavanomaiseen telaan on painossa. Säilö täytettynä, melkein litralla maalia, tela painaa noin yhden kilon. Paino toki pienenee nopeasti maalaamisen edetessä, kun maalin määrä vähenee. Keskeytymättömällä telan ”heiluttelulla” tuntuu saavan paljon aikaan lyhyessä ajassa.

Tosi on, että maalatessa ei syntynyt lainkaan roiskeita. Tela ilmeisesti annostelee maalia rullattaessa niin sopivasti, että valuvia pisaroita ei synny. Kun telaa ei tarvitse käyttää maalikaukalossa, jäävät nekin mahdolliset roiskeet syntymättä.

Edellisestä juontuukin Rollerin yksi merkittävä etu – maalattavan kohteen suojaus ja peittäminen on tarpeetonta. Usein maalarinteipillä, muoveilla ja pahveilla suojaaminen ja rajaaminen voivat viedä yhtä paljon aikaa kuin itse maalaaminen. Lisäksi setin rajaustela toimii useimmissa tilanteissa niin, että esimerkiksi maalarinteippiä ei tarvitse käyttää listojen tms. suojaamiseen.

Pieneksi harmiksi ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua piti todeta, että toinen kierros on tarpeen. Välttämätön maalin ohennus jätti hiukan toivomisen varaa täydelliseen peittoon, tasaisuudestaan huolimatta. Toinen edellisen tapaan ohennettu käsittely ei enää jättänyt toivomisen varaa. Saahan sitä usein tavallisellakin telalla maalattaessa käydä pinnat läpi kahteen kertaan.

Jälkipyykki

Suhteellisen arvokas Roller-setti kannattaa pestä huolellisesti käytön jälkeen, ettei siitä tule kertakäyttöistä. Kaiken mallin huuhtominen vie aikaa ja kuluttaa paljon vettä. Juoksevan veden alla huuhtominen olisi helppoa, mutta vettä voi kulua yllättäviä määriä. Kokeilemallamme vettä säästävällä huljuttelulla vettä kului neljä ämpärillistä. Pesua tietenkin edeltää mahdollisen jäljellä olevan maalin valuttaminen säiliöstä joko talteen takaisin maalipurkkiin tai vastuulliseen hävitykseen, sekä telan maalijäämien niistäminen esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Hyvin huollettuna setti palvelee varmasti useita maalauskertoja jatkossakin.

Renovator Paint Roller Pro -maalaustelasetistä jäi myönteinen pintaremonttikokemus verrattuna tavanomaiseen telamaalaukseen. Vähäinen tai jopa olematon suojaustarve, nopea keskeytymätön telaaminen ja tasainen työn jälki riemastuttivat – aikaa säästyi. Täyttä riemua rajoittivat maalin ohentaminen ja siitä johtuva toinen käsittelykerta sekä työläs jälkipyykki – aikaa kului.

Tvins Renovator Paint Roller Pro

Maalaustela: leveys 165 mm, halkaisija 95 mm

Rajaustela: työleveys 43 mm

Maalaustyyny kulmille: työleveys 2 x 55 mm

Täyttökannu: 1,2 l

Tela-alusta

Markkinoija: Tvins Scandinavia Ab, Helsinki, (www.tvins.com)

Hinta: 59,95 € + toimituskulut

 

Hyvää

  • nopeuttaa maalaamista
  • ei maaliroiskeita
  • ei suojaamistarvetta

Huonoa

  • pesu (työn jälkeen)
  • hinta