Älypuhelimella etäohjattava sähkökiuas on nykyaikaa. Saunan lämmittäminen ei ole enää ajasta tai paikasta kiinni.

Saunominen ei välttämättä kunnioita enää vanhoja perinteitä, joiden mukaan saunassa käytiin vain viikonloppuisin ja löylyä lyötiin urakalla. Nykysuuntaukset ovat muokanneet saunasta rentoutumispaikan, jossa miedossa lämmössä rentoudutaan haluttaessa vaikka päivittäin. Saunominen on imenyt vaikutteita kylpyläkulttuurista. Miellyttävän kosteassa lämmössä viihdytään – nyt ei enää kilpailla löylykavereiden kanssa selkänahan kestävyydestä.

Sähkökiuas on tehnyt saunomista vaivatonta. Puukiukaan tai saati sitten savusaunan lämmittäminen vaatii aikaa ja omistautumista asialle. Sähkökiukaan etäohjaus tekee saunan lämmittämisestä entistä helpompaa. Kiukaan saa päälle suoraan urheilulenkiltä tai töistä lähdettäessä, jos siltä tuntuu. Älypuhelimen sovelluksesta kiuasta voi nettiyhteyden välityksellä ohjata ja saunan lämpiämistä seurata kätevästi milloin tahansa ja kaikkialla.

Langattomalla wlan-yhteydellä liitettäviä kiuasmalleja on valmistajilla valikoimissa jo useita, ja monet vanhojen kiukaiden ohjauslaitteet on mahdollista päivittää wlan-malleiksi. Etäohjattavuus on syytä kuitenkin tarkistaa valmistajalta.

kiukaat

Etäohjaus vaatii turva-antureita

Älypuhelimella ohjaaminen on oikeastaan vain monipuolisempi vaihtoehto perinteiselle etäkäynnistykselle, jossa kiuas laitetaan päälle tekstiviestillä tai taloautomaation välityksellä. Nyt kiuas vain liitetään osaksi maailmanlaajuista internettiä. Käskyt älypuhelimelta välittyvät netin pilvipalvelun kautta kiukaalle. Vastaavasti saunan antureiden tiedot siirtyvät netin välityksellä älypuhelinsovellukseen seurattavaksi.

Saunan lämmittäminen on periaatteessa turvallista vain paikan päällä ohjauspaneelista käynnistettäessä ja jatkuvasti tilaa valvottaessa. Lämmittäjä tulee käynnistäessä tarkistaneeksi lähes automaattisesti, että löylytilan ovi on kiinni, eikä kiukaan lähelle ole jäänyt pyyhkeitä tai muita esineitä. Lämmittäjä yleensä myös tiukasti valvoo, ettei kukaan ramppaa löylyhuoneessa turhan takia.

Kiukaan ollessa etäohjattavana on varmistettava, että saunatila pysyy turvallisena myös valmiustilan ja etälämmityksen aikana. Ohjausjärjestelmään liitetään joko löylytilan ovikytkin tai kiukaan peittämisen havaitseva anturi. Silti lämmittäjän on varmistettava ennen etäkäytön kytkemistä tila turvalliseksi perinteisesti tarkistamalla kiukaan ympäristö ja kiinni oleva ovi. Etäkäyttö vaatii ovivalvonnan päälle, jolloin oven avaaminen katkaisee etäohjauksen välittömästi. Vaihtoehtoinen turva-anturi on kiukaan peittoanturi, jonka tarkoituksena on estää kiukaan päälle joutuneen esineen syttyminen.

Etäohjaus älypuhelimella ei poikkea näyttöpaneelin käytöstä. Puhelimen sovellus tuo kiukaan säätöjen tekemisen huomattavasti mukavampaan paikkaan. Asetukset ja säädöt voi tehdä rauhassa kotisohvalta.

Pyysimme testiin Harvian ja Tylöhelon uudet älypuhelinsovelluksella ohjattavat kiukaat. Testimalleiksi valikoituvat 6,8 kW:n kokoluokan uutuudet Harvia Cilindro XW ja Helo Rocher Elite, jotka ovat kumpikin pilarimalleja ja sisältävät vakiona etäohjaukseen tarvittavat wlan- ja anturiliitännät. MyHarvia ja Helo Control -sovellukset asennettiin sekä Android- että Applen iOS-käyttöjärjestelmän älypuhelimiin. Testissä mukana olevien valmistajien lisäksi älypuhelinsovelluksella etäohjattavia kiukaita on saatavilla ainakin Narvilta ja Iki-kiukaalta.

Lue testitulokset:

TM Testi: Sovelluksella ohjattavat sähkökiukaat 6,8 kW