TM Rakennusmaailma vertaili yhdeksän verkkokaupan 21 tuotteen hintoja tammikuun alussa ja heinäkuun lopussa. Rakennustarvikkeiden hintojen huima nousu vetää rakentajien ja remontoijien ilmeet vakaviksi. 

TM Rakennusmaailma vertaili yhdeksän verkkokaupan 21 tuotteen hinnat tammikuun alussa ja heinäkuun lopussa. Kaaviossa on esitetty suurin ja prosentuaalinen kauppakohtainen hinnankorotus sekä kaikken muutosten keskiarvo. Kaikkiaan hinnat olivat nousseet 27 %.

”PRKK:n neuvontainsinööreille tulevissa puheluissa puutavaran hintojen nousu on nostattanut kovaa kritiikkiä. Nopeaan hinnannousuun liittyy normaalitilanteesta poikkeava erikoinen ilmiö: Puutavarasta asiakkaalle annettu tarjous on voinut olla voimassa vain parisen päivää tai viikon, sitten hinta nousee. En muista koskaan aikaisemmin nähneeni näin kovaa hintatilannetta”, sanoo PRKK:n toimitusjohtaja Mikko Juva.

Peräkärryn kanssa rautakaupan pihaan ajavaa mökkiläistä tai piharakentajaa on yllättänyt ja tyrmistyttänyt paitsi puutavaran hinta, myös varsinkin kestopuun saatavuusongelmat. Myynnissä on ollut paikoin pelkkää ei-oota. Kestopuun saatavuus tökki myös viime koronakeväänä ja moni kestopuulaatu loppui hetkellisesti, mutta nyt Juvan mukaan ilmiö taitaa olla pidempiaikainen.
Terassityömaa ehkä joutaa odottamaan ensi kevääseen, mutta monissa remonttikohteissa on välttämättömiä töitä, joiden venyttäminen on harmillista.

”Pientalojen peruskorjauksissa ja vastaavissa remonttikohteissa puutavaran hinta on kriittinen. 30 % hinnannousu on kitkerä pala, kun talon remontointi on kesken.”

Mitä rakentajan kannattaa tehdä?

Juva neuvoo suunnittelemaan ja ennakoimaan olipa kyseessä sitten remonttikohde tai uudisrakennus. Vaikka hinnat näyttäisivät kaiken aikaa nousevan, tontille ei kannata taltioida tavaraa säiden armoille. Parempi tapa varmistella selustaa on lyödä sopimukset ripeästi lukkoon.

”Sopimukset neuvotellaan hyvissä ajoin, ostopäätöksen jälkeen saa pitävät paperit käteen. Kuluttajille on aina kiinteä hinta eli ei indeksiehtoa, joten tehty sopimus ei siitä muutu eikä sovittu hinta nouse, vaikka markkinoille nouseekin.”

Moni tilaa talopaketin hyvissä ajoin, mutta sitten voi tulla viive, ennen kuin homma etenee eli aletaan suunnitella ja toteuttaa perustusta ja muita töitä.

”Jos rakentamisen osahankinnat tehdään vasta puolen vuoden päästä, voi kustannus karata. Parempi tapa olisi tehdä kaikki rakentamiseen liittyvät päätökset heti ja sitten vasta tehdään hankkeen käynnistyspäätös.”

”Jos hinnat ovat nousseet liikaa ja alkuperäinen suunnitelma on uhattuna, rakennushanke laitetaan odottamaan, pienennetään talon kokoa tai hankitaan lisärahoitusta. Kustannusseurantaa on tehtävä koko hankkeen aikana aina ja sitäkin tarkemmin, jos eletään hintojen nousun aikaa”, korostaa Juva.

Hintojen nousun kausi on jarruttanut monen talohaaveita tavalla tai toisella. Kun nimet eivät ole vielä paperissa, on mahdollista vielä pakittaa koko hankkeesta.

”Neuvontainsinööreille tulleissa puheluissa on kerrottu, että talokauppoja myös peruttu. Talokauppa on voinut olla pitkään vireillä ja siihen on liittynyt alustavia keskusteluja, joissa on puhuttu myös hinnasta. Varsinaisen tarjouksen hintalappu onkin sitten ollut eri kuin alustavissa keskusteluissa asiakkaan saama käsitys tuotteen hinnasta”, Juva sanoo.

TM Rakennusmaailma selvitti: Mitkä kallistuvat ja mitkä eivät?

Kakkosnelonen ei ole rakentavan kansan mukaan koskaan maksanut näin paljon. Mitkä muut tarvikkeet ovat kallistuneet? Lue rakennustarvikkeiden hinnannousua koskeva artikkeli kokonaisuudessaan TM Rakennusmaailma 7/21 -lehdestä ja digilehdestä.

 

Kesäkuu ja heinäkuu: hinnat nousevat yhä

Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksin mukaan terästuotteiden ja puutavaran hintakehitys kiihtyi usean kuukauden ajan. Kesäkuun luvut kertovat nousun jatkuvan. Rakennuskustannukset nousivat vuoden 2021 kesäkuussa 4,2 prosenttia vuodentakaisesta, heinäkuussa nousu oli jo 5,8 prosentia. Tarvikepanosten kustannukset nousivat kesäkuussa 5,5 prosenttia, heinäkuussa jo 8,3 prosenttia. Työkustannukset nousivat heinäkuussa 3,5 prosenttia ja heinäkuussa 3,5 prosenttia vuodentakaisesta. Palveluiden hinnat nousivat heinäkuussa 2,1 prosenttia.