Kokosimme neljän eri valmistajan lämpöliivit testiin. Liivit ovat kovin erityyppisiä. Muutama sopisi käytettäväksi vaikka pyhävaatteiden kanssa, kuten Blue Import BIM Oy:n maahantuoma Retki- liivi ja ja Nevercold-lämpöliivi. Toinen ääripää löytyy Milwaukeen todella krouvia työtä kestävästä lämpöliivistä. Sen kangas ei nuhjaannu rajummastakaan kulutuksesta. Milwaukeen liivissä on paksu fleecevuori, joten se on erittäin lämmin käyttää ilman lämmitystäkin. Makitan liivi asettuu näiden välimaastoon.

Kaikissa liiveissä lämpötilan voi valita kolmen eri tehovaihtoehdon väliltä kuhunkin toimintaan sopivaksi.

Monipuoliset käyttötavat

Yleisimmät käyttötarkoitukset lämpöliiveille ovat paitsi työteko pakkasessa, myös retkeily ja moottoripyöräily tai -kelkkailu. Liivejä käytetään kylmillä keleillä myös kalastuksessa ja ylipäätään veneilyssä. Liivit lämmittävät mukavasti myös mönkijäsafareilla sekä erilaisissa ulkoliikuntamuodoissa.

Liivit helpottavat liikkumista olennaisesti verrattuna paksuun vaatekerrokseen. Paras etu lämpöliiveistä saadaan silloin, kun liivi on kohtalaisen ohut ja mahtuu ulkoiluvaatteiden alle. Silloin lämpöliivin käyttömahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään työmaalle, vaan liiviä voi pitää vaikkapa puvun alla.

Parhaiten liivit lämmittävätkin kehoa silloin, kun niiden alla ei ole paksua vaatekerrosta ja päälle puetaan esimerkiksi takki pitämään liivin tuottama lämpö tallessa. Kevät- ja syyskeleissä lämpöliiveillä tarkenee myös siten, että alla on pitkähihainen paita tai pusero, ja liivi on puettu sen päälle lämmittämään. Lämpöliivien tuulenpitävyys on myös erittäin hyvä.

Vertailimme liivien lämpenemisnopeutta, sisäpinnan lämpötilaa sekä lämmityselementtien sijoittelua ja peittoa liivien pinta-alasta. Vertailumme lämpöliivit on varustettu hyvin erilaisilla akuilla, joten lämmöntunteen kestoa emme vertailleet. Olisi epäreilua vertailla 18V/6,0 Ah:n akun kestoa 5V/2600 mAh:n akkuun.

Erilaiset virtalähteet

Makitan lämpöliivit toimivat 14,4V- ja 18V -sarjan akuilla, joita on täällä hetkellä saatavana jopa 6,0 Ah:n tehoisina. Tuolla akkukapasiteetilla liivit pysyvät lämpimänä milteipä puolitoista vuorokautta.

Retki-lämpöliiviin ei ollut maahantuojalta saatavana akkuja lainkaan, mutta liivin virtajohdossa on usb-liitin, johon voi yhdistää vaikkapa puhelimen lataamiseen käytettävän Powerbankin.

Milwaukeen lämpöliivien tehonlähteenä käytetään työkaluvalmistajan M12-akkusarjan tuotteita. Vertailussa oli mukana 2,0 Ah:n akku. Nevercoldin liivien mukana oli 7,4 V:n pienikokoinen ja litteä 2600 mAh-akku.

Fyysisesti suurin akkukoko on Makitan ja Milwaukeen liiveissä. Molemmissa on akkuadapteri, joka lisää akkupaketin kokoa jonkin verran. Molemmat liivit toimivat työkalumerkin muilla saman teholuokan koneisiin tarkoitetuilla akuilla.

Makitan liivissä on pistokkeella irrotettava joustava kierrejohto sekä vyölenkki. Tämän ansiosta virtalähteen saa sijoitettua vyötärölle sellaiseen paikkaan, missä se kulloinkin on vähiten tiellä.

Milwaukeen liivin takana sivulla on reilunkokoinen tasku, jossa akun irrotettava adapteri sijaitsee. Sivulle sijoitettu akkutasku ei haittaa autossa istumista.

Retki-lämpöliivissä virtajohto on vasemmassa sivutaskussa ja Nevercoldissa se on molemmilla puolilla liivin sisällä, povitaskun paikalla alareunassa. Nevercoldin liiviin saa kytkettyä kaksi akkua.

Jos Retki-liivissä käyttää sellaista Powerbankia, jossa on tupla-usb-liitin, voi samalla ladata vaikkapa kännykkää.

Kännykän latausmahdollisuus on otettu huomioon myös Makitan ja Milwaukeen liiveissä virtalähteiden kautta. Nevercoldilta tämä latausmahdollisuus puuttuu. Sen akuissa on ainoastaan paikka liivien virtajohdolle.

 

Lämpökameran kuvissa liivit ovat lämmenneet eripituisia aikoja, eikä fokus ole kuumimmassa paikassa. Lämpötilat eivät siten ole vertailukelpoisia. Lämpökameran kuvilla on tarkoitus osoittaa lämpöelementtien paikat liiveissä.

 

 

Lämmönnousu maksimiteholla
Aika Makita Milwaukee Nevercold Retki
Lähtötilanne 31,3 31,3 31,3 31,3
1 min / °C 31,8 31,9 32,5 32,7
2 min / °C 32,4 32,6 33,2 33,8
3 min / °C 32,8 33,2 33,6 34,5
4 min / °C 33,2 33,6 34,0 35,0
5 min / °C 33,4 34,0 34,0 35,4
6 min / °C 33,6 34,3 33,8 35,7
7 min / °C 33,5 34,5 33,8 36,0
8 min / °C 33,4 34,7 33,7 36,2
9 min / °C 33,5 34,8 34,2 36,4
10 min / °C 33,7 34,9 34,6 36,6
11 min / °C 33,8 35,0 33,8 36,8
12 min / °C 33,9 35,0 33,6 37,1
13 min / °C 34,0 35,1 33,6 37,3
14 min / °C 34,1 35,2 34,1 37,4
15 min / °C 34,2 35,3 34,8 37,6
16 min / °C 34,3 35,4 35,1 37,7
17 min / °C 34,3 35,5 35,2 37,8
18 min / °C 34,4 35,5 35,3 37,9
19 min / °C 34,5 35,6 35,4 38,0
20 min / °C 34,5 35,6 35,6 38,1

 

Lämpötilat on mitattu fleece-paidan ja lämpöliivin välistä, selässä olevan lämpöelementin kohdalta nojaamalla sohvan selkänojaan niin, että lämpötila-anturi jää tiukasti fleece-paidan ja lämpöelementin väliin.

Retki-liivi pudottaa automaattisesti lämmitystehonsa 5 minuutin kohdalla puoliteholle. Mittauksissa teho kytkettiin saman tien takaisin maksimiasentoon. Nevercold hieman hakee lämpötilaansa lämmetessään.

Loppuarvostelu

Makita DCV200ZL

Materiaali: pintakangas 100 % nylon, vuori 90 % polyesteri, 10 % spandex, täyte 100 % polyesteri

Lämpöelementit: yksi hartioissa ja kaksi alempana rangan molemmin puolin keskiselässä

Lämmityksen säätö: 3-portainen

Pesu: 30°C käsinpesu

Hinta: 179 € ilman akkua ja laturia

Maahantuoja: Makita Oy, www.makita.fi

Makita-lämpöliivi on erittäin pehmeä ja mukava päällä. Se vaikuttaa ensituntumalta aivan tavalliselta toppaliiviltä. Liivi lämmittää heti, vaikka virtaa ei ole edes kytketty päälle.

Makita on vertailun liiveistä toiseksi ohuin. Se soveltuu sekä päällimmäiseksi vaatekerrokseksi että normaalin päällystakin alla pidettäväksi. Se ei vie kovin paljoa tilaa takin alla. Liivin kolme lämpöelementtiä lämmittävät hartioita ja keskiselkää sekä kylkiä.

Makitassa on vetoketjulliset taskut molemmilla puolilla sivussa ja yksi vasemmassa rinnassa. Virtajohtoa varten on liivin sisäpuolella helmassa takana tasku akun adapterille ja kierrejohdolle, joten pikkuakkua voi pitää myös tässä taskussa. Jos käyttää kaikkein suurinta 18V:n akkua, kannattaa se kiinnittää vyölenkillä varustetulla akkuadapterilla housujen vyöhön sellaiseen paikkaan, missä se ei ole haitaksi. Vyölenkki on näppärä kiinnittää ja irrottaa, joten akun paikan vaihtaminen on nopeaa ja vaivatonta.

Makitan liivi lämpenee hitaimmin ja saavuttaa matalimman loppulämpötilan 20 minuutin mittauksen aikana.

Milwaukee M12 HBW-0

Materiaali: Grindiron Ripstop -polyesteri

Lämpöelementit: kolme

Lämmityksen säätö: 3-portainen

Pesu: kestää konepesun ja kuivausrummun käytön

Hinta: liivi 275 €, M12/2,0 Ah -akku + laturi 79 €

Maahantuoja: Techtronic Industries Nordic, www.ttigroup.com

Milwaukeen lämpöliivi on erittäin lujaa tekoa. Kangas on todella paksua ja kulutusta kestävää polyesteriä. Vetoketjut ovat metallia.

Suurikokoiset sivutaskut on vahvistettu metalliniiteillä. Akkua ja adapteria varten on liivin ulkopuolella helmassa, takana vasemmalla, oma vetoketjullinen tasku.

Liivi on suunniteltu työmaaolosuhteisiin ja todella kovaan käyttöön. Liivin paksu ja lämmin fleecemäinen vuori lämmittää jo itsessään, ilman lämpövastuksia. Etupuolen lämmittimet on sijoitettu rintaan molemmille puolille ja yksi selkään lapojen korkeudelle.

Milwaukee jäi hieman lämpenemisnopeudessa ensimmäisen viiden minuutin aikana Nevercoldille, mutta meni 6 minuutin kohdalla jo ohi ja saavutti saman loppulämpötilan Nevercoldin kanssa 20 minuutin aikana.

-12°C pakkasessa työtakin alla maksimiteholla pidetty liivi suorastaan hikoilutti aivan kevyessä työssä. Hikoilu olisi ollut vältettävissä tehoa pienentämällä.

Milwaukee on käytössä paksu ja jäykkä. Se on testin ainoa liivi, jota voi suositella päällimmäiseksi vaatekerrokseksi krouviin rakennustyöhön.

Nevercold Norvik

Materiaali: pintakangas softshell 100 % polyesteri, vuori polyesteri

Lämpöelementit: kaksi edessä rinnassa vierekkäin, takana yksi yläselässä ja toinen ristiselässä keskellä

Lämmityksen säätö: 3-portainen

Pesu: 30°C käsinpesu

Hinta: 199 € sisältää akun 7,4V/2600 mAh ja laturin

Maahantuoja: Nevercold International, www.nevercold.net

Nevercold-lämpöliivi on vertailun liiveistä ohuin ja soveltuu sen vuoksi parhaiten vaatteiden välikerrokseen lämmittämään. Se ei vie juurikaan tilaa päällysvaatteiden alla.

Nevercold lämpeni vertailun liiveistä toiseksi nopeimmin ja saavutti täsmälleen saman loppulämpötilan Milwaukeen kanssa. Mittauksissa ilmeni, että Nevercold hieman hakee lämpötilaansa lämmetessään. Se näkyy tarkassa mittarissa, mutta ei tunnu käytössä. Liivin koko kannattaa sovittaa siten, että se on melko napakka. Silloin lämpöelementit antavat parhaan lämmitystehon.

Sivuilla olevat joustinosat antavat mukavasti periksi ja napakkakaan liivi ei haittaa liikkumista tai työntekoa. Lämpöelementit on sijoiteltu siten, että ne lämmittävät tehokkaasti sekä edestä että takaa.

Liivissä on yksi tasku edessä vasemmalla ja kaksi akkutaskua liivin sisäpuolella molemmilla sivuilla. Kahden akun yhtäaikainen käyttö on mahdollista. Mittauksia tehdessä käytössä oli ainoastaan yksi akku.

Nevercold on erittäin mukava, tehokas ja välikerrokseen sijoitettuna äärettömän monikäyttöinen lämpöliivi. Pienikokoiset akut ovat kevyet ja muutenkin täysin huomaamattomat. Merkiltä löytyy lämmittimet myös käsille ja varpaille.

Retki

Materiaali: pintakangas ja vuori 100 % nylon, täyte polyesteri

Lämpöelementit: yksi kauluksessa takana ja toinen selässä keskellä

Lämmityksen säätö: 3-portainen

Pesu: 30°C käsinpesu

Hinta: 49,90 € (Motonet), ei sisällä virtalähdettä

Maahantuoja: Blue Import BIM Oy, www.blueimport.fi

Retki-lämpöliivi on erittäin tyylikkään näköinen ja selvästi suunniteltu pidettäväksi päällimmäisenä vaatekerroksena. Se lämpenee vertailun liiveistä nopeimmin ja saavuttaa korkeimman lämpötilan 20 minuutin aikana.

Mitenkään kovin krouviin työhön ohut 100 % nylonkangas ei sovellu. Esimerkiksi tikkuisia sahatavaralankkuja nostellessa kankaaseen jää pysyviä jälkiä. Sen sijaan ulkoilussa, retkeilyssä ja vaikka golfkentällä Retki-liivi on parhaimmillaan. Muhkea polyesteritäyte lämmittää ilman lämmitystoimintoakin. Korkeassa kauluksessa oleva lämpöelementti luo aivan mahtavan lämmöntunteen kylmässä viimassa. Selässä oleva lämpöelementti pitää selkärangan ja pitkät selkälihakset lämpiminä.

5V/6000 mAh:n Powerbankilla testattaessa liivi pysyi todella pitkään lämpimänä. Suhteellisen pienikokoinen virtalähde mahtui hyvin taskuun ja oli siellä milteipä huomaamaton. Virtalähteelle on sivutaskussa ikään kuin oma osastonsa.

Parhaimmillaan Retki-liivi on vapaa-ajan käytössä. Se ei sovellu työmaalle kuin työnjohdon käyttöön.