Fiskars QuickFit teleskooppivarsi L + räystäskourun puhdistaja
Wolf-Garten ZM-V4 teleskooppivarsi + ränninpuhdistaja
Gardena Combisystem Räystäskourun puhdistaja
Clas Ohlson Räystäskourun puhdistaja
▪ Motonet MTX Garden rännipesuri teleskooppivarrella
Tuontitukku Ränninpuhdistin

 

Taas on aika puhdistaa rännit syksyn lehdistä. Huoltotyö on pieni, mutta sen vaikutus on suurempi kuin moni tiedostaakaan.

Katto kerää suuren määrän vettä, joka syöksyy vauhdilla ränneihin. Jos kouru on tukossa, vesimassat tulvivat räystäsrakenteisiin, seinille ja perustukseen.

Testasimme kuutta eri maahantuojilta saatua räystäskourun puhdistukseen sopivaa laitetta. Näistä neljä oli yleiskäyttöiseen varteen kiinnitettäviä puhdistuspäitä, eli samaan varteen voi liittää erilaisia työkaluja sahoista omenapoimureihin.

Puhdistuspää tarvitsee varren

Kun kuluttaja lähtee ostamaan räystäskourun puhdistajaa, kannattaa ensin mitata auton tavaratilan äärimitta. Pitkävartisimmat räystäskourun puhdistajat eivät mahdu pienempiin tila-autoihin. Myös verkkokaupan kuljetusmaksu saattaa olla normaalia suurempi.

Eikö sitten voisi ostaa pelkkää puhdistuspäätä, kun puutarhavaja pullistelee jo entuudestaan erilaisia työkaluja varsineen? Kokeiltujen välineiden kiinnitystavat ovat siinä määrin erilaisia, että eri valmistajien räystäskourun puhdistuspäitä ei voinut kokeilla toisen valmistajan varsteen. On siis hankittava saman valmistajan varsiosa ja puhdistuspääosa, jos saman valmistan yleiskäyttöistä vartta ei ole jo kotona.

Fiskarsin, Wolf-Gartenin ja Gardenan varret ja puhdistuspäät myydään erikseen. Clas Ohlsonin tuotepaketissa on valmiiksi mukana koko setti varsineen – eli räystäskourun puhdistin, kattokola ja lisäksi omenapoimuri. Motonetin ja Tuontitukun tuotteet puhdistavat räystäskouruja ja syöksytorvia veden avulla, yksiosaisissa laitteissa ei ole erillistä puhdistuspäätä.

Käytettävyys ja kätevyys

Laitteiden käyttö- ja kokoamisohjeiden taso vaihtelee. Fiskarsin kokoamisohje toimii vaihe vaiheelta kuvina. Wolf-Gartenin ja Gardenan ohjeissa oli pari piirrosta. Clas Ohlsonin, Motonetin ja Tuontitukun laitteissa ei ollut mukana käyttöohjetta.

Puhdistuspäiden kiinnitystavoissa oli suuret erot. Fiskarsin puhdistuspää kiinnitettiin varteen varmistetulla pikalukolla. Wolf-Gartenissa käytettiin metalliluiskaa ja Gardenassa ruuvisalpaa. Clas Ohlsonin puhdistuspää asennettiin katuharjasta tutulla isolla kierteellä.

Välineen säädettävyys tehostaa kourun puhdistamista. Fiskarsin ja Wolf-Gartenin puhdistuspään säädöt tehtiin portaittain sormin kierrettävillä ruuveilla. Wolf-Gartenissa karkeaan puhdistamiseen tarkoitettua lapaa saattoi säätää myös vaakasuuntaan, jolloin puhdistimesta tuli lapiomainen. Gardenassa koko puhdistuspää kääntyi kätevällä pikalukolla, mutta työkalu oli laskettava räystäältä maahan ja säädettävä joka kerta uudestaan, jos halusi käyttää vuorotellen karkeapuhdistajaa ja harjaa. Clas Ohlsonin, Motonetin ja Tuontitukun tuotteiden päissä ei ollut säätöjä.

Laitteista viisi oli riittävän pitkiä 1,5-kerroksisen omakotitalon räystäskourujen puhdistukseen. Tuontitukun laitteen käyttö vaati koroketta tai voimakasta kurotusta. Fiskarsin, Wolf-Gartenin ja Gardenan varret olivat tukevia ja niissä oli helppokäyttöiset ja tukevat pikalukot pituuden säätelyyn.

Clas Ohlsonin ja Motonetin välineiden varret olivat täydessä mitassaan melko hentoja. Tuontitukun välineen varsi oli lyhyt, mutta tukeva. Kolmessa viimeisessä mallissa varren säätö oli ruuvikiristeinen, mikä aiheutti joskus liukumaa ja puhdistuspään pyörimistä.

Varren pituuden lisäksi sen poikkileikkauksen muodolla on merkitystä käytettävyyteen. Fiskarsin soikea varsi antaa sormille melko hyvän tuntuman työkaluun. Wolf-Gartenin pyöreällä varrella on vaikea saada voimaa työhön ja laite tuntuu painavalta. Gardenan pyöristetty neliömäinen varsi on helppo hallita. Clas Ohlsonin, Motonetin ja Tuontitukun laitteiden varret ovat pehmustettuja ja syksyn kylmyydessä miellyttäviä käyttää, niistä saa helposti myös hyvän otteen.

Kourun karkeapuhdistus

Koska lehtijätettä ei saa ajaa syöksytorveen, ne on kipattava tavalla tai toisella kourun laidan yli.

Fiskarsin lapa oli melko pieni ja suora, eikä sillä saanut kovin hyvin kauhottua lehtiä ulos kourusta. Wolf-Gartenin lapa oli lapiomainen ja säädettävissä myös vaaka-asennossa. Periaatteessa sillä saa kauhottua tehokkaasti roskat alas, mutta yhdistelmän suuri koko hieman vaikeutti kourussa toimimista.

Gardena oli muotoilultaan muista poikkeavasti haravamainen. Tämä osoittautuikin tehokkaimmaksi karkeassa puhdistuksessa: roskat oli helppo ikään kuin noukkia ja lennättää suoraan kourun laidan yli maahan.

Clas Ohlsonin tuotteen pieni lapa sopi mainiosti pieneen ränniin, mutta hentouden takia siihen ei saanut paljonkaan voimaa. Märkä ja osittain maatunut lehtiroska on painavaa tavaraa. Hennon välineen lapa taipuili siihen malliin, että välineelle ei voi ennustaa kovinkaan pitkää käyttöikää.

Motonet ja Tuontitukku olivat melko tehottomia lehtiroskan ajamisessa ulos kourusta. Niiden hyöty tulee esille huuhteluvaiheessa. Varrellisten välineiden avulla huuhtelu luonnistuu maasta, tikkaille ei tarvitse kiivetä.

Kourun harjaus ja pesu

Fiskarsin pieni ja pyöreä harja sopi hyvin kouruun ja puhdisti sen tehokkaasti pohjaa myöten. Wolf-Gartenin harjan keskelle oli yhdistetty lapaosa, joka heikensi harjaominaisuuksia. Lähinnä sitä pystyi käyttämään kourun reunojen puhdistukseen. Gardenan harja oli neliskulmainen ja melko suuri kouruun, joten sitä ei saanut aivan kokeilussa olleen kourun pohjaan asti. Muissa laitteissa ei ollut harjaa.

Gardenan laitteessa vesiletkun voi liittää harjaan. Ensin tehdään karkeapuhdistus eli roskat kipataan kourun laidan yli. Sen jälkeen vesi-harjayhdistelmä puhdistaa tehokkaasti vesikourut. Veden tulolle ei ole tosin minkäänlaista säätöä. Käyttäjä joutuu juoksemaan hanan luokse saadakseen käyttöpaineen oikeanlaiseksi. Toisaalta vesi-harjayhdistelmälle keksii helposti laajempaakin käyttöä, kuten pakettiauton tai kasvihuoneen puhdistuksen.

Motonetin ja Tuontitukun veteen perustuvat laitteet olivat yksityiskohtia myöten hyvin samanlaisia. Vesikouru pitää saada ensin muilla välineillä puhtaaksi lehtiroskasta. Sitten seuraa huuhteluvaihe. Jos vettä ajaa voimakkaasti kouruun, se ryöppyää laidan yli puhdistajan niskaan. Tarkka säätely on hieman hankalaa, koska kourun tilannetta ei näe maasta käsin.

Toimivat apuvälineet

Gardenan laite oli innovatiivinen ja tuntui kokonaisuutena helpoimmalta, monipuolisimmalta ja tehokkaimmalta käyttää. Fiskarsissa oli hyvä harja ja hyvät varsijärjestelmän ominaisuudet. Varsinkin varren tukevuus ja paino oli hyvin suhteutettu. Wolf-Garten oli yksityiskohdiltaan laadukas ja mietitty, mutta jossain määrin raskas ja kömpelö käyttää. Clas Ohlsonin ja Motonetin puhdistimet olivat melko kevyitä, mutta hentoja. Tuontitukun laite kärsi lyhyestä mitasta.

Yleisesti ottaen turvallisesti maan kamaralla käytettävät räystäskourun puhdistajat ovat loistokeksintöjä, jotka estävät monta tapaturmaa. Räystään äärellä kiipeileminen on hevosenleikkiä, johon varsinkaan ikääntyneiden henkilöiden ei tulisi ryhtyä. Turvavarusteita käyttää valitettavan harva.

Erittäin pitkillä varsilla varustettujen välineiden käyttö vaatii kuitenkin jonkin verran käsivoimia. Roteva miespuolinen kokeilija selvisi tehtävästä helposti, pienehkön naispuolisen käyttäjän oli jaksotettava työtä.

Välineiden varsiosat tuntuvat lyhyimmillään ja maata vasten nostellessa kevyiltä, mutta tilanne muuttuu, kun varren vetää ääripituuteen ja alkaa työskennellä ylöspäin. Monimetristä välinettä pitäisi jaksaa tähdätä yhä uudelleen täsmällisesti korkealle kouruun ja samalla heilautella lehtiroskaa hallitusti alas. Kun ylöspäin kurottavat käsivoimat alkavat ehtyä, pitkä varsi alkaa tuntua raskaalta ja väline alkaa huojua voimattomasti. Silloin on tauon paikka.

Ränni johdattaa vedet pois

Sisäilmayhdistys ry:n mukaan räystäskourujen ja syöksytorvien huono kunto tai virheellinen asennus ovat merkittäviä ulkoseinärakenteisiin syntyneiden kosteus- ja homevaurioiden aiheuttajia. Toimiva sadevesijärjestelmä on terveen talon kantavia voimia. Se kerää veden ja johtaa sen pois rakennusta vaurioittamasta.

Tukoksen patoama vesi vahingoittaa myös itse räystäskouruja. Kourussa pitkään makaava vesi voi ruostuttaa rännin puhki, jolloin vettä noruu pitkin räystäsrakenteita ja ulkoverhousta. Jos vesipato jää ränniin pakkasten tullen, jäätyessään laajeneva vesi vääntelee ja ratkoo kourujen saumoja.

Puhdistus kaksi kertaa vuodessa

Rännien puhdistus oli pitkään uhkarohkeaa toimintaa, mutta nykyään tarjolla on valikoima välineitä, joilla työ sujuu turvallisesti maassa seisten.

Rännit tarkistetaan ja puhdistetaan keväisin ja syksyisin, tarvittaessa useamminkin, jos lähellä on roskaavia puita. Kun roskat on ajettu alas rännistä, kourut ja syöksytorvet on hyvä huuhdella runsaalla vedellä. Samalla selviää, onko vääntymiä ja kaadoissa korjattavaa ja tihkuuko jokin sauma. Sekin selviää, virtaako vesi reilusti läpi vai onko syöksytorvessakin tukos.

Ränniputsareiden lisäksi markkinoilla on huuhteluun tarkoitettuja tuotteita. Myös painepesurilla on kannattajansa, mutta laitteen teho on arvioitava niin, ettei räystäskouru vaurioidu.

Puhdista myös syöksytorvi

Myös syöksytorvi voi vaatia huoltoa. Tyypillisesti syöksytorveen jumittuu monihaarainen risu, johon alkaa kertyä lehtiä ja töhkää, joka lopulta patoaa veden virtauksen.

Tukoksen avaamiseen on monta keinoa. Yleisimpiä ovat notkealla ja pitkällä oksalla tai puutarhaletkun pätkällä tökkiminen. Ylämutkan tukos lähtee melko helposti puutarhaletkun avulla.

Jos tukos on syvällä, avuksi on otettava viemärirassi eli viemärin avausjousi. Eikö vieläkään auennut? Viimeisenä keinona puretaan syöksytorvi kiinnikkeistään, tökitään ja päästellään painepesurilla.

Kokemus kertoo, että alakautta on turha yrittää pudottaa tukosta, yleensä se pakenee vain syvemmälle. Tee se itse -keksijät ovat kehitelleet monenlaisia verkkosysteemejä ja keinoja, jotta ränniroskat eivät ajautuisi syöksytorvea tukkimaan. Ne eivät oikein toimi. Lehdet jumittuvat verkon liepeille ja jälleen syntyy pato, josta vesi tulvii. Neulaset menevät verkosta läpi.

Loppuarvostelu

Fiskars Quickfit L Teleskooppivarsi + Räystäskourun puhdistaja

Pituus: min 228 cm, max 400 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 39,90 €

Hinta puhdistuspää: 19,90 €

Kokonaishinta: 59,80 €

Maahantuoja: Fiskars, www.fiskars.fi

Wolf-Garten ZM-V4 Teleskooppivarsi + GC-M Rännin puhdistaja

Pituus: min 220 cm, max 400 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 43,90 €

Hinta puhdistuspää: 39,90 €

Kokonaishinta: 83,80 €

Maahantuoja: Hautala Service, www.hautalaservice.com

Gardena Combisystem Räystäskourun puhdistaja

Pituus: min 210 cm, max 390 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 59,90 €

Kokonaishinta: 64,99 €

Maahantuoja: Gardena, www.gardena.com

Clas Ohlson Räystäskourun puhdistaja, kattokola, hedelmäpoimuri

Pituus: min 215 cm, max 505 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 44,95 €

Kokonaishinta: 44,95 €

Maahantuoja: Clas Ohlson, www.clasohlson.com/fi, 0201 112 222

Motonet MTX Garden Rännipesuri teleskooppivarrella

Pituus: min 140 cm, max 300 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 29,90 €

Kokonaishinta: 29,90 €

Maahantuoja: Motonet, www.motonet.fi, 0403 190 190

Tuontitukku Ränninpuhdistin

Pituus: min 105 cm, max 170 cm

Hinta varsi/kokonaisuus: 14,66 €

Kokonaishinta: 14,66 €

Maahantuoja: Tuontitukku, www.tuontitukku.fi, 0102 296 220