Hiiligrillillä kypsyneellä ruualla on oma tunnusomainen makunsa ja tuoksunsa, jota harva pystyy vastustamaan. Jos hiiligrilli ei vaatisi niin paljon ennakkovalmisteluja, se olisi varmaan vielä suositumpi kesäruuan valmistusväline.

Edullisen vaihtoehdon monen tonnin hintaisille hiiligrillikeskuksille tuovat alle sadan euron hintaiset pöytägrillit. Monelle voi olla vaikeata uskoa näiden ”lasten lelujen” oikeasti toimivan aikuisten leikeissä. Päätimme testata kolmea markkinoilta löytynyttä pöytägrilliä ja vertailla niiden suorituskykyä ja ominaisuuksia. Vertailuun hankittiin Duro 850-0023, KitchPRO:n ja Muurikan pöytägrillit, joiden kaikkien ostohinnat jäivät alle sadan euron.

Rakenteellisesti nämä pikkugrillit muistuttavat toisiaan paljon. Paistopinta-alaltaan ne ovat jotakuinkin samankokoisia, kaikki toimivat neljällä AA-paristolla – KitchPROssa ja Muurikassa on myös USB-liitäntä, johon voi kytkeä varavirtalähteen – ja kaikissa on pieni ”tietokonetuuletin” ilmavirtaa luomassa. KitchPROn ja Duron hiilipesät ovat jotakuinkin samankokoiset ja -malliset, Muurikassa pesä on laakeampi. Käytössä muoto synnyttää myös eroja: Muurikan pesään mahtuu paljon suurempia hiiliä kuin muihin, mikä selittää myös eron paloajoissa.

Duron grillaustaso on perinteinen ritilä, KitchPROssa on jämerä valurautainen parila ja Muurikassa omintakeinen kupera peltikansi. Se näyttää erikoiselta, mutta toimii. Infrapunakuvaustemme mukaan se jakoi lämmön kaikkein tasaisimmin koko grillausalalle.

Joka paikan gourmet-kokille

Pienikokoinen ja puhaltimella varustettu pöytägrilli madaltaa kynnystä hiilillä grillaamiseen. Mukana kuljetettavan grillin voi ottaa mukaan retkelle tai kuljettaa sitä matkailuautossa tai veneessä otollisia ruoan valmistushetkiä varten. Varsinkin, kun kahdessa kolmesta grillistä on kätevä kantokassi. Verrokkina oleva BigGreenEgg MiniMax on sekin siirrettävä ja tavallaan mukana kuljetettava, mutta 35 kg:n paino ja erittäin pitkä kuumanapysymisaika rajoittavat sen siirtelyä kyllä tehokkaasti.

Oikeiden hiiligrillien vaatimat temppuilut on pöytägrilleistä karsittu minimiinsä. Hiilien sytyttäminen on helppoa: Alusastiaan pyöräytetään sytytysgeeliä, pannaan puhallin päälle ja nostetaan hiilisäiliö liekille – ja puhallin pitää hehkun hengissä koko grillaamisen ajan. Lämpötila nousee alle kymmenessä minuutissa riittävän kuumaksi lihan tai kalan kypsentämiseen. Paistolämpöä riittää lähes tunniksi, jonka aikana pihvejä ja muuta kovempaa kuumennusta vaativaa ruoka-ainesta saa varmasti tehtyä enemmän kuin riittävästi kahdelle ja parhaimmillaan neljälle nälkäiselle aikuiselle.

Kaikki vertailussa mukana olevat grillit myös pitävät lupauksensa savuttomuudesta – mutta se ei tarkoita, että niitä voisi käyttää sisätiloissa. Palokaasuja niistä tietenkin tulee, ja sen vuoksi käyttö esimerkiksi teltassa tai veneen sisällä on ehdottomasti kiellettyä, ellet sitten halua kuolla häkämyrkytykseen.

Mikä parasta, pöytägrillin puhdistus käytön jälkeen on helppoa. Osat ovat irrotettavissa ja puhdistettavissa erikseen. Grillatessa irtoava rasva ja muu aines putoavat reunalla olevaan suojakulhoon kätevästi roska-astiaan siirrettäväksi. Tässä suhteessa testigrilleistä Duro ja Muurikka ovat etevämpiä kuin KitchPRO, josta ei saa sisäastiaa irti puhdistusta varten, toisin kuin muista. Ihmetyttää, miksei – teknisesti siihen kun ei pitäisi olla minkäänlaista estettä.

Verrokki on toista maata

Vertailun verrokkina on BigGreenEgg Minimax. Se on ns. kamado-grilli eli keraaminen hiiligrilli, joka säilyttää lämmön todella pitkään. Minimaxin paistopinta-ala on jotakuinkin samankokoinen kuin puhallingrilleissä, mutta hiilitilavuus tietenkin aivan toista luokkaa. Grillata voi vaikka läpi talven. Minimax painaa 35 kiloa ja maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin puhallingrilit.

Se häviää pikkugrilleille kahdessa ominaisuudessa: nopeudessa ja puhdistettavuudessa. Kamadon hiilloksen valmistumista joutuu odottamaan vähintään 45 minuuttia ja tuhkan poisto pienen luukun kautta on vaivalloista. Tuhkaimuri tosin helpottaa asiaa.

Mutta ruoanlaitossa tällainen kamado on pikkugrilleihin verrattuna ylivertainen; grillaamisen lisäksi siinä voi hauduttaa, savustaa, paistaa pizzaa…

BigGreenEggin lämpötilan säätäminen vaatii jonkin verran opettelua, mutta sen jälkeen säätäminen on yllättävän tarkkaa ja nopeaa. Säätöalue on laaja, 70-350 astetta. Kuumuutta riittää tuntikaupalla.

Pelkästään makkaran tai kanankoipien grillaamiseen kamadoa ei kannata hankkia. Sellaiseen yksinkertaiseen käyttöön puhallingrillit ovat järkevämpi valinta.

Pienet puhallingrillit osoittautuivat ennakko-odotuksia huomattavasti käyttökelpoisemmiksi. Mökkeilijöille, veneilijöille ja karavaanareille nyt ainakin kevyt, mukana kulkeva suhteellisen tehokas grilli on onnenomiaan. Maastossakin sellaisella on turvallisempaa kokkailla kuin avotulella.

 

Näin testattiin

Grilleistä testattiin syttymisnopeus samansuuruisilla, samanlaatuisilla hiilipanoksilla käyttöohjeen mukaan sytytettynä. Lämpötilan nousu mitattiin infrapunamittarilla 15 minuutin välein paistopinnalle asetetuista metallilaatoista. Puhallinteho pidettiin koko paloajan samana asteikon puolivälissä. Grillausaika kellotettiin siitä, kun hiilipanokset alkoivat hehkua, siihen asti kunnes paistopinnan lämpötila laski alle sadan asteen. Lämpötilan tasaisuus tarkistettiin puolen tunnin välein Flir C2-lämpökameralla.

Kerrostalon parvekkeelle?

Kerrostalon parvekkeella grillaaminen herättää naapureissa vastustusta ja mielipiteitä. Usein on epätietoisuutta siitä saako parvekkeella ylipäätänsä valmistaa ruokaa ja millä välineillä sitä saa tehdä? Yhtenäistä kieltoa ei kuitenkaan ole. Viime kädessä taloyhtiö päättää järjestyssäännöissään siitä, saavatko asukkaat grillata parvekkeilla ja jos, niin millä välineillä sitä saa tehdä.

Mikäli grillaaminen parvekkeella on sallittua, grillaajan on syytä huomioida, onko parvekkeella turvallista grillata. Ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa käyttää sisätiloissa ja lisäksi parvekkeet ovat usein pienehköjä tiloja, joihin ei pystytä järjestämään turvallista grillauspistettä. On myös huomioitava, että parvekkeilla on usein palavaa materiaalia kuten puupaneelauksia, puuritilöitä ja kalusteita. Parvekkeen muoto tai lasitus saattaa aiheuttaa sen, ettei parvekkeella ole tarvittavaa ilmanvaihtoa grillaukseen.

Turvatekniikan keskus suosittaa sijoittamaan grillin palamattomalle alustalle ja käyttämään vain grillinestettä sytyttämiseen. Ei koskaan bensiiniä tai spriitä. Vertailussa olleissa hiiligrilleissä ei kuitenkaan saa käyttää sytytysnestettä lainkaan, vain sytytysgeeliä. Grillin ja jäännöstuhkan pitää antaa jäähtyä riittävän kauan, ennen kuin tuhkat viedään jäteastiaan. Kuumaa tuhkaa saa säilyttää vain palamattomassa kannellisessa astiassa.

Avotulen käyttö on kokonaan kiellettyä ja esimerkiksi kertakäyttögrilli rinnastetaan avotuleen. Usein myös perinteistä hiiligrilliä ei pidetä parvekegrillaamiseen soveltuvana. Kaasu- ja sähkögrillien käyttöön vaikuttaa pitkälti taloyhtiön omat säännöt. Pääsääntöisesti sähkögrillin käyttöön suhtaudutaan kaasugrilliä suotuisammin.

Loppuarvostelu

Muurikka Nokkela

Paistopinnan koko: 32,5 cm

Paino: 4,3 kg

Korkeus: 20,5 cm

Myynti: OPA Muurikka Oy

Hinta: 59 € (ale-hinta, norm. 99 €)

Muurikka Nokkela on näppäränkokoinen pöytägrilli, joka vakiovarusteena tulevan kantokassin avulla kulkee helposti mukana matkallakin. Laadukkaan oloisen grillin kasaaminen on helppoa, sillä laitteen osat sopivat saumattomasti toisiinsa. Grillaustasona toimii non-stick-pinnoitteella päällystetty kupera levy, jossa on pieniä aukkoja.

Hiiliastia on tämän joukon suurin ja laakeaan astiaan saa sopimaan suuriakin hiiliä. Puhallinta varten tarvitaan 4 kpl AA-kokoista paristoa tai varavirtalähteen usb-liitännästä varastoitua sähköä. Puhalluksen suurin voimakkuus jää tämän joukon pienimmäksi.

Grilli lämpenee kohtuullisen nopeasti ja lämpö jakautuu tasaisesti grillaustasolla. Ylimääräset rasvat ja muut jätteet valuvat kätevästi kuperan tason reunoille ja sieltä alapuolella olevaan kulhoon. Käyttöohje neuvoo laittamaan kulhoon vettä, jotta se on helpompi puhdistaa. Grilli säilyy grillauskykyisenä joukon pisimpään. Muurikalla ei kovin helposti grillaa esimerkiksi kokonaisia maissintähkiä tai kanansiipiä.

KitchPRO

Paistopinnan koko: 30 cm

Paino: 3,5 kg

Korkeus: 21,5 cm

Myynti: CoolStuff, www.coolstuff.fi

Hinta: 95,90 €

KitchPRO muistuttaa ulkonäöltään Duroa, ja ainoa merkittävä rakenteen poikkeavuus on valurautainen grillaustaso. Osien kasaaminen ja sovittelu vaativat hieman harjoittelua, ja kasattu kokonaisuus on kuljetuksen ajaksi syytä laittaa kantolaukkuun – joka tosin ei sisälly vakiokokoonpanoon, vaan on hankittava erikseen.

Grillin pohjassa on kotelo neljälle AA-kokoiselle paristolle ja reunassa USB-liitäntä varavirtalähteelle. Puhallin on teholtaan varsin voimakas ja sytyttää hiilet mallikkaasti. Hiiliastia on keskikokoa eli mitoiltaan ja muodoltaan sama kuin Durossa. Hiilet syttyvät helposti hiiliastian alapuolen tukilevyn pohjalle levitettävällä sytytysgeelillä.

Valurautaisen grillitason paisto-ominaisuudet ovat hyvät. Ruoka näyttää ja maistuu grillatulta. Tason massa varaa lämpöenergiaa ja luovuttaa sitä tarvittaessa grillattavalle ruoalle. Taso pysyy lämpimänä pitkään, mutta grillausaika jää silti alle tuntiin. Puhdistusta hankaloittaa kulhon kiinteä puhallusputki.

 

 

Duro 850-0023

Paistopinnan koko: 31,5 cm

Paino: 3,3 kg

Korkeus: 24 cm

Myynti: S-ryhmä

Hinta: 79,95 €

Duro on kuljetusvalmiina varsin tiivis paketti, joka kestää kovempaakin kuljetusta. Grilliritilä pysyy kahden salvan avulla tiukasti paikoillaan ja se pitää myös sisäosat hyvin puristuksessa. Salpojen avaaminen vaatii jonkin verran sormivoimia. Grillaustasona on kromattu ritilä, jonka keskellä on varsin isokokoinen suljettu pyöreä taso.

Grillin pohjassa on kotelo neljälle AA-kokoiselle paristolle. Puhallin on tämän joukon voimakkain, ja sytytysvaiheen jälkeen se on syytä säätää alle puoleen. Hiiliastia on samanlainen kuin KitchProssa. Pesään mahtuu 250 g hiiliä. Hiilet syttyvät helposti.

Duro kuumenee nopeasti voimakkaan puhaltimen ansiosta ja avonainen ritilärakenne tuo hiilien makua ruokaan. Ritilän ohuet tangot eivät pysty varastoimaan lämpöenergiaa samalla tavalla kuin Muurikan ja KitchPron tasot ja siksi grillausaika jää joukon lyhimmäksi. Tuulisiin olosuhteisiin Duro ei sovi. Lämpötilan jakautuminen ritilällä on epätasaista ja kuumin alue on keskiön tasolla. Rasvat ja grillatessa grilliritilältä putoavat ainekset on helppo puhdistaa sisäosan kulhosta.

VERROKKI BigGreenEgg MiniMax

Paistopinnan koko: 33 cm

Paino: 35 kg

Korkeus: 50 cm

Maahantuoja: Suomen Sähkötuonti Oy

Hinta: 798,90 € (Verkkokauppa)

BigGreenEgg Minimax täyttää painostaan huolimatta siirrettävyyden kriteerit, tosin pidempiä siirtomatkoja varten tarvitaan kaksi henkilöä kantamaan sitä. Grillin sytyttäminen on helppoa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä, ennen kuin Minimax on paistokunnossa – siihen menee vähintään 45 minuuttia, joista ensimmäisten 15 minuutin ajan kannen pitää olla auki. Sytyttämiseen ei saa käyttää sytytysnestettä.

Eggillä grillataan etupäässä kansi kiinni, eikä ruokia tarvitse kääntää jatkuvasti. Vetoa säädetään alaluukusta ja savupiipusta. Kaikki luukut auki grillin sisälämpötilan saa nousemaan jopa 400 asteeseen. Lämmön tasaisuus grillausritilällä on erinomainen, ja vetoa säätämällä lämpötilan saa pysymään vaikkapa 200 asteessa tunteja. Silti grilli on hiilten suhteen säästeliäs.

Ainoa haittapuoli on tuhkan poisto hankalasti pienen vetoluukun kautta erityisellä kolalla. Eggin lisävarustevalikoima on erittäin laaja. Mitä mainioin laite vaateliaalle kokkaajalle suuremmankin (6 hlö) joukon ruokkimiseen.