Kodeissa tapahtuu yhä enemmän vesivahinkoja. Vakuutusyhtiöt korvaavat niitä vuosittain jopa 37 000. Jos vesivahinko osuu omalle kohdalle, on hyvä tietää miten toimia. 

Kukaan ei halua ajatella, että vesivahingon riski omalla kohdalla toteutuu. Vakuutusyhtiö Ifin Omaisuuskorvausten asiantuntija Marko Kaappola mukaan ihmiset eivät aina ymmärrä, miten suuria hankaluuksia pienestäkin vuorovahingon korjaamisesta arkiseen elämään aiheutuu.

”Jos lapsiperheessä joutuu parikin kuukautta olemaan ilman keittiötä tai kylpyhuonetta, se ei ole ruusuilla tanssimista.”

KaiRamixin toimitusjohtaja Kai Lehdon mukaan vesivahingoilta ei voi täysin välttyäkään.

”Riski on aina olemassa, jos ollaan jollakin tapaa veden kanssa tekemisissä. Ei aina ole kyseessä käyttäjän huolimattomuus. Joskus vuotaa tiiviste tai varoventtiili laukeaa. Syyllistä ei aina löydy.”

Tarkkana vakuutuksen kanssa

Vesivahinkojen varalta kotivakuutuksessa olisi oltava vuotovakuutus. Se tarvitaan aina, kun rakennuksessa on vesijohtoja. Silloin vakuutus korvaa esimerkiksi vahingot, kun vuoto käyttövesijohdossa aiheuttaa kosteusvaurioita talon rakenteisiin.

Vakuutuksen piirissä olevia esineitä ja rakenteita kohdellaan vahinkotilanteissa eri tavoin niiden iän perusteella.

Vakuutusyhtiöissä halutaan kannustaa omakotitalon omistajia käyttövesijärjestelmässä uudistamiseen. Monissa vakuutusyhtiöissä onkin päädytty nollaamaan tilanne ikävähennysten osalta toteutetun remontin jälkeen.

Putkivahingon sattuessa putkistoa käsitellään kuin uuden talon putkistoa. Käyttövesiputkiston ikä voi vaikuttaa myös vakuutusmaksuun.

Vesivahinko­remontin kulku

Purkutyöt kestävät yleensä muutaman päivän tai laajemmissa vahingoissa viikonkin. Purkutöiden yhteydessä myös rakennetaan tarvittavat suojaseinät, jotta estetään pölyn leviäminen muihin tiloihin.

Kuivaustöiden kesto riippuu rakenteista ja siitä, miten pitkään vesivuoto on kestänyt. Kuivausaika voi kestää viikkoja tai jopa pari kuukautta. Kuivauskoneiden sähkönkulutuksen korvaa vakuutusyhtiö.

Kun rakenteet ovat kuivat, päästään korjaamaan. Varsinaisen remontin kesto riippuu tietysti myös rakenteista ja vahingon laajuudesta.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailmasta 10/19.

Jos vesivahinko tapahtuu

 

1. Katkaise veden tulo esimerkiksi sulkemalla päävesijohto.

2. Soita putkimiehelle.

3. Poista vesi lattiapinnoitteiden päältä.

4. Kun vuotava putki tai vesikaluste on korjattu, pääsulku voidaan aukaista.