Kun langaton yhteys ei kotona toimi, syy voi löytyä niin maastollisista kuin talon rakenteellisista esteistä.

Suomea pidetään mielellään nimenomaan loistavasti toimivien 4G-yhteyksien mallimaana. Monin paikoin valokuitua onkin vaikea saada kotitalouksiin myytyä, sillä edullisten langattomien yhteyksien koetaan toimivan aivan riittävän hyvin. Kaikkien kohdalla näin ei kuitenkaan ole, ja aina ei tarvitse asua edes tiettömien taipaleiden päässä. 4G voi temppuilla jopa Helsingissä Kehä ykkösen sisäpuolella. Syitä siihen voi olla monia.

Etäisyys tukiasemaan on liian pitkä

Tämä on Telian langattomien yhteyksien verkkoarkkitehtuurista vastaavan osastopäällikkö Timo Hietalahden mukaan yleinen syy yhteysongelmiin erityisesti maaseudulla, mutta myös rakennetussa ympäristössä, sillä tukiasemia ja suuria soluja ei voi ihan mihin tahansa pystyttää.

Maastoesteet haittaavat

Joskus tukiasemaan voi olla matkaa vain muutamia satoja metrejä, mutta tiellä voi olla maastoesteitä, kuten rakennuksia, puustoa tai mäkiä.

Asut matalaenergiatalossa

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ongelman aiheuttavat rakennusten seinissä tai muissa rakenteissa käytettävät yhtenäiset metallipinnat, jotka toimivat eräänlaisena radioaaltoja blokkaavana Faradayn häkkinä. Radiosignaalit kun eivät läpäise yhtenäistä metallipintaa. Rakennusten enemmän tai vähemmän yhtenäisiä metallipintoja löytyy betonielementtien raudoituksista, rappausten tukiverkoista, joidenkin eristeiden pinnalta tai julkisivuverhouksista.

Myös materiaaleilla ja rakenteen paksuudella on merkitystä. Ongelmia on havaittu erityisesti kivirakenteissa. Massiivinen betonirakenne läpäisee huonosti radioaaltoja. Paksukin tiili-rakenne läpäisee signaaleja paremmin, eikä ongelma koske puurakenteisia rakennuksia, joissa ei ole käytetty foliopäällysteisiä eristeitä.
Rakennusteollisuus ja operaattorit ovat yhdessä etsineet ongelmaan ratkaisuja. Uusissa rakennuksissa pitäisikin radioaaltojen läpäisevyys tavalla tai toisella varmistaa.

Hietalahden neuvo on kokeilla reitittimen tueksi rakennuksen ulkopuolelle asennettavaa suunta-antennia, joka usein kohentaa tilannetta melkoisesti. Operaattorilta kannattaa varmistaa suunta-antennille paras mahdollinen suuntaus.

”Jos puhelutkaan eivät tahdo matalaenergiatalossa kuulua, kannattaa kokeilla VoWiFiä, voice over wifiä, jossa puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijaan wifi-verkossa. Aivan kaikki puhelimet sitä eivät kuitenkaan vielä tue.”

Kellonaika kertoo, toimiiko vai ei

Jos tukiaseman kapasiteetti loppuu esimerkiksi aina iltapäivisin ja iltaisin, on selvää, että se ei riitä käytölle. Hietalahden mukaan operaattorin tulee huolehtia, että kapasiteettia kasvatetaan.

”Operaattorille kannattaa lähettää terveisiä, jos tilanne on jatkuvasti samanlainen.”

Lue lisää:

Valokuitu paransi yhteydet ja toi vauhtia palveluiden käyttöön