Taloyhtiöiden saneeraushankkeiden rahoittaminen on usein haastava tehtävä. Apua voi löytyä läheltä, omalta tontilta.

Yksi tapa rahoittaa esimerkiksi taloyhtiössä tapahtuvia putkiremontteja on kartoittaa mahdollisuus hyödyntää tontin tuottomahdollisuuksia. Eri rakennusyhtiöt tarjoavat palveluja, joissa he kartoittavat tontin mahdollisuudet ja hoitavat prosessin taloyhtiön edustajana viranomaisten suuntaan. He voivat ostaa tai vuokrata tontin taloyhtiöltä ja rakentaa sille uuden kohteen.

Valtakunnallisesti toimiva rakennusliike Laptin Tontista tuottoa -palvelun avulla taloyhtiö voi esimerkiksi rahoittaa osan linjasaneerauksen kustannuksista.

”Taloyhtiössä ei kenties ole ajateltu, että sillä on hyödyntämätöntä tonttialaa, jota kehittämällä asuntoyhtiö voisi rahoittaa esimerkiksi merkittävän osan tulevasta linjasaneerauksestaan ja luoda osakkaille arvonnousua koko alueen yleisilmeen kohentuessa”, Laptin hankekehitysjohtaja Tuomas Lindfors kertoo.

”Tavoitteena on helpottaa taloyhtiöiden saneeraushankkeiden rahoitustarvetta avaimet käteen -palvelullamme. Se on taloyhtiölle erittäin varteenotettava vaihtoehto, sillä taloyhtiö voi täydennysrakentamishankeen ansiosta kattaa jopa 50 % putkiremontin kustannuksista.”

Paperihommat hoituvat

Lindfors kertoo, että prosessi käynnistyy aina Laptin veloituksettomalla tontin tuottomahdollisuuksien arvioinnilla. Mikäli taloyhtiö päättää sen jälkeen käynnistää hankkeen, yritys hoitaa koko prosessin taloyhtiön edustajana viranomaisten suuntaan.

”Se tarkoittaa, että teetämme arkkitehtisuunnitelmat, neuvottelemme kaavoituksesta, ohjaamme kaavoitusprosessia ja ostamme tai vuokraamme tontin taloyhtiöltä. Näin taloyhtiön tontille syntyy uusi rakennuspaikka, jolle rakennamme uuden kohteen. Voimme sopia taloyhtiön kanssa samalla myös piha-alueiden päivityksestä”, Lindfors jatkaa.

Lapti on jo toteuttanut useita lisärakentamiskohteita pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

”Kysyntää on tullut kiitettävästi taloyhtiöiden suunnalta ja toteutetut kohteet ovat olleet hyvin haluttuja. Moni uudiskohde on nimittäin rakennettu alueelle, jossa ei ole välttämättä ollut tarjolla uudiskohteita. Teemme lisärakentamista yhteistyössä taloyhtiöiden kanssa kasvukeskuksissa koko Suomen laajuisesti.”