Töpseli

Tärkeintä pistorasioiden ja kytkimien kannalta on se, että niitä on riittävästi ja ne ovat oikeilla paikoilla. Sähkösuunnittelija ja -asentaja kyllä pitävät huolen siitä, että järjestelmä kokonaisuudessaan toimii, mutta eivät ilman asukkaan apua tiedä mihin kohtaan esimerkiksi yöpöydät sijoitetaan, montako pistorasiaa kutakin varten tarvitaan ja tarvitaanko niiden viereen myös puhelinpistorasia.

Tuskin on yhtään kodin viihdekeskittymää, jossa ei olisi tarvittu runsaaltakin tuntuvan pistorasiamäärän lisäksi vielä jatkojohtoja. Jos jatkojohdot on siististi sullottu muiden johtojen joukkoon laitetason taakse, niin haitta on vähäinen, mutta jos keittiössä tai jopa kylpyhuoneessa joudutaan käyttämään jatkojohtoa, niin se on selvä turvallisuusriski.

On myös hyvin tärkeää, että terasseilla, parvekkeilla ja mahdollisissa pihapylväissä on riittävästi pistorasioita, sillä jatkojohtojen vetäminen sisältä ulos on ehdottomasti kielletty.

Viime aikoina on tullut markkinoille runsaasti johdottomia järjestelmiä, joilla valaistusta tai muita laitteita ohjataan joko kädessä pidettävällä kaukosäätimellä tai kiinteästi asennetulla kytkimellä. Osa näistä laitteistoista on lähennä täydentäviä, eli helposti itse pistorasiaan liitettäviä kytkimiä tai valonsäätimiä, joissa olevaan pistorasiaan kytketään itse valaisin. Osa taas on kiinteästi asennettavia laitteita, joiden asennuksen tekee sähkömies.

Johdottomuudesta on suurin etu korjausrakentamisessa, jolloin vältetään mahdollisesti seinien piikkaus tai rumien pintajohtojen asennus. Toinen iso etu on se, että esimerkiksi kattolamppua ohjaavien kytkinten määrä voidaan lisätä. Johdottomuutta kannattaa kuitenkin harkita myös uutta rakentaessa. Parhaiten sen edut tulevat esille ns. elinkaariajattelussa.

Esimerkiksi vessan tai lastenhuoneen ovenpieleen on silloin helppo asentaa kaksi kytkintä, joista toinen on normaali- ja toinen ?polven? korkeudella. Helposti tarralla kiinnitettävä kytkin voidaan sijoittaa esimerkiksi vaarin yöpöytään. Samoin voi myös makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön valaistuksen kytkimet kiinnittää vaikkapa pyörätuoliin.

Langattoman järjestelmän valinnassa kannattaa päätyä tunnettujen asennustarvikevalmistajien mallistoihin, sillä tarjolla on paljon tavaraa, jotka on luokiteltava lähinnä leluiksi. Syynä tähän on osaltaan se, että enää sähkötarvikkeillekaan ei ole pakollista ennakkotarkastusta.