Viime vuoden lopulla Helsingin Pasilaan avattu Tripla on saanut Suomen Tasolasiyhdistyksen myöntämän Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinnon. Suurrakennushankkeessa lasirakenteet nousevat hyvin esiin.

Vuoden 2020 Lasirakenteeksi valitussa Triplassa lasirakenteista nousee esiin moniulotteinen kokoseinän parvekelasijulkisivu, box-ikkunat ja aseman taitelasijulkisivu. Tripla koostuu kolmen korttelin kokonaisuudesta, johon kuuluu kaksi asuinrakennusta, hotelli, toimistoja, rautatieasema, pysäköintilaitos ja kauppakeskus.

Palkintotuomariston mukaan Triplan suunnittelussa on otettu taitavasti huomioon ympäröivän alueen massiivinen rakenne tuomalla kokonaisuuteen keveyttä, uutta ilmettä ja moniulotteisuutta, jopa
lämminhenkisyyttä modernein lasirakentein.

Tripla valittiin voittajaksi seitsemän ehdokkaan joukosta hankkeen suunnittelun vaativuuden ja monitahoisen lasisen julkisivurakenteen ansiosta.

Kevyttä ja moniulotteista pintaa

Vaikka Triplan julkisivun taitelasi, boxikkunat ja kokoseinän parvekelasitus ovat massiivisia, on ilmettä osattu rikkoa kolmiulotteisuudella ja uudenlaisilla ratkaisuilla. Lisäksi suunnittelun tasosta kertoo se, että alkuperäinen idea on pystytty viemään läpi koko hankkeen.

Tuomariston mukaan taitelasi silkkipainokuvioineen tekee asemasta ystävällisemmän kuin mitä se olisi tasaisella lasituksella heijastuksineen. Taidelasin kevyt ulkonäkö sekä parvekelasinen julkisivu rikkovat suurta pintaa moniulottoisuudella.

”Uskoisin, että Triplan kokonaisuuden lasirakenteet ovat yksi syy siihen, miksi Pasilan alue on saanut tämän hankkeen myötä suitsutusta. Tripla edustaa Pasilassa nykyarkkitehtuurin suuntausta, jossa lasirakentamisella on entistä suurempi merkitys. Triplan lasirakenteet ovat yksi keskeinen arkkitehtoninen osa-alue, joka tuo koko kaupunginosan uudelle vuosituhannelle”, pohtii Swecon arkkitehti Simo Anttilainen.

Sweco toimi hankkeessa kumppanina Arkkitehdit Soini & Horto Oy:lle.  Swecon arkkitehtien vastuualueena oli asemalohkon arkkitehtisuunnittelu. Sweco on vastannut myös asemakorttelin rakennesuunnittelusta sekä aseman, kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakennus- ja sähkötöiden valvonnasta.

”Rakenneteknisesti mielenkiintoisinta ja samalla myös haastavinta oli suunnitella taitelasiseinien konstruktiot. Meidän rakennesuunnittelun tiimimme on tehnyt loistavaa työtä tämän kanssa. Triplassa on kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen kiinnostavia rakenteita, joiden onnistuneesta toteuttamisesta voimme olla todella ylpeitä. Myös box-ikkunoiden testauksien valvonta on ollut kiinnostava työvaihe. Näitä ikkunarakenteita olemme olleet kehittämässä jo useiden vuosien ajan”, kertoo Jukka Sammi, Swecon julkisivujen rakennesuunnittelun osastopäällikkö.

Parvekelasitukset toimitti ja asensi Lumon Suomi Oy. Aseman taitelasijulkisivun ja julkisivulasit toimitti ja asensi Normek Oy ja profiilit toimitti Purso Oy. Box-ikkunat valmisti HAKA PKS Oy ja Metek Oü. Eristyslasit
valmisti Lasiluoto Oy. Lasikonsulttina toimi Lasifakta Oy.