Led-nauhavalaisin on suhteellisen uusi valonlähde. Niitä ei ole juurikaan tarkasteltu Tukesin markkinavalvonnassa, vaan painopiste on ollut led-nauhoihin liitettävien liitäntälaitteiden (led-muuntajien) testaamisessa. Tukes tekee kuitenkin koko ajan markkinavalvontaa ja seuraa tilannetta aktiivisesti, sanoo sähkötuotteiden markkinavalvonnasta ja turvallisuudesta vastaava johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesista.

”Liitäntälaitteiden rakenteista on löytynyt puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun vaaran. Niissä on ollut esimerkiksi eristyspuutteita ja liitäntälaitteita on varustettu vääränlaisilla liitäntäjohdoilla. Kaikki liitäntälaitteet eivät ole myöskään täyttäneet ilmoitettua kotelointiluokkaa veden haitallista tunkeutumista vastaan (esimerkiksi IP44 tai IP65).”

Valmiit tuotepaketit varmin valinta

Kuluttajien tekemät tuotevalinnat ja kodin uumenissa toteutettavat asennusratkaisut eivät aina suju kuten pitäisi. Valmistajan antamia asennusohjeita ei aina noudateta tai käytetään vääränlaisia osia.

”Led-nauhavalaisin on eräänlainen rakennussarja, jonka kuluttaja tai sähköasentaja kokoaa ja asentaa. Nauhoihin voi liittyä monia oheistuotteita, kuten himmennin, asennuskiinnikkeet, alumiininen kiinnitys/jäädytysprofiili, liitäntä- ja jatkojohdot, pääte- ja jatkopalat jne. Osien yhteensopivuus pitäisi aina varmistaa myyjältä tai maahantuojalta. Tärkeintä on noudattaa valmistajan asennusohjeita ja käyttää valmistajan led-nauha-asennukseen tarkoittamia komponentteja, jota voidaan varmistua, että syntynyt led-nauhavalaisin on vaatimustenmukainen ja turvallinen”, Toivonen korostaa.

”Kuluttajalle varmin valinta on hankkia tuotepaketti, joka sisältää kaikki asennukseen tarvittavat komponentit. Tällöin voi olla varma, että mukana on sopiva liitäntälaite, joka on tarkoitettu asennettavaksi erillisenä yksikkönä. Jos jännitelähde alimitoitetaan tai nauhaan liitetään myöhemmin lisää pituutta, led-nauha toimii himmeämmin tai ei ollenkaan. Asennuksia uusiessakin on tärkeää kysyä ohjeita myyjältä tai maahantuojalta.”

Haastavia asennustöitä

Asennusohjeita lueskellessa nousee välillä epäilys, suoriutuuko kuka tahansa omatoimiasentaja tehtävästä. Pitkälle nauhavedolle opastetaan tekemään toiset syöttöjohdot joko samasta muuntajasta tai asentamaan muuntajan keskelle nauhaa, josta lähtevät johdot kumpaankin päähän. Yli 10 metrin asennuksissa neuvotaan asentamaan kaksi erillistä muuntajaa, yksi kumpaankin päähän.

”Jotkut sinänsä omatoimiasennuksiksi sopivat työt ovat niin haastavia, että ne on paras jättää sähköalan ammattilaisten tehtäviksi”, toteaa Toivonen.

Koska led-nauhan paras puoli on näkymättömyys, myös on muuntajakin saatava pois silmistä. Kuluttajia opastetaan piilottamaan muuntaja esimerkiksi kaappiin.

”Muuntajat lämpenevät normaalisti hieman käytön aikana. Erilaiset muuntajat lämpiävät hieman eri tavalla nauhan käyttämän tehosta ja muuntajan rakenteesta riippuen. Normaalitilanteessa tästä ei kuitenkaan ole vaaraa tai haittaa. Muuntajaa ei silti kannata peittää, jotta se pääsee luovuttamaan hukkalämmön pois. Muuntaja on myös hyvä asentaa paikkaan, jossa sen kuntoa voidaan tarkkailla ja josta se on helppo tarvittaessa vaihtaa uuteen”, sanoo Toivonen.