Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana. Viranomaiset muistuttavatkin turvallisesta kertakäyttögrillien käytöstä.

Pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuonna 2017 kirjattu useita kymmeniä tapauksia, jossa palon syynä on ollut kertakäyttögrillin kuumana pois heittäminen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Helsingin pelastuslaitos muistuttavat noudattamaan kertakäyttögrillin käyttöohjeita ja varmistamaan etukäteen missä saa grillata. Kertakäyttögrilleistä löytyy aina käyttöohjeet ja varoitukset. Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen kuin sen voi hävittää.

”Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen. Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta. Grilli ei jäähdy vedellä tai hiekalla sammutettaessakaan välittömästi, vaan jäähtymiselle kannattaa jättää reilusti aikaa”, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Sammuta aina runsaalla vedellä

Kertakäyttögrillit kannattaa aina sammuttaa runsaalla vesimäärällä. Grillille kannattaa myös antaa reilusti aikaa jäähtyä ennen kuin sen heittää roskiin.

Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kaikkialla, vaan sen käyttöön pitää olla maanomistajan lupa. Viranomaiset neuvovat myös selvittämään etukäteen kunnan ohjeet esimerkiksi puistossa grillaamiseen.

Vuonna 2017 syttyi yli sata paloa, joissa takan, kiukaan tai grillin tuhkat oli tyhjennetty maastoon tai astiaan ennen niiden kokonaan jäähtymistä. Useissa tapauksissa tuhka oli tyhjennetty talon seinustalle tai laitettu jäähtymään muoviseen ämpäriin. Kuuma tuhka on sitten päässyt kytemään ja aiheuttanut tulipalon.

Tuhkaa tyhjentäessä on varmistuttava, että tuhkat ovat täysin jäähtyneet, ja silloinkin pitää aina käyttää palamatonta astiaa, ei koskaan muoviämpäriä. Vaikka oletatkin tuhkan jäähtyneen, kannattaa aina varmuuden vuoksi laskea reilusti vettä tuhka-astiaan ja asettaa astia kauas kaikesta palavasta materiaalista. Tuhkaa ei saa heittää luontoon.

Näin käytät kertakäyttögrilliä turvallisesti

  • Kertakäyttögrillin käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.
  • Älä käytä grilliä sisätiloissa. Sisällä on tulipalon ja häkämyrkytyksen vaara.
  • Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa.
  •  Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä.
  • Huolehdi, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.
  • Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan.
  • Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.
  • Varaa mukaan tarvittavat välineet käytetyn grillin siirtämiseen lähimpään kierrätysastiaan.
  • Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta.