Turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo kuluttajia harkitsemaan tarkasti millaista käsidesiä he ostavat. Käsidesejä on tehty jopa lasinpesunesteen etanolista.

Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Markkinoilla on ollut käsidesejä, jotka ne ovat sisältäneet sellaisia ainesosia, joita ei ole tarkoitettu iholle. Desinfiointiaineita on markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Tukes pyytääkin nyt kuluttajia harkitesemaan, ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ylipäätään tarpeellisia. THL:n oheistuksen mukaan käsien peseminen saippualla ja vedellä tuhoaa virukset parhaiten.

Puutteita varoitusmerkinnöissä

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset.

Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

”Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteiden myyntipäällyksissä on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä: tuotteen luvataan tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa tuotteen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi”, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.