Timpureista käydään jo kilpailua. Viime vuonna nähtiin rakennustarvikkeiden hurja hintojen nousu, ja rakentamisen ammattilaisista oli paikoin pulaa. Miten käy tänä vuonna – ja kuinka nopeasti saa talopaketin?

Moni omakotitalon rakentamista suunnitteleva miettii nyt, millä aikataululla talopaketin saa. Löytyykö hyviä kirvesmiehiä ja muita rakentamisen ammattilaisia helposti? Sekin huolestuttaa, nousevatko rakennustarvikkeiden hinnat uudestaan, kuten vaikkapa kakkosnelosten hinnat 2021. Tai tuleeko joistakin tarvikkeista taas pula samalla tavalla kuin kestopuusta viime kesänä?

Talopaketin oston yhteydessä saa yleensä sovittua samalla rakentamisporukat työmaalle, ainakin talopaketin pystytykseen, usein myös koko projektiin avaimet käteen -periaatteella. Kun tarvitaan ammattilaisia taloon, joka rakennetaan paikan päällä ns. pitkästä tavarasta, liikkuvia osia on projektissa enemmän. Jotta timpureista ei tule pulaa, kannattaa timpureiden, muurareiden, sähkömiesten ja muiden ammattilaisten kanssa kannattaa sopia kuukausia ennen rakentamisen aloitusta – ja rakennustarvikkeita pitää tilata ajoissa.

Rakentamisen suhdanne jatkuu 2022 varsin vahvana myös pientalojen osalta. Siksi voi paikallisesti olla haasteita ammattityövoiman saatavuudessa. Etenkin muurareista ja kirvesmiehistä on kova kysyntä. Suomessa on kuitenkin myös tuhansia rakentajia työttöminä, eli työvoimaa on valtakunnan mitassa kyllä tarjolla”, sanoo Rakennusliiton viestintäpäällikkö Janne Mäkinen.

Haasteita hyvien rakentajien saamisessa voi olla ainakin pääkaupunkiseudulla sekä suurissa kaupungeissa Tampereella ja Turussa ja niiden ympäryskunnissa. Marraskuussa 2021, hiljaisena aikanakin, Suomessa oli tilastojen mukaan runsaasti avoimia rakennusalan työpaikkoja, enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä rakennusalan yli kymmenen prosentin työttömyysluvuista huolimatta.

Timpureista pulaa: ”Varaa rakentajat helmikuussa”

”Näin vuodenvaihteen tienoilla on rauhallisempaa, mutta kyselyitä on tullut todella paljon. Kokemuksesta voin sanoa, että kohta puhutaan viimeisistä hetkistä varata timpureita ja muita ammattilaisia, jos aikoo aloittaa omakotitalon rakentamisen keväällä tai alkukesästä”, vantaalaisen Timpurilta Talo Oy:n yrittäjä Mikko Merelä sanoo.

Hänen yrityksensä rakentaa eniten omakotitaloja pitkästä puusta paikan päällä, mutta pystyttää myös talopaketteja suoraan asiakkaan kanssa sopien. Palkkalistoilla on neljä työntekijää ja sen lisäksi on aliurakoitsijoiden verkosto.

”Viimeistään helmikuussa kannattaa varata rakentajat. Sen jälkeen kalenteri täyttyy niin, että ei meinaa ehtiä edes vastata kysyjille”, Merelä kertoo.

Hänen mukaansa myöhemmin keväällä ja kesän korvallakin voi toki saada rakentajia, jos jokin projekti yllättäen peruuntuu. Pienempiä hommia rakennusfirma voi myös ehtiä tehdä sopivissa väleissä, jos jollakin omakotityömaalla esimerkiksi betonivalu siirtyy ja firmalla on siten vapaata kapasiteettia.

”Omakotitalon rakennuttajat soittavat usein aivan liian myöhään, kysyen kävisikö ensi viikosta alkaen tai sitä seuraavalla” Mikko Merelä sanoo.

Hän vinkkaa rakennuttajille, että omakotitalon tarkan aloituspäivän ei tarvitse olla tiedossa vielä siinä vaiheessa, kun rakennusfirmaa tai timpureista koostuvaa porukkaa aletaan kysellä.

”Monet odottavat siihen saakka kunnes saavat rakennusluvan. Ensiksi tilataan maanrakentaja ja sen jälkeen tuleekin kiire, jos rakentajia ei ole vielä varattu”, painottaa Merelä.

Hänen yrityksensä tekee tuntitöinä omakotitaloja joko avaimet käteen -periaatteella tai vain tietyt vaiheet talosta. Usein asiakkaat haluavat tehdä osan töistä itse.

Hänen rakentamiensa talojen koot vaihtelevat enimmäkseen 130 ja 200 neliömetrin välillä. Monesti taloihin tehdään paljon pieniä muutoksia kuten väliseinien siirtoja.

”Sen olen huomannut, että nyt koronan aikana taloihin on alkanut tulla työhuoneita aiempaa enemmän”, Mikko Merelä kertoo.

Kuinka nopeasti saa omakotitalon talopaketin?

Rakennusteollisuus RT:n ja Pientalo­teol­lisuus PTT ry:n arvion mukaan vuonna 2021 aloitettiin 8100–8200 omakotitalon rakentaminen. Määrä on peräti 17 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020. Tänä vuonna niiden määrän odotetaan vielä hieman kasvavan.

”Talovalmistajien tilauskanta on ennätyksellisen hyvä, mutta toimitusaikoja löytyy loppukeväälle ja alkukesään. Talovalmistajat ovat viime vuoden aikana rekrytoineet paljon rakentamisen ammattilaisia, joten kasvaneeseen omakotirakentamisen kysyntään on pystytty reagoimaan”, kertoo PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen.

”Rakentaminen kasvu painottuu tämän vuoden alkupuoliskolle. Asuntotuotanto hidastuu vähitellen tämän vuoden aikana. Vuonna 2023 hidastuva talouskasvu asettaa myös rakentamiselle rajat”, toteaa RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

PTT:n Rautiainen huomauttaa, että monet tekijät, muun muassa koronaepidemian kehittyminen ja kuntien tonttitarjonta, voivat vielä vaikuttaa vuoden 2022 aloitusmääriin.

Rakennuslupa-asiat kuntoon

”Yksi erittäin merkittävä aikatauluihin vaikuttava tekijä on rakennusluvan saaminen, jonka nopeudessa on suuria kuntakohtaisia eroja. Luvan voi jossakin kunnassa saada viikossa tai siihen voi pahimmillaan mennä useita kuukausia”, Rautiainen kertoo.

Joidenkin kuntien rakennusvalvonnat ruuhkautuivat viime vuonna suuren lupamäärän vuoksi. Rautiainen painottaa, että kuntien pitää nyt huolehtia rakennusvalvontojen riittävistä resursseista – lisäksi rakennuslupaprosesseja tulisi sujuvoittaa ja kehittää paremmin ennakoitaviksi.

”PTT on esittänyt, että rakennusluvan käsittelyajalle määriteltäisiin maksimikestoaika. Esimerkiksi Ruotsissa rakennusluvan maksimikäsittelyaika on lain mukaan 10 viikkoa”, Kimmo Rautiainen huomauttaa.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 1/22. Lue artikkeli digilehdestä.

Lue lisää:

Talonrakentajien neuvo: Älä seisosta tuntipalkkaisia työmiehiä odottamassa!

Rakennustarvikkeiden hintojen nousu näyttää rauhoittuvan

Vuonna 2021 nähtiin rakennustarvikkeiden hurja hintojen nousu, erityisesti puutavarassa. TM Rakennusmaailma (7/2021) kävi loppukesästä läpi tarvikkeiden hintoja yhdeksässä verkkokaupassa. Hintoja vertailtiin tammikuun 2021 ja heinäkuun lopun välillä.

Kakkosnelosen hinta oli noussut keskimäärin 115 %, hurjimmillaan jopa 156 %. Teräsverkon (2,35 x 5 m) hinta oli noussut enimmillään 119 % ja ruskean 28 x 95 terassilaudan hinta pahimmillaan 124 %. Monet kaupat myös joutuivat myymään eioota kestopuun suuren kysynnän vuoksi.

Puutavaran hinta kääntyi Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa maltilliseen laskuun. Lokakuusta marraskuuhun se laski edelleen 2,6 %. Puutavaran hinta oli kuitenkin marraskuussa jopa 57,4 % vuodentakaista korkeammalla tasolla. Hinnan palautuminen huippulukemista on vaikuttanut hitaalta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat vuoden 2021 marraskuussa 9,6 % vuodentakaisesta. Tarvikepanosten kustannukset nousivat vuodessa 13,7 % ja työkustannukset 6,5 %.

Pieniä viiveitä ja puutteita

”Rakennustarvikkeiden kauppa on pitkälti normalisoitunut koronan huippuajoista ja rakennustarvikkeita on hyvin saatavilla, tilanne on K-Raudassa ja Onnisella hyvä. Mikäli kysyntä jatkuu nykyisellä tasolla, niin tavaraa riittää”, kertoo Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan tuotelinjajohtaja Harri Karumo.

Hän vastaa työvälineiden, rakennustarvikkeiden ja puutavaran hankinnasta K-Rautoihin ja tekniseen tukkukauppaan Onniseen. Molemmat ketjut ovat Suomessa alallaan markkinajohtajia.

Karumon mukaan rakennustarvikkeiden toimitusajoissa on maailmanlaajuisen tilanteen johdosta pientä viivettä. Satunnaisia puutteita voi olla yksittäisissä tuotteissa.

”Tuoteryhmistä on syytä mainita puutavara. Puutavaran hinta laski merkittävästi viime lokakuussa 2021. Kaikkiaan vuoden 2021 loppukesän huippuhinnoista puutavaran hinta on laskenut tällä hetkellä jo keskimäärin 30 %”, Karumo kertoo.

”Vuoden 2022 alussa puutavaran hinnassa näkyi merkkejä lievästä hinnannoususta, mikä johtuu puutavaran maailmanmarkkinahinnan noususta. Arviomme mukaan puutavaran isoin hinnannousu on kuitenkin takanapäin”, Karumo sanoo.

Tästä hintojen nousu johtuu

Rakennustarvikkeiden hintojen nousujen taustalla ovat muun muassa:
• kasvanut kysyntä koronasta johtuen
• tuotantovaikeudet tietyillä alueilla
• logistiikan ongelmat ja hintojen nousu
• raaka-aineiden hinnankorotukset