Biotakan idea on mielenkiintoinen: pienikokoisessa ja kevyessä laitteessa voidaan polttaa nestettä tai geeliä, jolloin saadaan aikaan aito tuli. Elävän tulen liekkiä ihminen tuijottaa mielellään ja pitkäänkin.

”Meiltä kysytään biotakkoja entistä enemmän. Tulisijan avulla saadaan elävä tuli hormittomaankin kohteeseen vaivattomasti. Takka myös sisustaa tilaa ja luo tunnelmaa. Biotakka sopii tähän päivään”, Suomen Sisustustakan Jaakko Raanimo kertoo.

Raanimon mukaan biotakat ovat nykyaikaisia, sisutuksellisia ja huonekalumaisiakin. Esimerkiksi passiivitalot ovat tiiviitä eivätkä tarvitse runsasta lämmitystä. Biotakat soveltuvat passiivitaloon, loft-asuntoon sekä muihin yksityisiin ja julkisiin tiloihin, kuten hotellin aulaan ja ravintolaan. Niitä voi käyttää myös veneessä tai ulkotiloissa.

Tulisija savupiiputtomaan taloon

Tulisijan hankkiminen savupiiputtomaan ja vanhaan rakennukseen voi olla haastavaa. Hormin tekeminen onnistuu ja kevytmallejakin on tarjolla, mutta rakennustyö vaatii luvan ja ammattilaisen hoitamaan kokonaisuuden. Rakenteet voivat myös olla vanhassa asunnossa sellaiset, etteivät ne kanna satojen tai jopa tuhannen kilon painoista tulisijaa. Myös kerrostaloon tulisijan hankkiminen voi viedä aikaa, ja olla joskus jopa mahdotonta lupien, rakenteiden ja paloturvallisuuden vuoksi.

”Biotakkojen kirjo on suuri alkaen pienistä pöytätulista jopa yli kahden metrin mittaisiin ja automaattisesti ohjattuihin kokonaisuuksiin. Takka voidaan yhdistää esimerkiksi talon rakenteisiin tai valita takaksi pieni ja helposti paikasta toiseen siirreltävä elementti”, Noa Homen Akseli Puhakka sanoo.

Kotikäyttöön tarkoitetuissa takoissa paloaika voi olla 3–5 tuntia, ja elektronisesti ohjatussa biotakassa tuli voi pysyä jopa yli vuorokauden yhdellä täyttökerralla.

Mitä lupia tarvitaan?

Pienen biotakan kuten pöytätulen voi sijoittaa asuntoon varsin vapaasti valmistajan ohjeita noudattaen. Jos takka kiinnitetään seinälle, käyttöohjekirja kannattaa lukea tarkasti sekä huomioida seinän rakenne ja kantavuus. Takka on saatava tukevasti kiinni ja varmistettua, etteivät seinärakenne ja pintamateriaalit kuumene liikaa. Taloyhtiössä asuvan on hyvä keskustella isännöitsijän kanssa ja hakea lupa asennukseen.

Kunnan rakennusvalvonnasta kannattaa varmistaa lupa-asiat. Viranomaiset voivat vaatia takkamallista hyväksyntätodistuksen ja valmistajan ohjeet siitä, että malli soveltuu asennettavaksi esimerkiksi osaksi seinäpintaa tai nurkkausta. Hormittomien takkojen valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että tuote on turvallinen, sen mukana on asianmukaiset asennus- ja käyttöohjeet ja tuotteesta löytyy tarvittavat varoitusmerkinnät.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo biotakkojen asiallisuutta ja antaa kuluttajille yleisiä ohjeita asennuksesta ja laitteen turvallisesta käytöstä. Takka on muun muassa aina sijoitettava riittävän kauaksi palavista materiaaleista kuten verhoista ja tekstiileistä. Takan käyttöä tulee valvoa. Tulen sammuttamiseen ei saa käyttää vettä tai muita nesteitä. Biotakan läheisyydestä tulee löytyä sammutuspeite.

Biotakoissa käytetään etanolipohjaisia polttoaineita, joiden myyntiä valvoo sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira. Bioetanoli on herkästi syttyvää ainetta ja sitä voi säilyttää asuinhuoneistossa enimmillään 25 litraa. Myyjän kanssa kannattaa jutella ja tarkistaa myös käyttöohjekirjasta, millaista polttoainetta biotakan valmistaja suosittelee laitteelleen.

Opettele käyttämään laitetta

Edullisissa biotakoissa voi olla pieni tulipesä. Polttoaine lisätään suppilon avulla tankkiin ja tuli palaa esimerkiksi tunnin. Kalliimmissa malleissa on automatiikkaa ja turvalaitteita kuten muun muassa polttoaineen lisäys sähköpumpulla, säiliön liian täyttämisen esto sekä liekin valvontalaitteisto. Laite voi tuottaa lämpöä usean kilowatin verran ja tuli voi palaa biotakassa tuntikausia.

Takan asennuksessa tulee olla tarkkana, noudattaa valmistajan ohjeita ja pitää huoli siitä, ettei laite pääse kaatumaan ja polttoainetta leviämään ympäristöön. Kuumalla pinnalla polttoaine höyrystyy ja liekki saattaa loimahtaa hallitsemattomasti. Viisainta on polttaa tankki loppuun, tai jos joutuu sammuttamaan liekin aiemmin, huolehtia tilan tuuletuksesta ja varoa koskemasta polttimen kuumaan pintaan.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailman lehdestä 12/17.