Pikakokeessa Stihl Carbon Concept – tulevaisuuden moottorisaha

Moottorisahoja valmistava Andreas Stihl AG. on kehittänyt konseptisahan, joka esittelee lähitulevaisuuden tekniikkaa. Mallia on valmistettu puolisen tusinaa kappaletta joita on esitelty ympäri maailmaa kokemuksien keräämiseksi, ja tietenkin markkinointisyistä. Virallisen tarinan mukaan sahan valmistusta ei olla aloittamassa ainakaan kovin pian, mutta tällaiset esittelyt yleensä ennen pitkää johtavat myytävään tuotteseeen.
Carbon Concept on tehoisekseen ennenkuulumattoman kevyt. Itse saha painaa vain kuusi kiloa ilman polttoainetta, terälevyä ja ketjua. Se on siis 1,4 kg kevyempi kuin samantehoinen tuotantosaha MS 661 C-M, joka taas on oman kokoluokkansa kevein saha. Painoero ei kuulosta suurelta, mutta prosentteina se on peräti 20, mikä on melkoinen vähennys. Kun moottorin teho on 5,4 kW ja painoa kuusi kiloa, se tekee teho/painosuhteeksi 1,11 kg/kW, mikä tiettävästi on alan ennätys.
Carbon Conceptin moottorin iskutilavuus on 82,4 cm3, kun MS 661:n iskutilavuus on 91,1 cm3. Tavallisten mökkisahojen iskutilavuus on 30-45 cm3.
Terälaipan kevennys on vielä huomattavampi. Käyttämällä terälevyssä hiilikuituydintä sen painosta on onnistuttu höyläämään puolet pois. Rollomatic ES Carbon -terälevy painaa vain 780 g, kun tavallinen teräksinen 63 cm pitkä eli 25-tuumainen laippa painaa yli puolitoista kiloa. Laipan keveyden ansiosta koko sahapaketti on yhtä hyvässä tasapainossa ja yhtä kevyt liikutella kuin tavallinen saha 13-tuumaisella terälevyllä.

Stihl carbon concept tulevaisuuden moottorisaha

Laihdutuskuuriin sisältyy hiilikuidusta tehdyt kahvat, kopat ja terälevy. Titaanista tehty äänenvaimennin palvelee kestävyyttä ennemmin kuin painonsäästöä.

Koko rakenteessa kuultaa äärimmäinen painon optimointi. Kahvat ovat hiilikuitua, äänenvaimennin on valmistettu titaanista ja kampikammio on valettu alumiini-magnesiumseoksesta. Moottorin suojakopat ovat myös hiilikuidulla lujitettua muovia.
Kaasutin on korvattu elektronisesti ohjatulla polttoaineen suihkutuksella. Sekin on moottorisahan tekniikassa uusi askel. Kylmäkäynnistyksestä lähtien Carbon Concept tuottaa täyden tehon kaikissa olosuhteissa. Tekoäly sovittaa polttoaineseoksen vallitseviin olosuhteisiin kuten lämpötilaan, ilmanpaineeseen ja jopa polttoainelaadun mukaan.
Polttoaineseos, suihkutusmäärä ja sytytysennakko sääätyvät jatkuvasti kuorman ja kierrosluvun mukaan. Tämän ansiosta saha on myös erittäin polttoainetaloudellinen ja vähäpäästöinen.