savumax

Savupiippuvaraaja sopii hyvin omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Siinä yhdistyvät savupiippu, lämmön talteenotto, lämmitysjärjestelmän lämmönlähde ja vieläpä aurinkoenergiavaraaja. Tilantarve ei ole paljon pelkkää tavanomaista savuhormia suurempi.

Turengissa rakenteilla olevaan Mika Rajalan perheen taloon tuli Savumax-savupiippuvaraaja. Rajalalle ajatus savukaasujen hyödyntämisestä lämmityksessä ei ollut aivan vieras.

”Appiukko, LVI-alan mies, suunnitteli vastaavaa lämmitystä jo 70-luvulla, mutta se jäi silloin toteuttamatta. Päätös on siltä ajalta, että joskus taloon tulee sellainen lämmitys”, kertoo isäntä.

Rajalan taloudessa on lisäksi totuttu ensitöiksi aamuisin sytyttämään tuli hellaan aamukahvin ja -puuron keittoa varten, joten samalla hoituu talon lämmitys kuin itsestään. Savumax soveltuukin parhaiten talouksiin, joissa piisiin, takkaan tai saunan kiukaaseen pannaan tuli joka päivä.

Yksinkertaisimmillaan ja periaatteessa vastaavaa lämmitystä on sovellettu jo iät ja ajat. Puulämmitteisissä saunoissa lämmitetään kylpyvettä savuhormin kylkeen asennetuissa vesisäiliössä. Savumaxissa periaate on kehitetty nykyaikaa vastaavaksi siten, että tulisijan hukkalämpö hyödynnetään ja varastoidaan lämminvesivaraajaan.

Savumaxille riittää nimenomaan hukkalämpö, joka muutoin johdettaisiin suoraan harakoille. Nykyaikaiset tulisijat, muun muassa varaavat takat ja hellauunit, on suunniteltu usein niin, että mahdollisimman suuri osa palokaasujen lämmöstä hyödynnetään jo tulisijassa. Näin hormiin mennessä palokaasujen lämpötila on laskenut.

Savumaxin suurin sallittu savukaasujen lämpötila on + 600 C astetta. Savumax soveltuu parhaiten taloon, jossa huonetilat lämmitetään vesikiertoisella lattia- ja/tai patterilämmityksellä.

Puu, aurinko ja sähkö

Savumax ei ole ainoastaan puulämmitteinen. Siinä on useita lämmitysliitäntöjä. Lähes poikkeuksetta käytetään sähkövastuksia. Sähkövastukset toimivat varalämmönlähteenä, jolloin sähköllä voidaan huoletta hoitaa talon peruslämmitys, vaikka asukkaat olisivat poissa pitempiä aikoja.

Usein käytetty lämmityslisä on myös aurinkokerääjät, joita asennetaan kohteesta ja tavoitteista riippuen 2–6 kappaletta. Olli Huttunen Savumaxilta kertoo, että aurinkokerääjillä voidaan tuottaa vuosittain noin puolet lämpimään käyttöveteen tarvittavasta energiasta ja noin 10–30 prosenttia huonetilojen lämmitysenergiasta.

Lisäksi Savumaxissa on lämmitysliitäntä lämmönvaihdinta varten. Takkaan asennettavalla lämmönvaihtimella takan lämpöenergia saadaan tasaisemmin jaettua taloon. Lämmönjakona käytetään yleisimmin vesikiertoista lattialämmitystä.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/2008!