Puulattian valinnassa kannattaa kiinnittää huomio muutamaan käytännön seikkaan. Käy läpi ainakin nämä muistilistan asiat, kun olet uusimassa kotisi puulattiaa.

Tumma vai vaalea?

Tällä hetkellä sisustustrendit suosivat molempia, niin tummia kuin vaaleita lattioita. Huomioi, että lattian väri vaikuttaa koko kotisi ilmeeseen ja tunnelmaan. Tumma lattia imee valoa, mutta tekee tilasta toisaalta kodikkaan ja lämpimän. Vaalea puulattia heijastaa valoaja siten lisää tilan tuntua.

Leveää lankkua vai kapeaa sauvaparkettia?

Nyrkkisääntö on, että isoon tilaan kannattaa valita leveä 1- tai 2-sauvainen lattia ja pieneen tilaa 3-sauvainen vaihtoehto. Kun tila on iso, pääsevät leveät ja pitkät lankut parhaiten oikeuksiinsa.

Pitkittäin vai poikittain?

Pituussuunnassa asennettua lattia korostaa huoneen muotoa. Pääsääntöisesti lattiat asennetaan lautojen pituussuunnassa ikkunaa kohden. Mieti muutenkin valaistusta: luonnonvalo, huoneen muu valaistus ja sen ilmansuunta vaikuttavat siihen, miltä puulattia huoneessa näyttää.

Lakka vai öljy?

Lakkapintainen puulattia heijastaa enemmän valoa kuin öljytty, ja se on helpompi pitää puhtaana. Öljytty pinta taas korostaa puun syykuviointia ja syventää sen luonnollista väriä. Mattapinta on jalan alla karheampi kuin lakattu pinta, ja tuo rustiikkia fiilistä.

Rosoista rustiikkia vai hillittyä eleganssia?

Puulattioiden pintakäsittely ja värisävyt vaikuttavat niiden ilmeeseen. Nyt on trendikästä korostaa puun syitä ja pintastruktuuria. Myös lautojen reunaviisteillä saa eloa lattiaan, samoin harjauksella, kohokuvoinnilla ja sauahausjäljellä.

Kaikki samaa vai jotakin erilaista?

Kun koko koti on samaa puulattiaa, on ilme yhtenäinen ja harmoninen. Toisaalta eri käyttötarkoituksiin varatuissa huoneissa voi olla tyyliltään erilaiset puulattiat. Vaihtelua voi tuoda esimerkiksi sauvakoon muuntelulla. Kovat sävyvaihtelut luovat kontrastia ja tekevät ilmeestä helposti sekaisen, joten jos vaihdat tyyliä eri huoneissa, pidä silti sävymaailma yhtenäisenä.

Kysy lisäapua suunnitteluun alan ammattilaiselta, häneltä löydät parhaat vinkit ja ratkaisut.