Lähes joka kymmenes tukkii ilmanvaihtoventtiileitä vedon tunteen takia – ja pahentaa samalla ilmanvaihdon ongelmaa.

Joka kolmannesta suomalaiskodista ilmanvaihto puuttuu joko kokonaan tai se ei toimi kunnolla. Terveysilman tuore kysely kartoitti suomalaisten kokemuksia oman kotinsa sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Asukkaiden arvion mukaan sisäilman laatu on huono noin 150 000 asunnossa ja kohtalainen 870 000 asunnossa. Isoja ongelmia sisäilman kanssa on noin 30 000 kodissa.

Hapen loppumisen tunne johtuu hiilidioksidimäärän kasvusta. Syynä ovat yleensä puuttuvat, rikkinäiset tai tukitut korvausilmaventtiilit.

Omat toimet usein syynä

Tavanomainen virhe on, että ilmanvaihdon venttiilejä tukitaan tai suljetaan vedon tunteen takia. Lähes joka kymmenes vastaaja myönsi, että hänen kotonaan on tehty juuri näin. Erityisen paljon venttiilejä tukitaan rivi- ja paritaloissa. Se ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, vaan pahentaa sitä.

”Venttiilien tukkiminen ja sulkeminen lisää vedon tunnetta. Jos raitista ilmaa ei tulee riittävästi venttiilien kautta, koneellisen poistoilmanvaihdon imu synnyttää asuntoon alipaineen. Se imee ilmaa hallitsemattomina rakennevuotoina lattian, ikkunan- ja ovenkarmien tai muiden rakenteiden raoista. Sama ilmiö toistuu, jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan”, Terveysilman Markus Mäkinen summaa.

Rakennevuodot ja vedon tunne ovat yleisiä ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia. Ilma voi tuntua vuotavan sisään ikkunanraoista ja rakenteiden väleistä. Yhtä moni kokee, että kotona tuntuu vetoa myös silloin, kun ikkunat ovat kiinni.

”Vetoisuus tuntuu usein lattianrajassa. Talvella siihen kiinnittää herkemmin huomiota, kun ilma on kylmää. Rakennevuotoina sisään tuleva ilma ei ole puhdasta, vaan sen mukana sisäilmaan kulkeutuu epäpuhtauksia”, Mäkinen muistuttaa.

Korvausilmaventtiilejä ei saa sulkea tai tukkia, sillä se vain pahentaa vetoisuutta. Epäpuhdasta ilmaa alkaa vuotaa rakenteiden raoista.