Asuntokauppa on vilkastunut, kun maamme talous on kohentunut. Sp-Koti muistuttaa ison asuntolainan ottajaa maksukyvyn turvaamisesta yllättävässäkin tilanteissa.

Vuoden alusta syyskuuhun maassamme myytiin 10 200 omakotitaloa ja 24 000 kerrostaloasuntoa. Luvuissa on kasvua pari prosenttia vuoden takaiseen lukemaan verrattuna. Rivitaloasuntoja kaupattiin 11 000 kappaletta, ja siinä on runsaan prosentin lasku edelliseen vuoteen verrattuna.

”Jokaisen asunnonostajan ja asuntolainan ottajan kannattaa turvata maksukyky myös tiukkojen aikojen varalle. Nyt maassamme on meneillään noususuhdanne ja asuntolainojen korot ovat historiallisen matalalla tasolla. Ajat voivat kuitenkin muuttua ja niihin tulee varautua”, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen muistuttaa.

Yksin syyskuussa kiinteistönvälittäjät myivät 2 800 vanhaa kerrostaloasuntoa, 1265 rivitaloa ja 1250 vanhaa omakotitaloa.

Sijoitusasunto velkavipuna

Sp-Kodin mukaan tämän ajan ilmiöitä ovat mm. asuntoihin sijoittaminen ja sijoitusasunnon käyttäminen velkavipuna. Entistä nuoremmat henkilöt ovat lähteneet mukaan sijoitustoimintaan. Omasta maksukyvystä pitää huolehtia jo etukäteen. Matalan koron aika ei kestä iättömästi.

”Jo yhden prosentin ohjauskoron nosto merkitsee isossa lainassa jopa tuhansien eurojen lisämaksua. Elämme yleismaailmallisesti epävarmoja aikoja, ja muutokset taloudessa voivat olla nopeita”, Jukka Rantanen kertoo.

Omaa taloutta kannattaa katsoa pidemmälle kuin vuosi tai kaksi eteenpäin. Työttömyys, vakava sairastuminen tai esimerkiksi avioero voivat heilauttaa henkilön talouden hetkessä päälaelleen. Oma ja perheen talous ei saisi olla yhden kortin varassa. Talouden puskuria tulisi olla, säästöjä löytyä tai kiinteää omaisuutta pitäisi hallita.

Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Yllättäviin talouden muutoksiin voi varautua myös mm. lainan takaisinmaksuturvalla ja erilaisilla henkilövakuutuksilla kuten henki- ja sairauskuluvakuutuksella. Luoton takaisinmaksuturvan kysyntä on asiantuntijoiden mukaan yllättävän tasaista riippumatta talouden suhdannevaihteluista.

”Meillä luotetaan valtion pitävän huolta omistaan. Ihmiset kuvittelevat työttömyysturvan ja sairauspäivärahan riittävän elämiseen ja lainan takaisinmaksuun”, Sp-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Ville Raunio sanoo.

Jokaisella kannattaisi olla vähintään muutaman kuukauden nettopalkan suuruinen vararahasto ikävien tilanteiden varalle. Kriisin sattuessa reagointi tilanteeseen ja muutoksiin on vaikeaa.

”Voimme tarjota aktiivisessa elämänvaiheessa oleville 18–45 –vuotiaille uutta turvaa ja vakautta tuovaa tuotetta. Se yhdistää pitkäaikaissäästämisen ja vakavan sairauden turvan yhdellä kuukausittain perittävällä maksulla. Tuote soveltuu myös asuntolaina ottaneiden lisäturvaksi”, Ville Raunio sanoo.