Joulunpyhät ja muut loma-ajat ovat murtovarkaille houkuttelevaa aikaa. Näin hämäät murtovarasta ja turvaat kotisi omaisuuden lomasi aikana.

Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan usein etuoven kautta sorkkaraudan, ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla. Omakotitaloihin tullaan tyypillisesti takaoven tai terassin oven kautta, joissa lukitus on usein heikompi kuin etuovessa.

Varkaat etsivät usein käteistä rahaa, koruja ja muuta helposti kätkettävää ja rahaksi muutettavaa omaisuutta. Suomalaisia rikollisia kiinnostavat erityisesti myös alkoholi, aseet ja elektroniikka, kertoo vakuutusyhtiö If.

Kotia voi valvoa myös etäältä muutamalla turvakameralla ja helppokäyttöisellä mobiilisovelluksella. Saatavana on niin sisä- kuin ulkotiloihin soveltuvia turvakameroita, jotka vahtivat pihapiiriä tai sisäänkäyntiä.

Ja vaikka viettäisitkin joulupyhiä kotonaan, turvakamera voi pelastaa monesta pulasta, kun se vahtii kotona olevien pikkulasten ja lemmikkien touhuja.

Näin hämäät murtovarkaita

1 Tee kodista asutun näköinen. Kytke vaikka joitakin valoja toimimaan ajastimella. Älä laita säle- tai muita verhoja täysin kiinni, vaan jätä ne raolleen.

2 Pidä huoli, että joku käy kolaamassa mahdolliset sataneet lumet pois oven edestä.

3 Keskeytä sanomalehtien ja postin jakelu, jos olet pitkään poissa. Näin täysi postilaatikko ei turhaan paljasta teidän olevan lomalla.

4 Pyydä naapuria tai mahdollisesti lähellä asuvaa sukulaista pitämään taloasi silmällä.

5 Jos jätät autosi lentokentän parkkiin, voi asettaa auton rekisteritietoihin tietojenluovutuskiellon. Näin tieto auton omistajasta ei päädy vääriin käsiin eikä houkuttele talollesi.