Tuulivoimala tuottaa energiaa mökkikäyttöön. Hailuodossa talvikäyttöistä mökkiään jo vuodesta 1968 lähtien asunut Tuomo Starck hankki 16 vuotta sitten 12 voltin aurinkosähköjärjestelmän, jonka 85 watin aurinkopaneelin tuottama sähkö käytettiin muun muassa valaistukseen, televisioon ja radioon. Koska kaikki päivät eivät edes kesällä olleet aurinkoisia, järjestelmä edellytti kahta 220 Ah:n varastoivaa akkua.

Kun sähköä ei siltikään aina riittänyt valaistukseen ja television katseluun, heräsi ajatus oman pientuulivoimalan rakentamisesta. Yli 15 metriä korkea rakennelma olisi vaatinut ympäristöviranomaisten poikkeusluvan. Kun Hailuoto kuitenkin on maastoltaan tasaista, korkeuserot pienet ja puusto lyhyttä tuulen tuivertamaa mäntymetsää, uskottiin jo 15 metriä korkean maston riittävän.

Tuulivoimala tuottaa sähköä

Tuuligeneraattori on sijoitettu maston huipulle. Roottorin ilmalavat ovat metrin mittaiset ja niitä on kolme. Leveä ohjaussiipi kääntää roottorin laakeroinnin varassa 360 astetta ja tietysti aina vastatuulen suuntaan pitäen sähkön tuotannon korkeimmassa mahdollisessa tasossa.

Tuulivoimalassa on 24 voltin järjestelmä. Energiavarastona toimii kaksi 225 Ah:n kuorma-auton akkua. Generaattori tuottaa vaihtojännitettä, joka tasasuuntauksen lataussäätimen jälkeen kytkeytyy akustoon sekä rinnalla olevan invertterin tulojännitteeksi. Invertterin tulojännite on 230 V valovirtaa. Laitteisto on sijoitettu suojalaatikkoon maston juurelle.

Lisäksi järjestelmä on varustettu kunnollisilla ukkossuojilla maadoitusjärjestelmin. Sähkön kulutuksen ollessa nollassa säätöyksikkö kuormittaa automaattisesti tuuligeneraattoria sähköisen keinokuorman avulla. Silloin ylimääräinen sähköenergia menee niin sanotusti ”harakoille”.

Kaapelilla sähkö johdetaan maston juurella oleviin viiteen 220 Ah:n varastoakkuun. Sähköä käytettäessä se muutetaan jännitemuuntajalla 230 voltin jännitteelle ja johdetaan käyttöpisteisiin. Myös aurinkopaneeli saa jatkaa omaa työtään. Rinnakkaiskytkennällä se on liitetty tuulivoimalan sähköjärjestelmään. On hyvä syy olettaa, että jompikumpi energialähteistä, tuuli tai aurinko, on säästä riippumatta käytössä.
”Tuulivoimalan rakentamisen kokonaiskustannukset (4 000 euroa) olivat todella vähäiset, jos niitä verrataan esimerkiksi sähköyhtiö 50 000 euron tarjoukseen tämän alueen 12 mökin sähköistämiseksi”, kertoo tuulivoimalan omistaja Tuomo Starck.

”Kieltää ei tietenkään sovi, että sen minkä hinnassa säästi, sen ainakin sähkön määrässä hävisi. Harkittava vaihtoehto tämä kuitenkin on.”

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 8/13.

Lue lisää:

Pientuulivoimala tuottaa sähköä yhdessä aurinkoenergian kanssa