Putkiremontti

Miltä kuulostaa täydellinen putkiremontti kylpyhuoneen saneerauksineen vajaassa kahdessa kuukaudessa? As. Oy Säästöpurjeen asukkaat seuraavat sellaisen etenemistä mukavasti kotisohvalta.

Putkiremontti on työlään ja kalliin remontin maineessa eikä sen alta poismuuttaminen houkuttele ketään. Niinpä vaihtoehtomenetelmille on selvä tilaus, mutta monimutkaisilta kuulostavien hankesuunnitelmien läpivieminen ja niistä yhteisymmärrykseen pääseminen taloyhtiöissä voi ohjata päätöksentekoa suuntaan, jossa kaikki halutaan tehdä kuntoon kerralla, tutulla ja koetellulla menetelmällä hinnasta riippumatta. Niinpä yhä edelleen perinteinen ”hajota, vaihda ja kokoa” -putkiremontti vaikuttaa teknisiin asioihin perehtymättömistä ja yksinkertaisia ratkaisuja hakevista osakkaista ainoalta vaihtoehdolta.

Seuraavassa on esimerkki kohteesta, jossa viemäri- ja käyttövesiputkisto sekä märkätilat laitettiin kuntoon yhdistelemällä erilaisia vaihtoehtoja. Tavoitteena oli minimoida rakenteiden purkaminen, mutta saavuttaa kustannustehokas lopputulos. Lisäbonuksena asukkaat saattoivat seurata remontin etenemistä kotisohvaltaan.
Joko nyt nähtiin järjen riemuvoitto putkiremonttirintamalla?

Perinteisestä pinnoitukseen

Suuressa taloyhtiössä putkiremontti ei ole mikään pikkuprojekti, joten hankesuunnitelmaa ja putkien kuntokartoitusta ryhdyttiin Säästöpurjeessa tekemään jo 2000-luvun alussa.

Tehtyjen kuntotutkimusten perusteella arveltiin tuolloin putkiremontin olevan ajankohtainen kymmenen vuoden sisällä, joten hanke voitaisiin toteuttaa vähitellen tuona aikana.

Hallitus ryhtyi toimiin ja tilasi vuonna 2003 suunnitelmat kolmen ensimmäisen talon remontoimisesta perinteisellä menetelmällä. Samoihin aikoihin päätettiin sujuttaa huonokuntoiset tonttiviemärit, ja työ tilattiin vuonna 2005 Aarsleff Oy:ltä.

Hankesuunnitelmat menivät uusiksi, kun taloyhtiön hallitus sai vihiä uusista viemäreiden ja vesijohtojen pinnoitusmenetelmistä. Alkoi perusteellinen perehtyminen vaihtoehtoiseen toteuttamismuotoon. Tutustumisen tuloksena yhtiökokous esitti joulukuussa 2005 remontin tekemistä nopeutetulla aikataululla ja pinnoitusmenetelmiä käyttäen.

Hankkeen laajuuden vuoksi taloyhtiön hallitus päätti palkata erillisen projektipäällikön huolehtimaan rakennuttajatehtävistä ja valvonnasta. Tehtävään valittiin Primaplan Oy, josta hanketta ryhtyi vetämään Petri Saukkonen.

Taloissa ei tullut kyseeseen pelkkä putkien pinnoittaminen, sillä kylpyhuoneisiin haluttiin nykyaikaiset vesieristeet. Tuleva vesi vanhoissa kylpyhuoneissa ei myöskään ollut parhaassa mahdollisessa paikassa, joten tarvittiin putkimuutoksia. Lisäksi osassa taloissa keskeltä kylpyhuoneen lattiaa nousi patteriputkia, mikä oli osoittautunut aikojen saatossa teknisesti huonoksi ratkaisuksi, koska patterivuodot olivat lisääntymässä.

Rakenteita säästävien putkiremonttitekniikoiden ansiosta ei kaikkia kylpyhuoneita välttämättä tarvinnut purkaa, ja osassa huoneistoja oli jo tehty kylpyhuoneremontteja. Niinpä rajaviiva päätettiin vetää vuosituhannen vaihteen kohdalle, jolloin rakennusmääräyskokoelman säädös vesieristysten tekemisestä uusiutui, eli vuoden 2000 jälkeen asianmukaisesti uusitut kylpyhuoneet jätettäisiin remontoimatta.

Moninaisten vaiheiden jälkeen vaihtoehtomenetelmiä yhdistelevän remonttihankkeen käytännön toteutuksesta päästiin lopulta päättämään keväällä 2007.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5/08, joka ilmestyy 20.8.