Raskas tykkylumi on aiheuttanut tänä talvena ongelmia sähköverkkoihin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että alhaalla roikkuviin sähköjohtoihin tai sähköjohtoja painaviin puihin ei saa missään nimessä koskea.

Raskaasta lumikuormasta vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa myös esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Suuri lumi- ja jääkuorma saattaa painaa sähköjohdot roikkumaan metrejä alempana kuin normaalisti. Lunta ja jäätä ei saa kuitenkaan irrottaa johdoista omin päin, se on aina sähköverkkoyhtiön asentajien tehtävä. Älä siis koske sähköjohtojen päälle taipuneisiin puihinkaan.

Näin tunnistat nollavian

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä vaarallinen nollavika, joka voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran. Nollavika voi johtaa sähkölaitteiden metallisten kuoren muuttumiseen jännitteisiksi ja jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Kyseessä saattaa olla nollavika, jos
• sähkölaitteet toimivat oudosti
• valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin
• saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta.

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Huomioi, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, ota yhteyttä hätänumeroon 112. Muissa tapauksissa ole yhteydessä oman alueen sähköverkkoyhtiöön.