TTS Työtehoseura toteutti kuuden erilaisen siivousvälineen testin, jossa etsittiin vaihtoehtoisia menetelmiä muun muassa tekstiilipintojen ja mattojen puhdistamiseen sekä erilaisten tasopintojen päivittäiseen ylläpitosiivoukseen. Testiin osallistuneissa kuudessa kotitaloudessa entuudestaan tutuille siivousvälineille löytyi myös uusia käyttökohteita.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa ei ottaisi stressiä kevätsiivouksesta. Hänen neuvonsa on unohtaa yksi iso urakka ja keskittyä useampiin pienempiin.

”Lika ei pääse pinttymään, kun tahrat poistetaan tuoreeltaan, kodin eri pinnat ja lattiakaivo puhdistetaan säännöllisesti ja viemäriin ei laiteta mitään sinne kuulumatonta. Suursiivousta ei tarvita, kun siivous on osa kodin viikkorutiinia. Hyviin siivousvälineisiin panostus kannattaa”, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa.

Näin siivousvälinevertailu tehtiin

Työtehoseura testasi kuutta erilaista siivousvälinettä Living Lab -menetelmällä, jossa kuusi kotitaloutta kokeili testattavia siivousvälineitä omissa käyttöolosuhteissaan. He vertasivat niitä tavallisesti käyttämiinsä menetelmiin ja -välineisiin. Tuotteet saatiin kokeiltaviksi Sinituote Oy:ltä ja Oy Electrolux Ab:lta.

”Testi osoitti, että monet tutut siivousvälineet voivat toimia esimerkiksi tekstiilipintojen pölyn poistossa jopa paremmin kuin pölynimuri. Pölynimurin poistoilmanvirtaus nostaa huonepölyä ilmaan ja voi aiheuttaa oireita muun muassa pölyallergikoille”, Marjomaa toteaa.

Koetalouksissa heräsi kiinnostus omien siivoustottumusten arviointiin. Toimivimmaksi lattioiden, eripaksuisten mattojen sekä tekstiilipintaisten huonekalujen siivousmenetelmäksi koetiin edelleen perinteinen imurointi kohteenmukaisin suuttimin.

Tarrateippi- ja polypropeeniharja osoittautuivat näppäriksi tekstiilipintaisten huonekalujen pölyn poistossa. Mattoteippiharja irrotti matoilta tehokkaasti irtopölyä ja roskia, mutta sen jatkuvan käytön arvioitiin tulevan melko kalliiksi. Sileäpintaisisten mattojen, tekstiilipintaisten huonekalujen sekä erilaisten tasopintojen tahrat lähtivät hyvin nihkeällä mikrokuituliinalla. Kostean lian poistamisessa lakaisimen siivoustulos arvioitiin hyväksi ja mikrokuituliinan erinomaiseksi.

Yllättäjä löytyy miltei joka kodista

Testin yllättäjiä olivat mattoharja ja lakaisin-kuivain, joille löytyi monipuolisesti käyttöä. Lakaisin-kuivaimella eläinten karvat ja pöly irtosivat matoista erinomaisesti. Se osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi lakaisuharjalle.

Uusimman vempaimet eivät testitalouksien mukaan pysty syrjäyttämään vanhaa kunnon imuria. Testitalouksien mielestä johdoton varsi-imuri ei korvaa letkuimuria, mutta soveltuu hyvin päivittäiseen siistimiseen. Siivoustulokseen oltiin melko tyytyväisiä, vaikka varsi-imurilla ei pääse aivan nurkkiin ja imurointiaika yhdellä latauksella on melko lyhyt. Testaajien mielestä mukavannäköisen varsi-imurin voi jättää esille, jolloin se on käden ulottuvilla.

Haittaa varsi-imurin kovasta äänestä oli kotieläintalouksissa, joissa se pelotti kotieläimiä ja häiritsi erityisesti niissä talouksissa, joissa oli käytössä hiljaisia robotti- sekä letkuimurimalleja. Robotti-imurin käyttävät totesivat, että joissakin tapauksissa robotti-imuri ja johdoton varsi-imuri ovat pätevä pari.